Villanyvasút, katonák, szaloncukor: A régi karácsonyok képekben

hvg.hu 1 hozzászólás

A téli napfordulót már az ókorban is köszöntötték, a rómaiak meg is ajándékozták egymást. A keresztények a 4. század óta Jézus születéséhez kapcsolják, a karácsonyfa állítása azonban protestáns hagyomány. Magyarországon a 19. században kezdett elterjedni a nemesek körében, a 20. században viszont már minden lakásban állítottak fát, feldíszítették, és ajándékokat tettek alá.

Villanyvasút, katonák, szaloncukor: A régi karácsonyok képekben

Csillagok Háborúja 7 - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

A hozzáértő rajongóból Star Wars-rendezővé vált J.J. Abrams megcsinálta azt, ami lehetetlennek tűnt: olyan jó folytatást készített a legnagyobb űrmesének, ami felnőtt a több mint egy évig tartó folyamatos hype-hoz. A Star Wars 7 az eredeti trilógia első két epizódjának receptjeire épít, kalandos, akciódús, izgalmas történetet mutat be okos humorral és elképesztő látvánnyal - és minél kevesebb digitális trükkel, az előzménytrilógia bukását elkerülendő. A visszatérő színészek és az új hősök egyaránt kitesznek magukért, új legendák születtek.

Csillagok Háborúja 7 - Nagyítás-fotógaléria

Húsz éve ért véget a háború, ami nagyon közel volt hozzánk - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu 2 hozzászólás

Húsz éve, 1995. december 14-én írták alá Párizsban az 1992-ben kirobbant boszniai harcoknak és egyben a délszláv háborúnak véget vető daytoni békemegállapodást. A dokumentumot Alija Izetbegovics bosnyák, Franjo Tudjman horvát és Szlobodan Milosevics szerb elnök szignózta. Az egyezséget három hetes kemény alkudozás előzte meg, a tárgyaló felek között Richard Holbrooke, a washingtoni kormányzat képviselője közvetített. A megállapodás ugyan a harcoknak véget vetett, ám a Bosznia megosztott maradt: a bosnyákok, horvátok és szerbek közti bizalom nem állt helyre.

Húsz éve ért véget a háború, ami nagyon közel volt hozzánk - Nagyítás-fotógaléria

Isztambul: A város két világ között - Nagyítás

Stiller Ákos - képszerkesztés

Nem is helyezkedhetne el szimbolikusabb helyen Isztambul: az Ázsiát Európával egybeforrasztó megapolisz annak a Törökországnak a legfontosabb városa, amely maga is két kontinens között egyensúlyoz. Egyik oldalról az ISIS és a szír háború határolja, másik oldalról az Európai Unióval fonódik egyre szorosabb szövetségbe. Isztambulban is két világ fonódik egybe az Aranyszarv-öböl partjain, ennek a találkozásnak a pillanatait örökítette meg Urbán Ádám fotóriporter.

Isztambul: A város két világ között - Nagyítás

Saul fia: díjeső után kiállítás - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

A Saul fia című film külföldi sikerei után a forgatása alatt készített portrékból nyílt kiállítás Hátraarc címmel november 22-én a Magyar Fotográfusok Házában. A tárlatot három olyan archív felvétel egészít ki, amelyeknek a negatívjait az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban őrzik. Közben a rendező, Nemes Jeles László újabb sikereket könyvelhetett el: a New York-i Filmkritikusok Egyesülete a Saul fiát szavazta meg az év legjobb elsőfilmjének, a legjobb külföldi film díját pedig a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől kapta. Galériánkban a kiállítás anyagából válogattunk.

Saul fia: díjeső után kiállítás - Nagyítás-fotógaléria

Terror, szmog és éremeső a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

fm Szóljon hozzá

14 embert mészárolt le egy pár Kaliforniában, a tetteseket rövid hajtóvadászat után lőtték le. Kairóban bomba robbant egy kávézóban, a párizsi merényletekkel összefügéésben pedig egyre többször hangzik el Budapest. Hazánkban lezajlott az MSZP-kongresszus, a magyar úszók rengeteg aranyat szereztek az Eb-n. Pekingben szmog van, Thaiföldön majomfesztivál, Kobe Bryant pedig visszavonul. A hvg.hu képes összeállítása a hét fontosabb eseményeiből.

Terror, szmog és éremeső a hét képein - Nagyítás-fotógaléria

Woody Allen 80 - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

"- A világegyetem tágul. És ha tágul, egy nap szét fog esni és akkor vége mindennek. - Mit érdekel mit csinál a világegyetem! Te Brooklynban vagy! Brooklyn nem tágul." Woody Allen mindig is, még külföldön forgatott filmjeiben is megmaradt annak a neurotikus, csetlő-botló brooklyni figurának, aki a világ abszurditását és saját rigolyáinkat is képes szórakoztatóvá varászolni. A hatvanas években induló pályafutása alatt hihetetlen ütemben, szinte terápiás jelleggel készítette filmjeit, és még idősebb korára is jutott egy-két mestermű. Fotógalériánkkal feleleventíheti egy gazdag pályafutás főbb állomásait.

