• 80 éves a dalai láma – Nagyítás-fotógaléria

  80 éves a dalai láma – Nagyítás-fotógaléria

  Egyszerű parasztcsaládban született. Hároméves sem volt, amikor felfedezték benne az egyik legnagyobb vallás vezetőjét. Tizenöt évesen egy háború előtt álló ország vezetőjévé vált. "Dalai láma – ahány ember, annyifélét ért e kifejezésen. Vannak, akik úgy értik, élő buddha vagyok, az irgalom bódhiszattvájának, Avalókitésvarának földi megtestesülése. Másoknak azt jelenti, „istenkirály” volnék. ... Amikor száműzetésbe menekültem, ellenforradalmárnak és parazitának neveztek. Csakhogy magam úgy vélem, a föntiek közül egyik sem illik rám, számomra a „dalai láma” egyszerűen az általam betöltött tisztség viselője. Emberi lény vagyok én is, történetesen tibeti, aki úgy döntött, hogy buddhista szerzetes lesz" – írta magáról negyed századdal ezelőtt életrajzi könyvében Tendzin Gyatso, a XIV. dalai láma, aki nemrég Magyarországon is járt, és lerántotta a leplet a dobogókői szívcsakra titkáról.

 • Egy fülledt nap a VOLT Fesztiválon - Nagyítás-fotógaléria

  Egy fülledt nap a VOLT Fesztiválon - Nagyítás-fotógaléria

  Pénteken teltház, Motörhead és David Guetta várta a VOLT Fesztiválra látogatókat. A soproni fesztiválhoz mai napig nem kell magyarázat, képaláírás nélküli hangulatjelentésünk egy fülledt napról.

 • Kétfarkú plakátok és tragédiák a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Kétfarkú plakátok és tragédiák a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Lévai Anikó migránsokon segített, felragasztották az első Kutyapárt-plakátokat, gyásznap volt Nagy-Britanniában, ismét felvonultak az egészségügyi dolgozók - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből

 • Így sodornak szakadékba egy országot a populista cikcakkok

  Így sodornak szakadékba egy országot a populista cikcakkok

  Drámai helyzetbe került Görögország, miután múlt hét közepén megbicsaklottak a tárgyalások a szélsőbalos, megszorításellenes görög kormány és a pénzükért megszorításokat követelő nyugati hitelezők között. A görög miniszterelnök a bolondját járatja Európa nagyágyúival, és a politikai cikcakkokért máris borsos árat fizet Görögország: a bankok bezártak, az emberek csak korlátozottan férnek hozzá a pénzükhöz, és az állam gyakorlatilag csődbe ment.

 • ''A Dunára figyelni kell. Mer' a Duna jön, a Duna az mindig jön'' - Nagyítás-fotógaléria

  ''A Dunára figyelni kell. Mer' a Duna jön, a Duna az mindig jön'' - Nagyítás-fotógaléria

  A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság 2004-ben létrejött kezdeményezésére a Duna menti országok június 29-én ünneplik a Nemzetközi Duna Napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Európa második leghosszabb folyójának értékeire és megóvására.

 • A görögök nehéz hete és a véres péntek – Nagyítás-galéria a hét képeiből

  A görögök nehéz hete és a véres péntek – Nagyítás-galéria a hét képeiből

  Több ezer bevándorló a magyar határnál, megoldatlan, de fizetésképtelenséggel fenyegető görög válság, véres merénylet Tunéziában, halálos hőség Pakisztánban, Szent Iván-éji ünnepségek és vallási fesztiválok. Képes összeállításunk a hét legfontosabb eseményeiből.

 • Tudja milyen lenne, ha 45 fok lenne? Ilyen - Nagyítás-fotógaléria

  Tudja milyen lenne, ha 45 fok lenne? Ilyen - Nagyítás-fotógaléria

  Panaszkodik, hogy idén sem lesz igazi nyár? Hogy tavaly folyamatosan esett az eső, most pedig alig akar 30 fok fölé kúszni a hőmérő higanyszála? Ne tegye! Pakisztán déli részén a napok óta tartó hőségben eddig több mint ezren vesztették életüket. Múlt hét végén a hőhullám által leginkább érintett, 20 milliós Karacsiban 45 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek, ami mindössze két fokkal marad el az 1979-ben regisztrált 47 fokos helyi melegrekordtól. Jelenleg már elviselhetőbb a város időjárása: a helyi meteorológiai szolgálatok szerint csütörtökön Karacsiban 34 fokra esett vissza a hőmérséklet, az égen felhők jelentek meg és friss szelek érkeztek az óceán felől. A kánikula néhány nappal azután vette kezdetét, hogy megkezdődött a ramadán szent hónapja, amikor a muzulmánok többsége a nappali órákban nem iszik és nem eszik. A halál oka sok esetben kiszáradás volt. Egy egészségügyi tisztségviselő kedden azt mondta, több mint tízezer embert kellett kórházba szállítani. Az áldozatok túlnyomó többsége 50 év feletti és szegény sorban él.

