• Gyász és tisztelgés, öröm és készülődés - a hét képekben

  Gyász és tisztelgés, öröm és készülődés - a hét képekben

  Megemlékezés Párizsban, tisztelgés a nemzet színésznője előtt, önerőből aszfaltozott útszakasz, lelőtt orosz vadászgép, havazás és az ország karácsonyfája - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

 • Flow: A tökéletes élmény - Nagyítás-fotógaléria

  Flow: A tökéletes élmény - Nagyítás-fotógaléria

  A flow a tökéletes élmény pszichológiája, melynek alapjait Csíkszentmihályi Mihály fektette le. Az optimális emberi létezést, az élmények pozitív aspektusát – az örömöt, a kreativitást, az élet teljes felvállalását nevezi áramlatnak. Ez a ritka szubjektív állapot rendszerint akkor jön létre, amikor valaki testi vagy lelki teljesítményét megfeszített akarattal a végsőkig fokozza. A pszichológus szerint az örömteli élet egyedi alkotás, a passzív fogyasztói lét nem kínál igazi boldogságot és elmélyülést. A tökéletes élmény alapja a „flow”, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért – véli a kutató. A Pictorial Collective olyan magyar fotósok csoportja, akik hisznek benne, hogy tanúk és hírvivők. A szentendrei Ferenczy Múzeumban rendezett kiállításukon olyan alternatív életstratégiákat megvalósító személyekről és csoportokról készült fotóriportokat mutatnak be, akik átélik a„flow”-t hétköznapi élettevékenységeik során. A kiállítás január 10-ig megtekinthető.

  Szóljon hozzá

 • "Soha nem álltam meg egy helyben" - Törőcsik Mari 80 éves - Nagyítás

  "Soha nem álltam meg egy helyben" - Törőcsik Mari 80 éves - Nagyítás

  Ha más országok film- és színházrajongó közönségét kérdeznék meg arról, hogy nevezzék meg a szerintük legjobb magyar színésznőt, a válaszadók döntő többsége Törőcsik Marit mondaná. Példátlan karrier az övé: szinte az összes fontos és meghatározó magyar filmben szerepelt. Ki ne emlékezne a Körhintában, a Szerelemben vagy az Édes Annában nyújtott alakítására? De még ma is aktív a színpadon és a kamerák mögött. Cannes-ban a legjobb színésznőnek járó díjat is megkapta, ez azóta egyetlen magyar színésznek sem sikerült. Fotósorozatunkkal a 80. születésnapját ünneplő legenda előtt tisztelgünk.

 • A terror nem csillapodik - Nagyítás a hét képeiből

  A terror nem csillapodik - Nagyítás a hét képeiből

  Párizsi hangulat a támadások után, koraszülöttek világnapja, kisiklott személyvonat Pakisztánban, kannába szorult medve, túszdráma Bamakóban - képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

 • Ilyen a box – Mindennapos küzdelem az életért - Nagyítás-fotógaléria

  Ilyen a box – Mindennapos küzdelem az életért - Nagyítás-fotógaléria

  Évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán. A csontvelő-átültetést követő több hetes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik. A betegek immunrendszer nélkül élnek. Ezt az időszakot steril, elkülönítő boxban töltik. A lassan erősödő immunrendszer miatt gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért a kórház területén lévő Démétér Házba költöznek. Itt otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak, és együtt lehetnek szüleikkel, ami fontos lelki támaszt jelent a gyógyulásukhoz. Koszticsák Szilárd az MTI fotóriportere több hónapon át követte fényképezőgépével a kis betegek gyógyulását. A november 19-én nyíló kiállításának szokatlan helyszínt választott: a Szent László Kórház egyik romos, felújításra szoruló pavilonját, mely kellő társadalmi összefogással a Démétér Ház új szárnyának adhat otthont.

 • Élet és elmúlás képekben – Nagyítás-fotógaléria

  Élet és elmúlás képekben – Nagyítás-fotógaléria

  Mari Mahr (1941) Santiago de Chilében született, Londonban élő, magyar származású fotóművész Ketten című kiállításában, két – Graham Percyhez, néhai férjéhez köthető – sorozatát mutatjuk be. Az új-zélandi születésű művész, illusztrátor, tipográfus és tervező harmincöt éven át volt párja a mindennapokban és a „művész-létben” is. Mari Mahr férje súlyos betegségének időszaka alatt és elvesztése után született képei, a fájdalom és mégis az élet természetéhez tartozó halál visszavonhatatlanságát, ugyanakkor teremtő erővé is tehető voltát bizonyítják. A kiállítás 2015. november 13. és 2016. január 3. között tekinthető meg a Mai Manó Házban.

