• Gravitációs hullámok, álarcok és tragédiák - a hét képekben

  Gravitációs hullámok, álarcok és tragédiák - a hét képekben

  Megszületett az idei év, vagy talán az évszázad legnagyobb tudományos felfedezése, a fél világon a tűzmajom évét ünnepelték, a tanárok tárgyaltak, de közben tüntetésre készültek, Rióban pedig ismét a maszkok és a tánc ünnepét tartották. A hét eseményei képekben.

  Szóljon hozzá

 • Örömfényképezés: amikor a legjobb fotósok elszabadulnak Szegeden – Nagyítás

  Örömfényképezés: amikor a legjobb fotósok elszabadulnak Szegeden – Nagyítás

  Ha létezik az „örömzenélés”, akkor miért is ne létezhetne az „örömfényképezés” is? A Szegedi Műhely – fotóművészeti alkotótelep résztvevői a napi munkájukat félretéve saját örömükre alkottak, a végeredmény pedig művészi színvonalú fotóműtárgyak formájában 2016. február 11-től március végéig látható a szegedi Forrás Hotelben. Az alkotótelep alapítója és művészeti vezetője Szebeni András, a kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus. A résztvevő művészek: Bánkuti András, Bácsi Róbert, Benkő Sándor, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt. Az alkotótelep művészi színvonalára jellemző, hogy résztvevői közül öten nyertek díjat az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton.

 • Szíria: humanitárius katasztrófa előtt a török határnál - Nagyítás-fotógaléria

  Szíria: humanitárius katasztrófa előtt a török határnál - Nagyítás-fotógaléria

  Drámai helyzet alakult ki a szír-török határon, miután az orosz légierő segítségével a szír kormányerők körbezárták Aleppót, és menekültek tízezrei indultak meg a török atár felé. Merkel hétfőn Ankarában tárgyalt, a török külügyminiszter kedden Magyarországra látogat.

  Szóljon hozzá

 • A riói karnevál arcai – Nagyítás-fotógaléria

  A riói karnevál arcai – Nagyítás-fotógaléria

  Február 5-én vette kezdetét az idei karnevál Rio jelképes kulcsának átnyújtásával, amit Wilson Dias, vagyis Momo király, a karnevál ''uralkodója'' vehetett át Eduardo Paestől, Rio de Janeiro polgármestertől. Bár a leglátványosabb és legcsillogóbb Fiestát Rióban rendezik, a karnevál első napjától kezdve egészen hamvazószerda éjszakájáig minden brazíliai város megrendezi a maga karneválját, amelyen álarcosok, dobosok vonulnak fel. Az 1928 óta létező fesztivál csúcspontja a felvonulás a Sambadrome-ban, ahol a hónapok óta készülő szambaiskolák látványos díszletek közt mérik össze tudásukat. A hiedelmekkel ellentétben nem kizárólag a szambának, hanem más tradicionális táncoknak, így a maracatúnak, a xangónak és a marchinhának is komoly szerep jut.

 • Tanárlázadás és mormotatragédia a hét képein

  Tanárlázadás és mormotatragédia a hét képein

  Több ezer pedagógus vonult utcára Magyarország-szerte, hogy így hívja fel a figyelmet a magyar oktatás helyzetének tarthatatlanságára. Hillary Clinton szoros győzelmet aratott Iowában, elhunyt az időjós mormota, és lófejű emberek jelentek meg Velencében. A hét eseményei képekben.

  Szóljon hozzá

 • Tanárok, diákok és egy túltolt bicikli esete – Nagyítás-fotógaléria

  Tanárok, diákok és egy túltolt bicikli esete – Nagyítás-fotógaléria

  A szakadó eső ellenére ötezer pedagógus és diák vonult fel szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva. A fáklyás felvonulás kiindulópontja az a Herman Ottó Gimnázium volt, ahol januárban a tanárok nyílt levélben panaszolták el, hogy mennyire megnehezíti az oktatást az új köznevelési törvény, a tanári adminisztráció, milyen problémát és túlterhelést jelent a Nemzeti alaptanterv, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által megvalósult túlzott központosítás. Tiltakozásukhoz a miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium is csatlakozott. Mára több száz intézmény tantestülete és számos magánszemély támogatja kiállásukat.