 • Még nincs kerítés, de így is nehéz az átjutás - Nagyítás-fotógaléria

  Még nincs kerítés, de így is nehéz az átjutás - Nagyítás-fotógaléria

  Naponta száznál is többen próbálnak átjutni a Szabadka környéki határsávon, ahol a várakozás sem egyszerű. A főként Szíriából, Afganisztánból és Pakisztánból érkező menekültek a szabadkai téglagyárnál bokrok és fák közé ácsolt búvóhelyeiken várják az alkalmas pillanatot vagy a megfelelő embercsempészt. A határátlépés szinte minden esetben sikerrel jár, de a környékről igen nehéz kijutni, néhány kilométeren belül szinte minden csoport összetalálkozik a helyi mezőőrrel vagy egy készenlétis járőrrel.

 • Négyméteres kerítés, tüntető taxisok és rezsiharc a hét képein

  Négyméteres kerítés, tüntető taxisok és rezsiharc a hét képein

  Miközben forulat állhat be a rezsiharcba, a kormány továbbra is a bevándorlásellenes kampánnyal próbálja megállítani népszerűségvesztését: kerítést emelnének a magyar-szerb határon. Az Egyesült Államokban kilenc embert mészárolt le egy 21 éves fiú egy metodista templomban. Képes összeállításunk a hét fontosabb eseményiből.

 • Ahol isten ajándékának tartották az idegeneket – Nagyítás-fotógaléria

  Ahol isten ajándékának tartották az idegeneket – Nagyítás-fotógaléria

  Már-már szitokszóvá vált az utóbbi hónapokban a 2,5 milliós Koszovó neve, ahonnan ezrek indultak el (és indulnak ma is) a jobb élet reményében Nyugat-Európába – jobbára Magyarországon keresztül. A 2008 óta független országban kétségtelenül nagyon gyorsan bővül a lakosság, az ott élők fele 27 éven aluli, a gazdaság és a munkahelyek számának gyarapodása azonban messze nem tartja ezt az ütemet. Fotógalériánk Európa legfiatalabb országába visz el – úgy ezer kilométerre "Európától".

 • Áttörték a török határt a szíriai menekültek – Nagyítás-fotógaléria

  Áttörték a török határt a szíriai menekültek – Nagyítás-fotógaléria

  A szíriai kurd harcosok és az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei között, a török határhoz közeli Tal-Abjadban vívott harcok miatt néhány nap alatt csaknem 13 ezren menekültek Törökországba. Egy török illetékes az AFP francia hírügynökségnek múlt héten úgy nyilatkozott, hogy csak szerdán több mint 6600 szír menekültet fogadtak. Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes aznap este bejelentette, hogy az újabb menekültáradattal szembesülő Törökország helyenként lezárja a Szíriával közös határátkelőit, hogy elejét vegye egy humanitárius tragédiának. Kurtulmus egyúttal ostorozta az európai országokat, amelyeket azzal vádolt, hogy nem veszik ki a részüket megfelelő arányban a szíriai menekültek elhelyezéséből. A határon várakozó menekülteket a török katonák és határőrök vízágyúkkal és figyelmeztető lövésekkel próbálták visszatartani, vasárnap azonban a háborús övezetből szabadulni próbáló emberek áttörték a határ kerítését. Eddig több mint 1,8 millió szíriai és 200 ezer iraki állampolgár keresett menedéket Törökországban a szomszédos országokban dúló háborúk elől.

 • A bevándorlók, az Omega és a repülő oroszlán - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

  A bevándorlók, az Omega és a repülő oroszlán - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

  Capa színesben, jégeső és felhőszakadás Budapesten, nemzeti konzultáció helyett plakátháború, Omega koncert Felcsúton, magyar győzelem, poharazó Áder és levegőbe emelkedő oroszlánok a Parlamentnél. A hét eseményei képekben.

 • Amikor tényleg a női lábaké a főszerep - Nagyítás-fotógaléria

  Amikor tényleg a női lábaké a főszerep - Nagyítás-fotógaléria

  Négyévente megőrül a világ, amikor a labdarúgó-világbajnokság során a legnagyobb sztárok csapnak össze a gyepen. Egészen más a helyzet a női focival, sokan valószínűleg nem is tudnak arról, hogy egy hete tart a nők vébéje. Pedig a képeket elnézve itt sem kisebb a küzdelem. A 2015-ös női labdarúgó-világbajnokságot Kanadában rendezik június 6. és július 5. között, hetedik alkalommal, 24 nemzet részvételével.

