szerző:
MTI

Átszámítva több mint ötmilliárd forintot adott egy fiatal kínai licitálló a kivételesen szép kínai vázáért az aukción. A szakértő szerint egy kimagasló műalkotásról van szó, megtalálása egyenértékű egy Caravaggio felfedezésével.

A becsült ár több mint húszszorosáért árvereztek el kedden Párizsban egy kivételes szépségű kínai vázát, amelyet Csien-lungnak (1711-1799), a mandzsu Csing-dinasztia egyik legjelentősebb császárának készítettek a 18. század második felében.

A páratlan műkincs évtizedeken át hevert egy franciaországi vidéki ház padlásán "egyéb kacatok közt", és a tulajdonos, akinek fogalma sem volt arról, mekkora érték van a birtokában, egy cipősdobozban vitte el a Sotheby's aukciósház párizsi irodájába a világhírű csingtöcseni porcelánmanufaktúrákban készült edényt.

Az aukciósház előzetesen 500-700 ezer euróra becsülte a leütési árat, ám a tájképet ábrázoló, a nyakánál aranyozott vázát végül 16,2 millió euróért (5,18 milliárd forint) vásárolta meg a helyszínen egy fiatal kínai licitáló.

A licit körülbelül 20 percig tartott, ami szokatlanul hosszú egy ilyen műtárgy esetében, és arra utal, hogy többen is próbálták megszerezni. A vételár tartalmazza a költségek és jutalékok 2 millió eurós összegét is.

Ilyen drágán még sosem adtak el porcelántárgyat Franciaországban. A leütési ár egyben rekord a Sotheby's franciaországi árveréseinek történetében is.

A kivételes edény birtokába egy örökség részeként jutott egy francia család. Miután megtalálták, egy családtag vitte el a Sotheby'shez, mit sem sejtve az értékéről. "Vonattal utazott fel Párizsba, ahol felült egy metróra, majd besétált hozzánk a cipősdobozba tett, újságpapírral védett vázával. Amikor kinyitottuk a dobozt, elámultunk a porcelán szépségén" – idézte fel Olivier Valmier, az aukciósház Ázsia-szakértője.

A 30 centiméteres öblös vázára a zöld, a kék, a sárga és a bíbor különleges árnyalataiban festették a tájképet a hófödte hegycsúcsokkal, erdővel, benne szarvasokkal és darvakkal, a talapzatán és a nyakán nonfiguratív rózsaszín díszítés az uralkodó. A remekmű az úgynevezett rózsaszín porcelánok családjába tartozik, azok közé, amelyeken a rózsaszín dominál. Az edényen szerepel az 1736-tól 1796-ig uralkodó császár hat írásjelből álló "névjegye".

Valmier szerint a "cipősdobozos" vázának nincs párja a világon a díszítés aprólékosságát illetően, egy kimagasló műalkotásról van szó, megtalálása egyenértékű egy Caravaggio felfedezésével. Csak négy hasonló motívumú váza ismert a kínai császári porcelánműhelyekből, egy hasonló, de kevesebb díszítőelemet tartalmazó látható a párizsi Guimet ázsiai művészeti múzeumban.

Szakértők szerint a pompás vázát a család egyik őse vásárolhatta Párizsban a 19. század végén. Az eladó nagyszülei egy 1947-ben elhunyt nagybácsitól örökölték. A vázáról itt láthatóak még képek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!