 • Kijutottunk az Európa-bajnokságra - Nagyítás-fotógaléria

  Kijutottunk az Európa-bajnokságra - Nagyítás-fotógaléria

  A Norvégiában egygólos előnyt szerző magyar válogatott hazai pályán is képes volt legyőzni pótselejtezős ellenfelét. A 14. percben Priskin Tamás egy remek tekeréssel szerezte meg a vezetést, majd a második félidő végéhez közeledve egy öngóllal már 2-0 volt az állás. A vendégek erejéből egy szépítő gólra azért futotta, de Magyarország összesítésben 3-1-re így is megnyerte ezt a párharcot, és harminc év után először jutott ki nagy tornára. Képeink a vasárnapi mérkőzésről.

 • A világ Franciaország mellett áll - Nagyítás-fotógaléria

  A világ Franciaország mellett áll - Nagyítás-fotógaléria

  Három terroristacsoport összehangolt támadásokat intézett Párizsban péntek este. 129-en meghaltak, 352-en megsebesültek. Miközben az Iszlám Állam magára vállalta a mészárlást, három embert letartóztattak Belgiumban. A világon szinte mindenhol megemlékeztek a párizsi támadások áldozataira.

 • Támadássorozat Párizsban - Nagyítás-fotógaléria

  Támadássorozat Párizsban - Nagyítás-fotógaléria

  Lövöldözés és három robbantás történt pénteken több helyen, Párizs északi részén, és az incidenseknek legalább 129 áldozata, további 83 sérült állapota válságos, és 132 további sérült van, akiket kórházban ápolnak. Sajtóértesülések szerint csak Bataclan koncertteremben történt lövöldözésben 90-en haltak meg. A robbantások a párizsi Stade de France stadion közelében történtek, ahol a francia válogatott éppen a németekkel játszott.

 • A sötétség legyőzése - Nagyítás-fotógaléria

  A sötétség legyőzése - Nagyítás-fotógaléria

  A hinduk legnagyobb ünnepe a Diwali, vagyis a fény ünnepe. Ez a nap az indiai újév kezdete, az év legsötétebb Újholdja, illetve a hagyomány szerint Káli istennő is ezen a napon jelent meg a világunkban. A hívők mécseseket, lámpásokat gyújtanak, lampionokkal és fényfüzérekkel díszítik fel otthonukat, és miközben egész India fényárban úszik, különféle mágikus szertartásokat végeznek. Az ünnep üzenete, hogy ezen a napon a fény legyőzi a sötétséget, ahogy a fizikai, úgy a szellemi világban is.

 • A németek Göncz Árpádja volt: Elhunyt Helmut Schmidt

  A németek Göncz Árpádja volt: Elhunyt Helmut Schmidt

  Nemcsak a legnépszerűbb élő német politikusnak tekintették, de egy 2005-ös közvélemény-kutatás szerint a szociáldemokrata Helmut Schmidt volt az újkori német politika legkedveltebb alakja. Az NSZK 1974 és 1982 közötti kancellárja termékeny publicista is volt: a Die Zeit az egyik kiadóját, szerkesztőbizottsági tagját, a lap irányvonalának a megtestesítőjét, rengeteg cikk és esszékötet szerzőjét gyászolja.

 • Midnight Music: kis éji zene a Millenárison - Nagyítás-fotógaléria

  Midnight Music: kis éji zene a Millenárison - Nagyítás-fotógaléria

  Újabb állomásához érkezett a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music elnevezésű koncertsorozata: november nyolcadikán éjszaka Igor Stravinsky: Kártyajáték és Tűzmadár-szvit című darabja csendült fel a Millenárison Fischer Iván vezényletével. A hagyományokhoz híven a leggyorsabbak a zenészek között és mellett babzsákokon is helyet foglalhattak, hogy testközelből élvezhessék a klasszikus zenét.

 • Északi-fény és orrpuszi a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Északi-fény és orrpuszi a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Napfolt, északi-fény, Károly herceg "orrpuszija", a millió maszkos tüntetés Londonban, Máté Bence lett az év természetfotósa, megalakult az eddigi legmenőbb kormány és elbúcsúztunk Göncz Árpádtól. A hét eseményei képekben.

