Világ

Adjon tanácsokat a külügynek!

Sorozatunk befejező részében Magyarország biztonsági érdekeiről mondhatják el véleményüket, négy résztéma kapcsán. Értékeljék a külügyminisztérium felkérésére készült stratégiai tanulmányokat!

Külkapcsolati stratégia

Magyarország biztonsági érdekei

Külügyi stratégiával foglalkozó sorozatunkban ezúttal Dr. Botz László A magyarországi biztonsági rendszer és elemeinek helyzete és felkészültsége a várható fenyegetések elhárítására című tanulmányát olvashatják.

Külkapcsolati stratégia

Az EU-bővítés és a szomszédságpolitika

A bővítésre esélyes országcsoportok közül a Nyugat-Balkán kerülhet a magyar külpolitikai stratégia prioritásai között előkelő helyre. A tagjelölt Törökország csatlakozása ugyanakkor sem a szomszédság, sem gazdasági kapcsolataink szorossága, sem a kisebbségek, de még stratégiai okok (pl. energetikai hálózat) alapján sem szükséges, hogy prioritásunk legyen – írja az EU-bővítés lehetőségeit elemző szöveg.

Külkapcsolati stratégia

Az EU nemzetközi kereskedelmi konfliktusai (USA, Kína, WTO)

Az Európai Unió a nemzetközi kereskedelempolitika hagyományosan egyik maghatározó alakítója és aktív szereplője. E hagyományos szerepe és aktivitása annak ellenére érvényesül, hogy az Unió tagállaminak a kereskedelmét több mint háromnegyed részben az integráción belüli, illetve döntően kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokon alapuló, az EU részvételével működő regionális csoportosulások belső szabályai befolyásolják.

hvg.hu Külkapcsolati stratégia

Az EU egységes belső piacának fejlesztése, szerkezete és dinamikája

Az európai gazdasági térségről szóló 1992. évi szerződés alapján az unió belső piacát kiterjesztették Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre, később pedig kétoldalú szerződéssel Svájcra. Ily módon az Európai Közösség keretei között létrejött Egységes Gazdasági Térség – még ha számos átmeneti időre szóló kivétellel is – jogilag ma 31 ország belső piacát foglalja magába.

Külkapcsolati stratégia

Az EU- és a magyar költségvetés kapcsolatai, a kohéziós politika alakulása

Az Európai Unió (EU) költségvetése a különféle uniós szakpolitikák területén meglévő támogatások pénzügyi vonzatát, valamint a támogatások finanszírozásához szükséges forrásokat foglalja magában. Magyarország költségvetési kérdésekben döntési helyzetbe egyrészt a pénzügyi keretterv tárgyalásakor, másrészt az éves költségvetési tárgyalások során kerül.

Világ

Csatlakozás az euróövezethez

A Külügyminsztérium felkérésére az MTA Világgazdasági Kutatóintézet és a Közép-európai Egyetem készített tanulmányt a külügyi stratégiához. A sikeres EU-tagság integrációs tényezői közül az euróövezethez való csatlakozás feltételeivel és következményeivel foglalkoznak. Szóljon hozzá!

1 2 3

A címlapról ajánljuk