szerző:
hvg.hu

Bronzkori emberi maradványokra bukkantak Jászberény határában.

Körülbelül 3300-3500 éves, késő bronzkori emberi maradványokra bukkantak Jászberény határában a szolnoki Damjanich János Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum és a Civil Régészeti Alap munkatársai – közölte a Jász Múzeum régésze kedden az MTI-vel.

Gulyás András Zoltán elmondta, a város határában egy induló beruházás helyszínén végeznek mentő feltárást, amely a tervek szerint kedden véget is ér. Először úgy tűnt, hogy egyszerű hulladéktároló gödrök vizsgálhatnak meg, nem számítottak arra, hogy egy bronzkori lelőhelyet fedeznek fel.

A feltárás során összesen hat ember maradványaira bukkantak, de edények, kerámiadarabok és állatcsontok is előkerültek. Az úgynevezett halomsíros kultúra emlékét találták meg – jegyezte meg Gulyás. A lelet tanúsága szerint keveset törődtek – nagy valószínűséggel – legyőzött ellenségeik holttestével, erre utalhat a csontmaradványok rendszertelen elhelyezkedése.

Az egyik hulladéktárolóban mintha kosárba vagy zsákba rakták volna az összetört emberi maradványokat, amely mellett egy teljes lábat és egy koponyát is találtak. A másik objektumban hason fekvő ember csontvázára bukkantak, a harmadik hulladéktároló szélén talált emberi maradványokat ezekben a pillanatokban tárják fel. Gulyás szerint a gépi munkák során is előkerültek emberi maradványok.

A leletek a Jász Múzeumba kerülnek, később feldolgozzák és részletesen is megvizsgálják őket.

(képünk illusztráció)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!