Húszméteres gátat, többszobás házakat és apró gyermeket is magával sodort a vörösiszap. A hvg.hu és a Tripont fotós szaküzlet jótékonysági árverést szervez Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriporterének Kolontáron és Devecseren készített fényképeiből: a kiállítás bevételeit a kolontári Juhász család számára ajánljuk fel.

Előtérben nyilatkozó katasztrófavédelmis szakember, háttérben a vörösiszap-tározó közel harminc méter magas, átszakadt gátja.
©
Hol gát állott, most kőhalom
©
Bakondi György kormánybiztos és a tározó
©
Száz métereken keresztül görgette maga előtt a súlyos kőtömböket az iszap.
©
Jelenleg is tart az iszappal szennyezett területeken a katasztrófa-elhárítás.
©
Folyamatosan építik és résfalazással erősítik meg a kettes számú védőgátat a szakemberek. A Kolontár és az átszakadt iszaptározó közé épített gát egy esetleges újbóli gátszakadás esetén is megvédené a települést és környékét.
©
Most másfajta munkagépek uralják a Kolontárt körülvevő szántóföldeket.
©
Kolontár határában
©
Tölgyesi Jánoséknak ötszobás, két fürdőszobás házát mosta el az iszap, a katasztrófa után a devecseri laktanya egyik tiszti lakásában találtak otthonra.
©
Horváth Károly és családja egész életében a testén fogja viselni az iszap okozta sebeket.
©
"A házért talán tudnak kárpótolni, de a gyerekért soha" - mondta Juhász Zoltán, aki az iszapkatasztrófában nemcsak a házát, hanem legkisebb gyermekét, a tizennyolc hónapos Angyalkát is elveszítette.
©
Juhászéknál teljes csend fogadott minket, csak a mosogatás zaja hallatszott a házban. A legkisebb gyerek futkos, játszik; kicsi még, nem érti, mi történt. "Szerencsére nem is kérdezi" - tette hozzá édesanyja, akinek kislányát a karjaiból sodorta el a lúgos áradat. Erzsébet a tragédia óta minden éjjel az iszapról és a gyerekről álmodik, pokoli napokat élnek át a férjével. Két megtört, szinte bénult emberrel találkoztunk a házban, ahová a MAL Zrt. mindössze egy gyásztáviratot küldött. Még csak alá sem írta a lapot senki.
©

A megnyitót december 2-án, 18 órakor tartjuk a Tripont galériájában (Budapest, XI. kerület, Than Károly u. 17.). Az adományozás lehetőségeinek megismeréséhez és további képekhez kattintson a galéria linkjére.

©