szerző:
MTI/hvg.hu

Sikeresnek nevezte a közszolgálati televízió nyári műsorstruktúráját az MTV műsorokért felelős alelnöke keddi sajtótájékoztatóján. A köztévé a BBC-től vásárolt dokumentumsorozattal indít ősszel, előtte pedig elkezdi közvetíteni Talmácsi Gábor motorosfutamait.

"Tök jól sikerült", elkezdték a gyerekek újra nézni a televíziót - összegezte a Magyar Televízió június 6-án kezdődött nyári műsorstruktúrájának eddigi tapasztalatait Simon András kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Az alelnök hangsúlyozta, hogy - korábbi hiányosságukat kiküszöbölve - úgy tudtak nyitni a fiatalok felé, hogy közben nem veszítettek el más nézőrétegeket, ebben pedig a kereskedelmi televíziók - kevesebb saját produkciót felvonultató - nyári műsorrendje is segítségükre van.

A vezető közszolgálati médium bizonyította, hogy "időszerűen, tárgyilagosan és kiegyensúlyozottan tájékoztat"- fogalmazott az önértékelés. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék nyomán az iskolások és fiatalok körében megnőtt a könyvek iránti érdeklődés. A március 1-jén kezdődött, nyáron is folytatódó műsorsorozatban keddig 1376 ajánlót és programot sugároztak. A tévé adatai szerint a 15 év feletti lakosság közel 90 százalékát sikerült megszólítani, 7,3 millió néző kapcsolódott be legalább egy percre valamelyik műsorba.

A sportműsorok terén a legfontosabbként emelték ki, hogy az MTV közvetíteni fogja a MOTOGP 125 köbcentiméteres mezőnyében induló Talmácsi Gábor futamait. (Mint ismeretes, a magyar motorversenyző jelenleg harmadik helyen áll kategóriájában.) Nagyobb nézettséget vár a köztévé attól, hogy élőben közvetítik a montreali úszó és vízilabda világbajnokságot júliusban, továbbá a helsinki atlétikai világbajnokságot augusztusban. 

Ősztől hétköznap délutánonként közszolgálati talkshow jelentkezik, szombatonként újra képernyőre kerül a Delta ismeretterjesztő műsor. A helyükön maradó hétköznap esti műsorok - köztük a Híradó, Az este, hétfőnként a Kékfény, keddenként az Önök kérték, illetve az Életképek - mellett 21 és 22 óra között helyet kap egy világpolitikai történéseket bemutató dokumentumfilmsáv. A BBC-től - az alelnök szerint jelentős kedvezménnyel - vásárolt Dokuzónát félórás beszélgetés követi szakértőkkel.

A köztévé nemrég egy 93 filmből, illetve sorozatból álló csomagot vásárolt, közülük 30 igényes, minőségi filmnek a köztévés vetítés lesz a magyarországi ősbemutatója - mondta Simon András. Az MTV ezen felül két tévéjáték finanszírozásába is beszállt: Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig, s Örkény István A szibériai nyuszt című műveit filmesítik meg.

Az MTV vezetése ősszel növelni kívánja a művelődés arányát a teljes műsoridő 15 százalékára. A filmekkel együtt a szórakoztatás 35 százalékot tesz majd ki, nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a magyar színészek megjelenítésére. A tájékoztató műsorokat a teljes adásidő 38 százalékában fogják sugározni.

Az MTV a korábban elkezdett tematikus heteket sem hanyagolja el - hangzott el a sajtótájékoztatón. A kábítószer-ellenes hét alkalmából a televízió ezen a héten a szokásosnál is gyakrabban foglalkozik majd drogfogyasztás-ellenes témákkal - mondta Simon András.

Kósa-Somogyi György, az m2 csatorna igazgatója beszámolt: rövidesen kiderül, indul vagy nem az m3-as közéleti csatorna, a közelmúltban beadták ez irányú kérelmüket az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT). Simon András az MTI-nek elmondta, ha az ORTT elfogadja az ütemtervet, akkor már csak a tulajdonoson, az Országgyűlésen múlik, biztosít-e forrásokat a terv szerint szeptemberben induló csatornához.

MTI Gazdaság

Növekvő reklámbevétel az MTV-nél

Januárban 52, februárban 60, márciusban 14 százalékkal volt magasabb a Magyar Televízió (MTV) nettó reklámbevétele, mint egy évvel korábban - közölte a társaság.

MTI Média

Új fociműsort indít "Korner" címmel az MTV

Korner - Első a foci címmel hetente jelentkező labdarúgó-magazint indít a Magyar Televízió, a műsor elsődleges célja az utánpótlás-nevelés rendszeres bemutatása - jelentette be Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője a budapesti Podmaniczky palotában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

hvg.hu Média

Mobilon is nézhető az MTV

A Magyar Televízió júniustól a 3. generációs mobiltelefonokra is eljuttatja ezentúl az általa sugárzott műsort - áll a köztévé közleményében.

MTI Gazdaság

ÁPV Rt.: még nincs meg az MTV-székház új tulajdonosa

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. még nem zárta le a Magyar Televízió Rt. (MTV) székházának eladásáról folyó tárgyalásokat. Az értékesítés feltétele, hogy az MTV bérelhesse a budapesti, Szabadság téri épületet.