MTI Kult

A középkori Tata hétköznapjait mutatja be egy új kiállítás

Tata és térsége középkori hétköznapjait bemutató tárgyakból nyílt állandó kiállítás csütörtökön a Kuny Domokos Múzeumban. A tárlaton láthatunk zsoldosoktól származó 600 éves játékzsetont, korabeli cserépkályhát és étkezési villát, amelyet akkori ritkasága miatt a halott mellé temettek.

ln Kult

Pest, nyolcvanas évek: nem bugyikalauz

A nyolcvanas évek sztárjai közül Udvaros Dorottyának volt a legjobb lába, sőt: följebb és még följebb is verhetetlen volt. Ki volt a legokosabb? Ez már nehezebb kérdés. Az biztos, a kor elképzelt, vagy nagyon is megtörtént jelmezbáljaiban ott volt mindenki, aki számított.

MTI Kult

Keresik a legszínesebb magyar szót

Idén is meghirdeti a színes szavak versenyét a Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport: a budapesti Erzsébet téren található interaktív tábla kockáiból rakhatják ki a verseny résztvevői az általuk legszínesebbnek vélt magyar szót.

MTI Kult

Brit rendező Lear királyát mutatják be Békéscsabán

Shakespeare Lear király című drámáját mutatja be a Jókai Színház pénteken, a darabot Chris Rolls angol rendező állította színpadra, a produkció látványvilága pedig Sean Crowley walesi díszlet és jelmeztervező alkotása.

hvg.hu Vállalkozás

Négy éve küzdenek a recesszióval a magyar könyvkiadók

A könyvpiac jövedelmezősége 2008 óta harmadával csökkent a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) adatai szerint - írja a Világgazdaság. A lap szerint bár már négy éve folyamatosan recesszióban van a hazai könyvipar, ennek ellenére nem volt jelentősebb csőd a piaci szereplők körében.

hvg.hu Kult

Független könyvesboltok: még élünk

Az általános válság után a rohamtempójú digitalizálás kevert le egy pofont a kis könyvesboltoknak. Az apró, rendszerint barátságos, sőt jámbor tékák viszont egyelőre állják a sarat: 19-én országos rendezvénnyel adnak életjelet magukról.

MTI Kult

Domingo nem akar fékezni, mert rozsdásodik

A Nabucco című opera címszerepében tért vissza a brit Királyi Operaház színpadára Plácido Domingo, aki először énekel Giuseppe Verdi egyik legnépszerűbb operájában. A londoni bemutatón a világhírű tenor azt mondta, hogy nem akar lassítani munkatempóján, fellépéseinek naptára egy évre előre teljesen betelt.

MTI Kult

Sorstalanság-bemutató lesz New Yorkban

A Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének a felolvasószínházi bemutatóját tartják kedden a New York-i TheaterLab NYC színházban. Kertész Imre regényének a színpadi adaptációját Visky András író, dramaturg, a kolozsvári színház művészeti aligazgatója készítette.

A címlapról ajánljuk