 • Elbúcsúztak Göncz Árpádtól – Nagyítás-fotógaléria

  Elbúcsúztak Göncz Árpádtól – Nagyítás-fotógaléria

  Több ezer ember vett részt péntek délután Göncz Árpád volt államfő temetésén az Óbudai temető 16-os parcellájában. Mécs Imre búcsúbeszédében azt mondta, jó lenne, ha sok Göncz Árpád lenne, aki a szeretet embere volt, de tudott határozott és kemény is lenni. Orbán Viktor családjával magánemberként látogatott el a gyászszertartásra, a hátsó sorokban foglalt helyet.

 • Bezárták Európa legmélyebb szénbányáját - Nagyítás-fotógaléria

  Bezárták Európa legmélyebb szénbányáját - Nagyítás-fotógaléria

  Múlt pénteken zárták be Európa legmélyebb kőszénbányáját Romániában. A 1100 méter mély Zsil-völgyi petrillai (Petrila) bányában 156 éven át folyt szénkitermelés. Románia vállalta, hogy 2018-ig bezár több veszteségesen működő Zsil-völgyi szénbányát, ezek közé tartozott a petrillai is, amely 1859-ben kezdte el működését. Pénteken megemlékezést szerveztek a bányászok, több tucatnyi csoportban jelentek meg egykori üzemük hivatalos felszámolásánál. A helyszínen fúvószenekar adta elő a vájárok himnuszát, majd egy csillén felhozták az utolsó egy tonna szenet.

 • Máté Bence ismét tarolt az év természetfotósa pályázaton – Nagyítás-fotógaléria

  Máté Bence ismét tarolt az év természetfotósa pályázaton – Nagyítás-fotógaléria

  Húscafatért marakodó rókák, a hold tükörképébe dermedt bagoly, vaddisznó a Tejút előtt. Tizennégy kategóriában mérhették össze tudásukat a Canon – Év természetfotósa pályázat részvevői. Az Év Természetfotója díjat Máté Bence nyerte meg Lépéselőnyben című képével, valamint első díjat hozott el Az emlősök viselkedése és Az állatok szemtől szemben kategóriában is. Mutatjuk a díjnyertes fotókat, illetve néhány kedvencünket, az ínyencek kedvéért pedig a technikai adatokat is feltüntettük.

 • Repülőgép-baleset, földrengés, tüntetés a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Repülőgép-baleset, földrengés, tüntetés a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Irodába költöztek a galambok, Colleen Bell a magyar kormányt bírálta, kigyulladt repülőgépből mentettek utasokat, erős földrengés Pakisztánban, menekülteket szállító hajó süllyedt el Görögország partjainál - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

 • Kizökkent idő a kerítéseknél, határzár előtt és után - Nagyítás fotógaléria

  Kizökkent idő a kerítéseknél, határzár előtt és után - Nagyítás fotógaléria

  A menekültek áradata nem, csak a róluk szóló hírek szűntek meg, mióta Magyarország a szerbiai után a horvátországi határszakaszt is lezárta. Fotóriporterünk a déli határnál járt, és döbbenetes képeket készített. Kukoricát keresgélő éhes menekült, zseblámpák fénye az éjszakában, peronon alvó rendőr, szállásul szolgáló elhagyott hodály - és végül Ásotthalom hasznos üzenete a migránsoknak.

 • Rögbiarcok - Nagyítás-fotógaléria

  Rögbiarcok - Nagyítás-fotógaléria

  Nyolcadik alkalommal rendezik meg a rögbi-világbajnokságot 20 csapat részvételével. A küzdelmek szeptember 18. és október 31. között zajlanak Angliában. Adrian Dennis fotós nem csak az akciódús jelenetekre volt kíváncsi. Íme az igazi rögbifanok.

 • Malacmentés és gitározó politikus a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Malacmentés és gitározó politikus a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

  Nemzeti ünnep, tájfun a Fülöp-szigeteken, súlyos buszbaleset Franciaországban, újabb terrortámadás Izraelben, liberális győzelem Kanadában, merénylet Svédországban, menekültek a senkiföldjén és gitározó amerikai külügyminiszter a hét képein. Nézzék meg Nagyítás-fotógalériánkat

Még több kép »

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X