  Szóljon hozzá

 • 2016 a zikavírus elleni harcról fog szólni? - Nagyitás-fotógaléria

  2016 a zikavírus elleni harcról fog szólni? - Nagyitás-fotógaléria

  Míg 2015 vírusa az ebola volt, addig 2016 a zikavírus elleni küzdelemről fog szólni? Főként a latin-amerikai régióban pánikot keltő kórokozót 1947 óta ismerik a tudósok, a világ figyelmét igazán csak a múlt év végén keltette fel. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

  Szóljon hozzá

 • Álháború Várpalotán – hollandoknak: Nagyítás-fotógaléria

  Álháború Várpalotán – hollandoknak: Nagyítás-fotógaléria

  Január közepe óta holland katonák gyakorlatoznak Magyarországon. Hille Hillinga fotós csatlakozott a Várpalota Challenge-re érkezett csapatokhoz, s arcokat, helyzeteket, pillanatokat keresett, amelyek megmutatják például azt, mennyire képes egy gyakorlat lázba hozni a profi katonákat.

 • Vírus és fegyverek a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Vírus és fegyverek a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Díjat nyertek a hvg fotósai, Franciaországban is tüntettek az Uber ellen, épül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye, másfél tonna agyart foglaltak le Srí Lankán - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

  Szóljon hozzá

 • 30 éves a Challenger-katasztrófa – Nagyítás-fotógaléria

  30 éves a Challenger-katasztrófa – Nagyítás-fotógaléria

  A Challenger-katasztrófa volt az első amerikai űrkatasztrófa, amely repülés közben következett be. 1986. január 28-án az STS–51–L küldetés keretében indított Challenger űrrepülőgép 73 másodperccel az indítás után megsemmisült. A fedélzetén tartózkodó hét űrhajós meghalt: Greg Jarvis, Christa McAuliffe, Ronald Ervin McNair, Ellison Shoji Onizuka, Judith Arlene Resnik, Michael John Smith és Francis Richard Scobee. A későbbi vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik gyorsítófokozat (SRB) tömítőgyűrűje okozta a balesetet. Az embert is szállító amerikai űrrepülés csak több mint kétéves szünet után, 1988. szeptember 29-én folytatódott az STS–26 küldetéssel. 2011 júliusában repült az utolsó űrsikló, az Atlantis, azóta az Egyesült Államoknak nincs olyan eszköze, amellyel embert tud küldeni az űrbe.

 • Sajtófotó-nagydíjas a HVG fotóriportere - Nagyítás-fotógaléria

  Sajtófotó-nagydíjas a HVG fotóriportere - Nagyítás-fotógaléria

  Megvannak a tavalyi év legjobb magyar sajtófotói, a pályázat eredményeit hétfőn délelőtt hirdették ki. Összesen 240 szerző 2434 pályaművel pályázott sikeresen. A zsűri összesen 7029 kép közül választotta ki a legjobbakat. Fazekas István, a HVG fotóriportere a menekültválságról szóló Tranzitország című sorozatával nyerte el a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Nagydíját. Stiller Ákos kollégánk pedig két kategóriában kapott helyezést. Íme egy válogatás a pályázat díjnyertes képeiből.

  Szóljon hozzá

 • Fazekas István: Tranzitország - Nagyítás-fotógaléria

  Fazekas István: Tranzitország - Nagyítás-fotógaléria

  Fazekas István, a HVG fotóriportere Tranzitország című sorozatával elnyerte a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját. A sorozat testközelből mutatja be a Magyarországra érkező menekültek viszontagságait.

 • Vízilabda és taxistüntetés a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Vízilabda és taxistüntetés a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Tüntettek a taxisok, olimpiai kvótát szerzett a női vízilabda-válogatott, rendőrök az Országos Roma Önkormányzat székházában, véget ért a Dakar rali, kinyílt az első virág az űrben, fagyos tekintetek a szánhúzókutya-versenyen - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

  Szóljon hozzá

 • 40 éves a Concorde - Nagyítás-fotógaléria

  40 éves a Concorde - Nagyítás-fotógaléria

  Negyven éves a Concorde, a hangsebességnél gyorsabb civil repülés jelképe. Nem az egyetlen és nem is az első szuperszonikus utasszállító volt, de a bolsevik másolat csúfos véget ért. A Concorde gazdaságtalan volt, zajos és drága mulatság – viszont gyönyörű, és évtizedeken át a Nyugat csodájának szimbóluma. Ma már újra csak a katonai pilóták élvezhetik az igazi száguldást.