Woody Allen 80 - Nagyítás-fotógaléria

Flow: A tökéletes élmény - Nagyítás-fotógaléria

Stiller Ákos - képszerkesztés Szóljon hozzá

A flow a tökéletes élmény pszichológiája, melynek alapjait Csíkszentmihályi Mihály fektette le. Az optimális emberi létezést, az élmények pozitív aspektusát – az örömöt, a kreativitást, az élet teljes felvállalását nevezi áramlatnak. Ez a ritka szubjektív állapot rendszerint akkor jön létre, amikor valaki testi vagy lelki teljesítményét megfeszített akarattal a végsőkig fokozza. A pszichológus szerint az örömteli élet egyedi alkotás, a passzív fogyasztói lét nem kínál igazi boldogságot és elmélyülést. A tökéletes élmény alapja a „flow”, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért – véli a kutató. A Pictorial Collective olyan magyar fotósok csoportja, akik hisznek benne, hogy tanúk és hírvivők. A szentendrei Ferenczy Múzeumban rendezett kiállításukon olyan alternatív életstratégiákat megvalósító személyekről és csoportokról készült fotóriportokat mutatnak be, akik átélik a„flow”-t hétköznapi élettevékenységeik során. A kiállítás január 10-ig megtekinthető.

Flow: A tökéletes élmény - Nagyítás-fotógaléria

"Soha nem álltam meg egy helyben" - Törőcsik Mari 80 éves - Nagyítás

Bicsérdi Ádám, Fülöp Máté (szerkesztők)

Ha más országok film- és színházrajongó közönségét kérdeznék meg arról, hogy nevezzék meg a szerintük legjobb magyar színésznőt, a válaszadók döntő többsége Törőcsik Marit mondaná. Példátlan karrier az övé: szinte az összes fontos és meghatározó magyar filmben szerepelt. Ki ne emlékezne a Körhintában, a Szerelemben vagy az Édes Annában nyújtott alakítására? De még ma is aktív a színpadon és a kamerák mögött. Cannes-ban a legjobb színésznőnek járó díjat is megkapta, ez azóta egyetlen magyar színésznek sem sikerült. Fotósorozatunkkal a 80. születésnapját ünneplő legenda előtt tisztelgünk.

"Soha nem álltam meg egy helyben"  - Törőcsik Mari 80 éves - Nagyítás

Ilyen a box – Mindennapos küzdelem az életért - Nagyítás-fotógaléria

Évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán. A csontvelő-átültetést követő több hetes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik. A betegek immunrendszer nélkül élnek. Ezt az időszakot steril, elkülönítő boxban töltik. A lassan erősödő immunrendszer miatt gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért a kórház területén lévő Démétér Házba költöznek. Itt otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak, és együtt lehetnek szüleikkel, ami fontos lelki támaszt jelent a gyógyulásukhoz. Koszticsák Szilárd az MTI fotóriportere több hónapon át követte fényképezőgépével a kis betegek gyógyulását. A november 19-én nyíló kiállításának szokatlan helyszínt választott: a Szent László Kórház egyik romos, felújításra szoruló pavilonját, mely kellő társadalmi összefogással a Démétér Ház új szárnyának adhat otthont.

Ilyen a box – Mindennapos küzdelem az életért - Nagyítás-fotógaléria

Élet és elmúlás képekben – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Mari Mahr (1941) Santiago de Chilében született, Londonban élő, magyar származású fotóművész Ketten című kiállításában, két – Graham Percyhez, néhai férjéhez köthető – sorozatát mutatjuk be. Az új-zélandi születésű művész, illusztrátor, tipográfus és tervező harmincöt éven át volt párja a mindennapokban és a „művész-létben” is. Mari Mahr férje súlyos betegségének időszaka alatt és elvesztése után született képei, a fájdalom és mégis az élet természetéhez tartozó halál visszavonhatatlanságát, ugyanakkor teremtő erővé is tehető voltát bizonyítják. A kiállítás 2015. november 13. és 2016. január 3. között tekinthető meg a Mai Manó Házban.

Élet és elmúlás képekben – Nagyítás-fotógaléria

Kijutottunk az Európa-bajnokságra - Nagyítás-fotógaléria

Fazekas István - Bicsérdi Ádám

A Norvégiában egygólos előnyt szerző magyar válogatott hazai pályán is képes volt legyőzni pótselejtezős ellenfelét. A 14. percben Priskin Tamás egy remek tekeréssel szerezte meg a vezetést, majd a második félidő végéhez közeledve egy öngóllal már 2-0 volt az állás. A vendégek erejéből egy szépítő gólra azért futotta, de Magyarország összesítésben 3-1-re így is megnyerte ezt a párharcot, és harminc év után először jutott ki nagy tornára. Képeink a vasárnapi mérkőzésről.

Kijutottunk az Európa-bajnokságra - Nagyítás-fotógaléria

A világ Franciaország mellett áll - Nagyítás-fotógaléria

fm

Három terroristacsoport összehangolt támadásokat intézett Párizsban péntek este. 129-en meghaltak, 352-en megsebesültek. Miközben az Iszlám Állam magára vállalta a mészárlást, három embert letartóztattak Belgiumban. A világon szinte mindenhol megemlékeztek a párizsi támadások áldozataira.

A világ Franciaország mellett áll - Nagyítás-fotógaléria
1234140

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X