 • Gyönyörű kastélyok a századfordulóból - Nagyítás-fotógaléria

  Gyönyörű kastélyok a századfordulóból - Nagyítás-fotógaléria

  Gyönyörű kastélyok és kertjeik a századforduló tájáról a századforduló legfontosabb magyar fényképészének, Klösz Györgynek fotóhagyatékából. A Fortepanon elérhető és szabad felhasználásúvá tett ezerötszáz fotóból álló gyűjtemény átfogó képet ad a millenniumi Magyarországról, melyek falinaptárak, képeskönyvek, könyvillusztrációk kihagyhatatlan fotói is egyben.

 • Tragédia, tüntetés, bukás és békesség - Nagyítás-fotógaléria

  Tragédia, tüntetés, bukás és békesség - Nagyítás-fotógaléria

  Esővizet isznak a menekültek, 69 éves az Olasz Köztársaság, a FIFA-elnök úgy húzott el, mint Emirates-gép a Hold előtt, a Budai Várban népviseleteket mutattak be, és kiderült, alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény - képes összefoglaló a hét fontosabb eseményeiről.

 • Vastaps Európában: Turnén a Fesztiválzenekarral – Nagyítás-fotógaléria

  Vastaps Európában: Turnén a Fesztiválzenekarral – Nagyítás-fotógaléria

  Bár Fischer Iván saját bevallása szerint a mai napig nem döntötte el, hogy karmester akar lenni, harminc év alatt felépített egy olyan zenekart, amelynek a működését ma már világszerte tanulmányozzák. Képriport a Fesztiválzenekar legutóbbi koncertturnéjáról.

 • Amikor a majom bajsza belelóg a levesbe - Nagyítás a hét képeiből

  Amikor a majom bajsza belelóg a levesbe - Nagyítás a hét képeiből

  Halhullák között fotózkodó koreai diktátorral, búcsúzó focilegendával, elefántokat dobáló indiaiakkal, és persze Orbán Viktorral is találkozhat a hét legfontosabb és legérdekesebb eseményeiről szóló képgalériánkban. Sőt még azt is eldöntheti, hogy kinek van szebb bajsza: egy németnek, vagy egy majomnak.

 • Rejtett kincsekre bukkantunk a 150 éves Akadémián

  Rejtett kincsekre bukkantunk a 150 éves Akadémián

  Példátlan összefogás eredményeként épülhetett fel a Magyar Tudományos Akadémia székháza 150 évvel ezelőtt. Ma már szinte elképzelhetetlen, de akkoriban a teljes magyar értelmiség összefogott az Akadémia létrejöttéért. Az épület több rendezvénnyel is ünnepli a jubileumot, de előtte még körbejárhattuk a patinás épület rejtett zugait, a Kézirattártól egészen a padlásig. Radnóti, Ady vagy Arany féltve őrzött kéziratai mellett még egy halotti maszkra, és egy titkos, de annál impozánsabb kilátóra is bukkantunk.

 • Íme a Capa-nagydíj három jelöltje - Nagyítás-fotógaléria

  Íme a Capa-nagydíj három jelöltje - Nagyítás-fotógaléria

  Kudász Gábor Arionnak Az emberi lépték, Sopronyi Gyulának Kilencven perc, Stiller Ákosnak, a HVG fotóriporterének pedig a Roma Biblia című pályaművéért ítélt oda fejenként 500 ezer forintos támogatással járó ösztöndíjat a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj zsűrije, amely a három jelölt közül októberben hirdeti ki a nagydíjast, aki további 3,5 millió forintot vehet majd át.

 • Cannes: Saul fiáé a zsűri Nagydíja - Nagyítás-fotógaléria

  Cannes: Saul fiáé a zsűri Nagydíja - Nagyítás-fotógaléria

  Magyar film több mint harminc éve nem kapott ekkora nemzetközi elismerést. Nemes Jeles László alkotása, a holokausztot új megvilágításba helyező Saul fia a cannes-i filmfesztivál második legrangosabb díját, a Zsűri Nagydíját érdemelte ki vasárnap este. Azért is óriási bravúr ez, mert Nemesnek ez volt az első nagyjátékfilmje. A gálán a díjat Mads Mikkelsen nyújtotta át a rendezőnek, az Arany Pálmát végül meglepetésre a francia Dheepan, egy menekültekről szóló dráma kapta. Cannes 2015 képekben.

Még több kép »

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X