  Szóljon hozzá

 • Menetelés a fagyban: menekültek drámája a határon - Nagyítás-fotógaléria

  Menetelés a fagyban: menekültek drámája a határon - Nagyítás-fotógaléria

  A szerdai határzár után Macedónia ismét átengedi a menekülteket, de csak azokat, akik úgy nyilatkoznak: Ausztriában vagy Németországban akarnak menedéket kérni. Szerdán körülbelül 600 migráns ragadt a két határ között, mert egyelőre tisztázatlan okok miatt a macedón hatóságok megtagadták tőlük a belépést.

  Szóljon hozzá

 • Ma véget érhet a taxisharc a Deák téren - Nagyítás-fotógaléria

  Ma véget érhet a taxisharc a Deák téren - Nagyítás-fotógaléria

  Hétfő hajnal óta tüntetnek a taxisok az Uber ellen a Deák téren. Mára felére csökkent a forgalomlassító tüntetés résztvevőinek száma, ők viszont azt mondják, hogy szerda estig kitartanak. Addig kaptak ugyanis engedélyt a demonstrációra.

 • Ma pedig megünnepeljük a hóembereket - Nagyítás-fotógaléria

  Ma pedig megünnepeljük a hóembereket - Nagyítás-fotógaléria

  Ma van a hóemberek világnapja. Ezen a szép napsütéses napon rájuk emlékezünk. És miért éppen január 18? Hát értik, seprűnyél és hólabdák!

 • Az arc, melyet el nem felejtünk - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

  Az arc, melyet el nem felejtünk - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

  Születésnapja után nem sokkal meghalt David Bowie, életük végéig börtönben maradnak a romagyilkosságok elkövetői, Golden Globe-díjat nyert a Saul fia, majd néhány nappal később Nemes Jeles László filmjét Oscar-díjra is jelölték. Nemes Jeles köszönő beszédében úgy fogalmazott, hogy neki a holokauszt nem egy elvont fogalom, hanem egy emberi arc, és azt kérte, "soha ne felejtsük el ezt az emberi arcot". Nemes Jeles már most beírta magát a filmtörténetbe, az ő arcát biztosan nem fogjuk elfelejteni. De történt még más is a nagyvilágban.

  Szóljon hozzá

 • A Cirkuszfesztivál kulisszái mögött – Nagyítás-fotógaléria

  A Cirkuszfesztivál kulisszái mögött – Nagyítás-fotógaléria

  Január 7-én kezdődött az idei Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, melyet tizenegyedik alkalommal rendeztek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. Az eseményen tizenhét ország művészei léptek porondra, hogy elkápráztassák a közönséget. A nemzetközi szakemberekből álló zsűri 60 jelentkezőből 30 műsorszámot válogatott be a repertoárba.

  Szóljon hozzá

 • "Ma egész máshogy néznek ki a csillagok" - David Bowie emlékére

  "Ma egész máshogy néznek ki a csillagok" - David Bowie emlékére

  David Bowie a modern popkultúra - vitán felül - legfontosabb alakja volt. Öt évtized alatt nem csak számos zenei irányzat előfutára volt, de bebizonyította azt is, hogy a folyamatos megújulás ellenére is lehet önazonosnak maradni. Ha Bowie nem kísérletezett volna évről évre, ha nem váltott volna stílust lemezről lemezre, akkor ma egészen másmilyen, valószínűleg jóval unalmasabb lenne a popzene, és sokkal sótlanabb lenne annak körítése is. A popzene kaméleonja azonban nem csak a zenében, de a filmben és a divatban is meghatározó, provokatív, zseniális szereplő volt. A rákkal vívott kegyetlen harcban, két nappal a 69. születésnapja és az erre időzített zseniális új lemeze, a Blackstar megjelenése után 69 éves korában, január 10-én hunyt el. Nagyításunkkal a nem mindennapi karrier előtt tisztelgünk.

  Szóljon hozzá

Még több kép »

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X