szerző:
MTI / hvg.hu

Egy építkezés során került elő a test, felerősítheti a rendszerkritikus hangokat.

A dinasztiaalapító Reza Pahlavi (1878-1944) iráni sah rég elveszett múmiáját találhatták meg Teheránban egy síita szentély átépítése közben.

Hasszan Khalil Abadi, városi tanács kulturális örökséggel és turizmussal foglalkozó bizottságának vezetője szerint "lehetséges", hogy a mumifikálódott holttest, amelyre hétfőn bukkantak építőmunkások az egykori királyi mauzóleum közelében, a Sahr-i Rej szentély bővítési munkálatai közben, a néhai uralkodóé.

Az uralkodó johannesburgi száműzetésében, 1944-ben hunyt el, s úgy tudni, hogy holttestét négy évvel később vitték Teheránba, ahol a Sahr-i Rej szentélyben temették el.

A szentélyben lévő családi mauzóleumot az 1979-es iszlám forradalom után feldúlták, a dinasztiaalapító földi maradványait azonban nem találták meg, és később az a szóbeszéd járta, hogy Reza Pahlavi testét fia, Mohammad Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah kicsempészte az országból, amikor a forradalom miatt menekülni kényszerült.

A szentély igyekszik bagatellizálni a felfedezés jelentőséget, a sajtószolgálat szerint csak szóbeszédről van szó, és mivel a szentélyt egy volt temető övezi, "nincs semmi meglepő egy holttest felbukkanásában".

A múmia megtalálása mindenesetre élénk visszhangot keltett a közösségi médiában, és Hasszan Khalil Abadi, a városi tanács illetékese a tetem "felelős testületek általi" vizsgálatát ígérte.

Egyelőre ellentmondó értesülések vannak arról, hová került a múmia. Az önkormányzati illetékes szerint visszatemették, környékbeli lakosok szerint elszállították. Az ifpnews.com iráni hírportálon közölt fotókon meghökkentő a hasonlóság a múmia és a halott király között.

A néhai király unokája, az amerikai száműzetésben élő Reza Pahlavi trónkövetelő felszólította az iráni hatóságokat, hogy "semmit se rejtsenek el".

Az 1925-ben hatalomra került Reza Pahlavi példaképe, a török Kemal Atatürk nyomdokain haladva modernizálta az országot, letörte a nomád törzsek ellenállását, európai mintájú jogrendszert és névadást vezetett be, megtiltotta a régi címek használatát. Németbarát irányvonala miatt 1941-ben brit és szovjet csapatok támadták meg Iránt, a sahot pedig lemondatták fia, Mohammad Reza javára – írja az MTI.

A múmia kritikus időpontban bukkant fel: Reza sah nevét ugyanis, mely évtizedekig nem volt hallható, az idei rendszerkritikus zavargások során többször is skandálták.

Abbas Milani, a Stanford Egyetem iráni tanulmányainak igazgatója szerint a sah felbukkanása igazi "rémálommá" válhat az iráni rezsim számára, mert annak bizonyítéka, hogy a történelmet nem azok írják, akik önkényuralmi rendszereket építenek erőszakosan és képmutatóan, ásókkal és buldózerekkel – írja a Guardian.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!