szerző:
hvg.hu

Világszerte ismerik Avicii zenéjét, halálhírét megdöbbenéssel fogadták mindenfelé.

Omán fővárosában, Maszkatban elhunyt helyi idő szerint péntek délután Avicii. A világszerte ismert DJ és producer fájdalmasan fiatalon, 28 évesen ment el. Halálának okáról hivatalos tájékoztatás egyelőre nincs. A család annyit közölt: kérik, hogy tartsák tiszteletben a gyászt.

Avicii 2016-ban visszavonult, egészségügyi problémái miatt, de a stúdiómunkát folytatta. Évek óta baj volt már az egészségével, hasnyálmirigy-gyulladással küszködött a korábbi, túlzott alkoholfogyasztás miatt, 2014-ben eltávolították az epehólyagját és a vakbelét – emlékeztet a Variety.

©

A stockholmi születésű Tim Bergling, vagyis Avicii 2008-ban, mindössze 18 évesen bukkant fel a zeneiparban, bár tinédzser kora óta zenélt már, és 2010-ben szerződést kapott az EMI kiadótól.

Kétszer (a Sunshine, illetve a Levels című számáért) jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Billboard és az MTV Europe több díját. Pár nappal ezelőtt jelölték a Billboard zenei díjra az Avicii (01) című albumát a legjobb dance/elektronikus zenei lemez kategóriájában.

Nagyon nehéz válogatni Avicii zenéi között, annyi híres slágere van. Milliók ismerik a zenéit, még úgy is, ha a cím nem ugrik be feltétlenül elsőre. Talán a 2011-es Levels volt az első olyan slágere, amit valószínűleg még a 40-es korosztály is kedvelt, és mai napig játszanak a rádiók.

A 2013-as Wake me up szintén hihetetlenül népszerű, a YouTube-on a megtekintések száma közelíti a másfélmilliárdot.

Egymilliárd feletti megtekintésnél jár a Hey Brother is.

És tényleg a teljesség igénye nélkül, az Avicii-videók közül talán még az I Could Be The One-t lehet kiemelni, mert nemcsak a zene nagyon jó, hanem sikerült hozzá emlékezetes klipet csinálni egy helyes fiatal nőről, akinek elege lett a sznobizmusból és a maga módján tör ki a szürkeségből.

Avicii többször fellépett Magyarországon, 2012-ben a Balaton Soundon és 2015-ben a Szigeten, de klipet is forgatott nálunk.

Búcsúznak a sztárok

Calvin Harris a Twitteren szépséges léleknek, hihetetlen tehetségnek nevezte Aviciit. Részvétét fejezte ki a családnak, és így köszönt el: „Isten áldjon, Tim!”

Dua Lipa is részvétét fejezte ki a családnak. Túl fiatalon és túl hamar távozott Avicii – írta.

A nagyobb hírügynökségek és hírcsatornák pénteken kora este vezető helyen közölték Avicii halálhírét. A rajongók elárasztották a közösségi oldalakat búcsúüzeneteikkel, többen legendának nevezték őt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!