MTI / hvg.hu Kult

Szobrot kapott a Balatonnál Ötvös Csöpi

Szobrot kapott az Ötvös Csöpi szerepével rendszeresen a Balatonnál forgató, a tóba és a vitorlázásba szerelmes Bujtor István Balatonfüreden. Bujtort egy hajórészletben, kormányosként ábrázolja a szobor.

Lukács Andrea Plázs

Fény derült arra, meddig tart a boldogság

Azt hittük, hogy az amerikai álmot nem lehet magyarosítani. Egy önsegítő könyv most mindent felborít, amiben eddig egy boldogságkeresésben zöldfülű kelet-európai reménykedett. Le a vágyakkal? És mi a franc az a hedonista adaptáció? Elolvastuk Sonja Lyubormirsky Boldogságmítoszok című könyvét.

MTI Kult

Bonnie Tyler nem rezelt be ByeAlextől

Bonnie Tyler úgy látja, van esélye a Believe in Me című dallal a jövő heti malmői Eurovíziós Dalfesztiválon. Az énekesnő mindenképpen jobb szereplésben bízik, mint az Egyesült Királyságot tavaly képviselt másik szupersztár, a csalódást okozott Engelbert Humperdinck.

MTI Kult

Örkény Istvánt ünnepelték Oroszországban

Az orosz műfordító, Tatyjana Voronkina vezette csoport minden évben tiszteleg a magyar abszurd dráma és a novella nagymestere előtt. Örkény 1943 januárjában, a második magyar hadsereg Don-kanyarból való visszavonulásakor esett sebesülten hadifogságba. 1945. február 5-én érkezett a Moszkva környéki Krasznogorszkba.

MTI Kult

Imádja a lengyel filmeket? Most menjen moziba!

Budapesten a Művész mozi, Szombathelyen a Savaria Filmszínház ad otthont a ma kezdődő Lengyel Filmtavasznak, a május 14-ig tartó eseményen 9 nagyjátékfilmet és 6 rövidfilmet vetítenek.

hvg.hu Kult

Tiltakoznak az alaptörvény 2.0 miatt - külföldi vezető értelmiségiek nyílt levele

Az új magyar alkotmány gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek - kifogásolja németül és magyarul kiadott nyílt levelében Fischer Ádám, Schiff András, Schilling Árpád, valamint több külföldi művészeti intézmény vezetői, illetve írók és egyetemi tanárok.

TA Kult

Budapesti búvóhelyek fülledt légyottokhoz

Kevés lehetőségünk van, ha Budapesten zöldhöz szeretnénk jutni, főleg, ha némi intimitást is igénylünk hozzá. A Margitsziget–Kopaszi-gát–Normafa alkotta háromszög az első tavaszi napon bedugul, és ez így is marad őszig. Ha nem akarjuk, hogy a pléden napoztatott végtagjainkon kutyák és babakocsikerekek gördüljenek keresztül, még mindig van megoldás.

MTI Kult

Egymilliárd dollár mozdulhat meg New Yorkban

Egymilliárd dollár értékű műalkotás cserélhet gazdát a Christie's és a Sotheby's közelgő tavaszi New York-i aukciósorozatán. A legnagyobb érdeklődés ezúttal a kortárs művészet iránt mutatkozhat: Richter, Basquiat, Lichtenstein egy-egy művéért 30-40 millió dollárt várnak, de a kínálatból Monet, Picasso és Rodin alkotásai sem hiányoznak.

Szabó Tamás Kult

Túléli a magyar műkereskedés a válságot?

Állítólag minden gazdasági válság elsősorban azokat a szektorokat viseli meg, amelyek nem létfontosságú termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak. A hazai műkereskedelem helyzete azért mégis sok szempontból egyedi jelenségeket és megoldási stratégiákat mutat. Ezek számbavétele és feltérképezése időszerűvé vált. Bár a válság még nem múlt el, mostanra már valamit mindenkinek ki kellett találni a piacon maradás érdekében.

MTI Kult

Berobbant a Vasember 3

Az észak-amerikai mozikba is berobbant a Vasember 3 című szuperhős film: bemutatása első hétvégéjén 175,3 millió dollár (39,5 milliárd forint) folyt be a jegyeladásokból, ezáltal minden idők második legnagyobb kasszasikerét hozta az Egyesült Államokban és Kanadában.

A címlapról ajánljuk