szerző:
life-style.hu

Világhírű impresszionista és posztimpresszionista festők rajzaiból és akvarelljeiből látható kiállítás péntektől...

Jean-Louis Forain: Az ügyfél (1878)
©

Világhírű impresszionista és posztimpresszionista festők rajzaiból és akvarelljeiből látható kiállítás péntektől Bécsben az Albertina múzeumban.
A tárlaton mintegy kétszáz, kevésbé ismert alkotás látható mások mellett Monet, Degas, Renoir, Cézanne, van Gogh, Gauguin és Henri de Toulouse-Lautrec életművéből. A kiállítás célja bemutatni azt, hogy milyen fontos helyet töltenek be a rajzok és akvarellek a neves mesterek életművében.

Edgar Degas: Harlekin és a balerina (1886)
©

Első ízben foglalkozik egy tárlat az impresszionista és posztimpresszionista mesterek papírra - nem pedig vászonra - felvitt alkotásaival - hangsúlyozták sajtóközleményükben a szervezők. Korábban a rajznak elsősorban másodlagos szerepe volt a festményekhez képest, leginkább vázlatok, tanulmányok készítésekor használták. Ennek a két irányzatnak köszönhetően azonban a rajz az olajfestményekkel azonos rangot kapott a képzőművészetben.

Édouard Manet: A prémgalléros nő
©

A bécsi tárlathoz többek között a párizsi Musée d,Orsay, a British Museum és a New York-i Metropolitan Museum of Art kölcsönzött műtárgyakat. A kiállítás március 13-ig látható.

Pierre-August Renoir: Meztelen fürdőző nők egy rákkal játszanak (1897-1900)
©
Edgar Degas: Nő a kádban (1883)
©
Claude Monet: Waterloo híd, London (1901)
©
Henri de Toulouse-Lautrec: A harisnyáját felhúzó nő (1894)
©
Edgar Degas: Nők a kávézó terasszán éjjel (1877)
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!