szerző:
hvg.hu

A palesztinokkal szembeni emberi jogi visszaélések miatt Izland a távolétével büntetheti a jövő évi döntőt. Legalábbis egy petícióban ezt követelik sokan.

Netta Barzilai személyében izraeli győztese lett a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválnak, ami azt jelenti, hogy a jövő évi döntőnek Izrael adhat otthont. Nem biztos azonban, hogy ellentmondásoktól mentes lesz a rendezvénye. Izlandon például már 18 ezer ember írt alá petíciót annak érdekében, hogy az ország bojkottálja a következő évi versenyt. A petíció kezdeményezője szerint az Izrael által a palesztinok kárára elkövetett emberi jogi visszaélések miatt morálisan védhetetlen Izland számára, ha az ország részt vesz egy ilyen csillogó rendezvényen Jeruzsálemben.

A dalverseny történetében Izrael már háromszor nyert, és kétszer adott otthont a döntőnek Jeruzsálemben.

Az izraeli biztonsági erők hétfőn 60 embert lőttek le a Gázai övezet határkerítésénél tüntető és a kerítésen áttörni próbáló palesztinok közül. A 2014 óta legvéresebb napon 2700-an megsebesültek. A Hamász hétfőn több tízezer palesztint mozgósított, hogy a határon tüntessenek a Földközi-tenger partján található keskeny földsáv izraeli és egyiptomi blokádja, valamint az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe történt áthelyezése ellen.

Az izraeli hadsereg sokak szerint aránytalan fegyverhasználata széles körű nemzetközi felháborodást váltott ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!