szerző:
hvg.hu

A miskolci Edda Művek klasszikus felállásának gitárosa, a legnagyobb slágereinek szerzője, Slamovits István ma 65 éves. Az első két Edda-lemez (amit leginkább Slamo világa határozott meg) máig a magyar poptörténet legfontosabb darabjai közé tartozik, az első rá is került a hvg.hu minden idők legjobb albumai listájára.

Pontosan máig nem tudni, miért szakított a harmadik album után Slamovits és Pataky Attila, de 1983-ban elváltak útjaik. Néhány éve Slamo azt nyilatkozta: „Nem tudtam élni azzal az örökséggel, hogy minden híres, klasszikus Edda-dalt (Kölyköd voltam, Álmodtam egy világot magamnak, Érzés, Játék véget ér, Edda Blues, stb.) én írtam. Ezt ma már bátran merem vállalni és állítani.”

Mint mondta, nem az ügyvédekhez szaladgált szerződésekkel, gyerekcipőben járt akkor a jogi képviselet, azt sem tudták mi a jogdíj, milyen nagy anyagi vonzata van, hogy élete folyamán végigkísér, sőt gyermekeire szállhat. „Van, aki már akkor tudta ezt, amikor én csak ültem éjjel a szobámba gitárommal. A dal volt fontos, a zenekar, az összetartozás érzése, a feltétel nélküli bizalom, azt hittem egy a célunk. Aztán nem így alakultak a dolgok” – mondta.

Az Edda ezután egészen más – populáris, amolyan magyar glam-rock - irányt vett Pataky vezetésével, aminek már nagyon kevés köze van az erdeti zenekar progresszív világához, Slamonak is voltak még önálló projektjei, de ezek kevésbé voltak sikeresek.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!