HVG Kult

Az Orion néprádiók históriája

A magyaros motívumokkal dizájnolt, mégis egyszerű bakelitház, a fő díszítőelemként felrakott koronás címer és az állami ártámogatás ellenére sem lett sikertörténet az úgynevezett Horthy-néprádióból. Pedig 1939 tavaszára, amikor megszületett a döntés a készülék gyártásáról, az akkortájt visszacsatolt országrészekkel félmillióra nőtt a potenciális vásárlók, a rádió-előfizetéssel rendelkezők száma.

hvg.hu Kult

Ennyi volt, Jack Nicholson befejezte

A színészi pályafutása alatt három Oscar-díjat is bezsebelő Jack Nicholson 2010 óta nem dolgozott már újabb filmen, a legfrissebb munkaajánlatot pedig visszautasította. A színésznek problémái vannak a memóriájával, és úgy döntött, csendben nyugdíjba megy.

hvg.hu Kult

Kulka János teát reklámoz, és közben szaval - videóval

A reggelem, a teám és én címmel reklámoz Lipton teát Kulka János, közben pedig Juhász Gyula Szerelem? című versét szavalja. Ugyanennek a projektnek a keretében Schell Judit, Winkler Nóra és Molnár Ferenc Caramel is leültek teázni. A színésznő mesélő édesanyaként, a műsorvezető elfoglalt, tudatos nőként, az énekes pedig vidékre robogó önmagaként jelenik meg a Mito reklámügynökség videóin.

MTI Kult

Lezárják az Andrássy utat az Operaház előtt

A tavalyi sikeres szabadtéri évnyitó után idén ismét lezárják az Andrássy út Magyar Állami Operaház előtti szakaszát, hogy a közönség szeptember 14-én itt figyelhesse a dalszínház Wagner 200 című eseményét.

hvg.hu Kult

Férgek mászhattak ki III. Richárd szemüregén

Nem kizárt, hogy III. Richárd rémületes látványt nyújtott halálakor: orrlyukain és szemüregein át mászhattak elő a fonalférgek – írja cambridge-i kutatókra hivatkozva a Múlt-kor történelmi hírportál.

BI Kult

Balog Zoltán fővédnökként támogatja Eszenyit – nyilvános a pályázat

A Vígszínház honlapján nyilvánosságra hozták Eszenyi Enikő következő ötéves ciklusra vonatkozó pályázatát. Ebben többek közt a világ legismertebb rendezőjével tervez közös cseh-szlovák-magyar projektet a Monarchia felbomlásáról. Ennek fővédnöke a dokumentum szerint a humánminiszter. Balázs Péter nem hozza nyilvánosságra az anyagát.

hvg.hu Kult

Alföldi a magánéletéről is nyíltan beszél a Nemzetiről szóló könyvben

Alföldi Róbert úgy érzi, jól került ki a Nemzeti Színház igazgatóváltása körül kialakult botrányból, már nem jut eszébe minden nap a színház, és soha nem volt még ilyen kapós, mint most. Csáki Judit Alföldi Színháza – Öt nemzeti év című könyvében arról is nyíltan beszélt, miért nincsenek barátai, miért szorong civilként, illetve, hogy ha "családpolitikailag" rendben lenne, sokkal nagyobb eséllyel folytathatta volna a munkát a teátrum élén.

NR Kult

A hónap albuma: itt az új Arctic Monkeys

Két év szünet után ötödik lemezét készítette el a kétezres évek egyik legfontosabb brit rockegyüttese, a sheffieldi Arctic Monkeys. Az Alex Turner gitáros-énekes vezette kvartett az AM című albummal végleg felnőtté cseperedett, ám korántsem vált unalmassá.

Cz.T. Kult

"Éppen eleget játszottunk ingyen" – interjú Presser Gáborral

A magyar dal Dagobert bácsija szerint az LGT sohasem hisztizett a médiával, és nem szeretne pironkodni amiatt sem, hogy a zenekar az idők folyamán gigászi fejőstehénné változott. Presser Gábor pontosan tudja, hova tenné a rossz nyelveket, bár vallja: erre az életműre nem való a korona. Interjú.

Roman István Kult

Kitörés a borsodi zsákutából: színek és svájci modellek

Jókorát csodálkozhattak a tévénézők és az internet-szörfösök, de még az utcákon járók is, amikor a kazincbarcikai Kolorcity fesztivál hirdetéseivel találkozhattak. A borsodi városról ugyanis az átlag magyarnak rendszerint nem egy színes kulturális rendezvénysorozat jut kapásból az eszébe. Ideje, hogy leszámoljunk a Kazincbarcikát érintő sztereotípiákkal.

A címlapról ajánljuk