Az ortodox hívők január 6-án ünneplik karácsony szentestéjét mivel az ortodox egyház ma is a Julián naptárt használja. A karácsonyt a hívők számára egyhónapos böjt előzi meg, s a szenteste napján a mélyen vallásos emberek csak főtt gabonát ehetnek egészen az első csillag megjelenéséig.

Egy görög ortodox hívő megcsókol egy fakeresztet, amelyet I. Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka, a világ ortodox hívőinek szellemi vezetője dobott az isztambuli Aranyszarv-öböl vizébe vízkereszt ünnepén, 2010. január 6-án.A görögkeleti keresztény hagyományok szerint a vízbe dobott feszület egészséget és boldogságot hoz annak, aki elsőként találja meg és hozza fel a mélyből. A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepségek zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését.
©
©
©
Ljubisav Milisovic lelkész karácsonyi szentmisét celebrál Pomázon a Szent György-templomban a szerb ortodox karácsony délelőttjén.
©
Fiatalok betlehemi játéka Pomázon a Szent György-templomban a szerb ortodox karácsonyi mise után.
©
©
I. Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája karácsonyi istentiszteletet tart a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2010. január 7-én. Az orosz ortodoxok a Julianus-naptár szerint ezen a napon ünneplik a karácsonyt.
©
Dmitrij Medvegyev orosz elnök és neje, Szvetlana keresztet vet az ortodox karácsony reggelén tartott misén a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2010. január 7-én.
©
©
©
©