szerző:
hvg.hu

A Barátok közt-rajongók Vili bácsiját a hvg.hu arról kérdezte, mit néz, mit hallgat, mit olvas, amikor éppen nem Magdi anyus elől rejtegeti a lovi szelvényeket.

Várkonyi András: - Két bölcsész - magyar és népművelés - diplomával, irodalmi, művészeti irányú érdeklődéssel a következő, tendenciájában csökkenő kulturális fogyasztási szokásaim vannak.

Sajtó.

VA: - A Népszabadságot - előfizető révén - minden nap olvasom, ugyanígy a National Geographicot is. Alkalmanként kézbe veszem az Élet és Irodalmat, és az új 3. évezredet is. A HVG szintén jár, ebből az üzleti anyagokat átugrom. Ezen kívül - ha valamire felhívják a figyelmemet - belenézek egyéb periodikákba is, mint például a 168 órába, a Magyar Narancsba.

Televízió.

VA: - Egyre kevésbé értjük egymást. A hírműsorok elfogultak, irányítottak. A külpolitika, a külföldi hírek hangsúlyosan érdekelnek - ezt főként a BBC magyar adásaiból kapom meg. A vitaműsorok némelyike leköt, de bizonyos - általam hiteltelennek ítélt - figurák elkapcsoltatják a csatornát. Nagyon kevés film köt le - vagy agyonbonyolított, mégis primitív cselekménye, vagy a gyenge színészek miatt. Egyre többször kötök ki az ismeretterjesztő csatornáknál, szeretem a Discovery, a National Geographic, a Spektrum műsorait. Egy-egy koncert (például a mostanában futó Bon Jovi- vagy Robbie Williams-produkciók), valamint néhány régi klip is leköt. A „nézők kérték”-típusú műsoroktól irtózom.

Rádió.

VA: - Egy ideig a Kossuth Rádió hírműsorait hallgattam, de annak gyakran egyoldalú híradásai elriasztottak. Fűrdőkád szinten elzsongít a Sláger Rádió, amely elég bárgyú ahhoz, hogy ne kelljen hajnalban koncentrálni. A Klubrádió kommentárjai, hallgatókkal való beszélgetései kellemesek. Ha nem rádizóm, CD-t hallgatok: Elton Johnt, 70-es mixeket, 60-as sztárokat, musicalt, dallamos zenéket.

Irodalom.

VA: - Szép, reménytelen, meg-megújuló, korszerűtlen szerelem. Nádas, Rushdie, Kertész, Esterházy, Kundera, Konrád könyvei várják, hogy kis szabadidőmben leemeljem őket. A visszaemlékezések, életrajzok, sztárocskák emlékiratai erős gyomrot igényelnek, az én gyomrom pedig újabban gyengélkedik.


A Barátok közt című sorozatban megformált karakter jellemrajza:

http://tv.online.rtlklub.hu/baratokkozt/szereplok/?id=031074562