Varró Dániel: "Kezdek tipikus morgós férfiemberré válni"
Kult

Varró Dániel: "Kezdek tipikus morgós férfiemberré válni"

Sokáig ő volt "a fiatal költő" a kortárs magyar irodalomban, de túl számtalan támadáson, három gyerek apukájaként Varró Dániel úgy érzi, mára felnőtt, új kötete is „felnőtt verseskötet”. Már nem akar olyat írni, ami mindenkinek tetszik, sőt új verseiben simán beszól azoknak a konzervatív olvasóknak, akik hülyeségeket, mindenáron erkölcsösséget és hazafiasságot várnak el a költészettől. Interjú.

MTI Kult

260 millióért kelt el Banksy lopott képe

A 2012-ben készült, Slave Labour című utcai falfestmény mezítlábas, térdeplő fiúcskát ábrázol, aki varrógép fölé görnyedve varrja a brit nemzeti lobogót. Banksy a Poundland nevű bolthálózat egyik londoni üzletének falát dekorálta ki vele, mert a cég gyaníthatóan olyan termékeket importált Indiából, amelyek gyermekmunkával készültek.

Tossenberger Adél Kult

"Na, ma mit nézzünk meg, szivi?"

Ha kipiszkáljuk magunkat a komfortzónánkból, és lemondunk arról, hogy három gombnyomás árán letöltsünk egy filmet, hamar a filmkölcsönzők varázslatos világában találhatjuk magunkat. Mert tékák még léteznek, a rajongóik pedig elkötelezettek. De mi a túlélés titka?

MTI Kult

Polgármesterek kiállítása - a nap meghökkentő híre

"A négy művész egyedi látásmódja, kvalitása és érzékenysége hivatali munkájában is megmutatkozik, hiszen sikeresen fejlődő településeket vezetnek" - mondta annak a galériának a vezetője, ahol polgármesterek műveiből rendeztek kiállítást.

hvg.hu Kult

Elmaradnak az A38 programjai az árvíz miatt

Június 6-a és 9-e között elmaradnak az A38 állóhajóra tervezett koncertek a dunai árhullám miatt. Ebben az időszakban az A38 Hajó étterme és bárjai is zárva tartanak, illetve a menetrend szerinti dunai hajóforgalom is szünetel. Az elmaradó koncertekre a már megváltott jegyeket személyesen az A38 Hajón lehet visszaváltani az árvíz levonultát követő 30 napon belül.

MTI Kult

101 évesen halt meg Az aranyember alkotója

Morell Mihály vágóként olyan filmek készítésében vett részt, mint Az aranyember, A tizedes meg a többiek, a Szindbád vagy a Veri az ördög a feleségét. Vasárnap halt meg.

MTI Kult

Létrejött a Filharmónia Magyarország Kft.

Az eddigi három regionális - a pécsi, a miskolci és a budapesti - hangversenyrendező nonprofit kft. összevonásával létrehozta a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hvg.hu Kult

Orbán levelet kapott Ascheréktől

A Színház-és Filmművészeti Egyetem tanárai levelet írtak Orbán Viktornak, melyben szeretnék egyértelművé tenni, hogy Kerényi Imre téves információkat közölt intézményükről. Mindemellett állásfoglalást kérnek a kormányfőtől arról, érvényesek-e azok a szavak, amelyeket a miniszterelnöki megbízott kimondott – hangzott el az ATV Start plusz című műsorában.

MTI Hírek

Megszűnne az autóforgalom a Városligetben

Folytatódik a Városligetbe tervezett múzeumnegyed tervezése, június végén írják ki a ligeten belüli elhelyezés ötletpályázatát, ahol már megadják majd a legfontosabb paramétereket, négyzetméterben – mondta el Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a Népszabadságnak. A Városligetben megszüntetnék az átmenő autóforgalmat.

MTI Kult

A brit Csillag születik döntőjében a magyar látványszínház

A legtöbb nézői szavazatot kapta, és ezzel bejutott a Britain's Got Talent brit televíziós tehetségkutató vetélkedősorozat jövő heti döntőjébe a szombati utolsó elődöntőn a magyar Attraction látványszínház, amely jó ideje a londoni fogadóirodák és a brit sajtó favoritja az egész idei mezőnyön belül.

MTI Élet+Stílus

Afrikai kiállító győzött a Velencei Biennálén

Az angolai pavilon kiállítása nyerte el a 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás (Biennále) legjobb nemzeti projektjének odaítélt Arany Oroszlán-díjat; a Palazzo Enciclopedico című főkurátori tárlat legjobb kiállítójának járó elismerést Tino Sehgal; a legígéretesebb fiatal tehetségnek megítélt Ezüst Oroszlánt Camille Henrot vehette át a velencei Giardini parkban megtartott szombati díjátadón.

MTI Élet+Stílus

A 60-as, 70-es évek sztárjait idézi a Bakelitszomj

Bakelitszomj címmel tette közzé új kötetét az elsősorban zenei újságíróként ismert Marton László Távolodó. A szerző az elmúlt években megjelent novellái és versei után ezúttal egy évet átfogó naplóban tekintett vissza életére és az azt meghatározó zenékre.

A címlapról ajánljuk