MTI Kult

Veszélyben a műkincsállomány egy módosító miatt?

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szerint a magyar műkincsállomány legféltettebb kincseit veszélyezteti az a parlament előtt lévő törvénymódosító javaslat, amely a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadására vonatkozik.

MTI Kult

Megnyílt a felújított Erkel Színház

Erkel Ferenc születésének évfordulóján, a magyar opera napján a zeneszerző által komponált magyar himnusz eredeti változatának hangjaival csütörtökön megnyílt a csaknem kétmilliárd forint ráfordítással megújult Erkel Színház.

TA Kult

Így néz ki Tompos Kátya Coming outja

A másság mindenkiben benne van, ehhez pedig nem kell homoszexuálisnak lenni. Orosz Dénes Coming out című filmjének egyik főszereplőjével, Tompos Kátyával beszélgettünk.

MTI Kult

Elárverezik Morrison noteszét és Van Halen gitárját

Elárverezik december 18-án Kaliforniában Jim Morrison noteszát, amelyben utolsó éveinek töprengéseiről ír és költemények vannak benne. A Doors énekesének relikviája 200-300 ezer dollárért kelhet el a szervező Profiles in History aukciósház becslése szerint.

MTI Kult

Gyorsan helyreállították Herman Ottó sírját

Eredeti állapotába állították vissza Herman Ottó síremlékét a miskolci felsőhámori temetőben, amelyet a közelmúltban Kovács László, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője a Nemzeti Örökség Intézete szerint jogsértően átépíttetett.

MTI Karrier

Jönnek a kulturális közmunkások

Négyezer fő részvételével, 2,5 milliárd forintos kerettel indul a települések harmadát érintő kulturális közfoglalkoztatási program novemberben.

hvg.hu Kult

Itt az új Tankcsapda: Igazi hiénák

Igazi hiénák címmel megjelent a neten egy új Tankcsapda-dal, amely az Argo 2 című film zenéje lesz. A Mol-kutaknál ezentúl a benzin mellett a támogatott rockegyüttes lemezeit is beszerezhetjük.

MTI Kult

DVD-gyűjteményre csapott le a NAV

Több mint négyezer darab hamis DVD-filmet foglaltak le Szentén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói. A gyanúsítottak interneten árulták a lemezeket – közölte a szervezet észak-magyarországi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Lukács Andrea Kult

Sosem látott receptek a halál torkából

Öt éhező zsidó nő 1944-ben a lichtenwörthi lágerben azzal tartotta egymásban a lelket, hogy otthoni ízeket idéztek fel, a recepteket egyikük kis papírlapokra jegyzetelte. A nem kóser receptgyűjtemény nemrég előkerült: 2007-ben esett le az egyik túlélő, a tavaly 98 éves korában elhunyt Endreiné Weisz Hedvig polcáról. A regénybe illő történetet és a lejegyzetelt közel 150 étel elkészítési módját most a Szakácskönyv a túlélésért című kötetben olvashatjuk.

hvg.hu Kult

Kínos bukás a Diana-film

Anglia után az Egyesült Államokban is leszerepelt a Diana hercegnő életéről készült új mozifilm. A produkció a gyártási költségek elenyésző töredékét hozta csak vissza a készítőknek – számolt be a Bors.

MTI Kult

Nyolc fiatal művész kapott ma Junior Prima Díjat

Nyolc fiatal művész: öt színész, valamint egy-egy látványtervező, zeneszerző és balett-táncos vehette át az idei Junior Prima Díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett ünnepségen.

hvg.hu Kult

"A kerékpározás egy bitang jó dolog" - Bubizott a Mol-vezér

A szerdai sajtótájékoztatón kiderült milyen lesz a Bubi. A fővárosi közbringa-projektet a Mol is pénzeli, így Hernádi Zsolt is nyeregbe pattant. A hvg.hu pedig utánajárt, hogy Esztergomban és Szegeden hogy működik a már régebben bevezetett bérbringa-rendszer.

hvg.hu Kult

Videó: Marilyn Manson 20 másodpercet kapott smink nélkül

A 44 éves Marilyn Manson az HBO-n futó, amerikai Eastbound&Down című fimben kapott egy 20 másodperces szerepet pincérként. Mansonnak saját bevallása szerint nagy álma vált valóra azzal, hogy szerepelhet a szériában, mert komoly rajongója a Kenny Powers baseballjátékos életéről szóló komédiának. Videó.

MTI Kult

Óriási lehetőség 20 éven aluliaknak

Szokatlan módon nyílt szereplőválogatást tartanak a napokban az Egyesült Királyság és Írország több nagyvárosában az új Star Wars-film két fontos tinédzserszerepére - tudta meg a BBC News.

A címlapról ajánljuk