szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egészen komoly vádakkal illették a filmet.

Elhunyt Alekszandr Aszkoldov, A komisszár című híres betiltott szovjet háborús filmdráma rendezője. Az orosz filmrendező hétfőn halt meg, 85 évesen, Svédországban, egy Göteborg melletti kórházban.

A komisszár című 1967-es filmet rögtön betiltották a Szovjetunióban "a forradalom megrágalmazása" és "cionista propaganda" címén, és csak húsz évvel később mutatták be.

A film egy, a forradalomból kiábrándult, várandós komisszárnőről szól, aki az 1920-as évek zűrzavarában egy zsidó kisiparos családjánál húzza meg magát, míg megszüli gyermekét.

Az alkotás nagy feltűnést keltett és sikert aratott az 1988-as berlini filmfesztiválon, ahol elnyerte az Ezüst Medvét, később az NDK-ban is megkapott egy kritikusi díjat.

Aszkoldovnak A komisszár maradt az egyetlen filmje, nem forgatott az után sem, hogy megtehette volna.

Részlet A Komisszárból:

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!