Százéves házakban jártunk - Nagyítás-fotógaléria

2012. április 06., péntek, 11:51 • Utolsó frissítés: 2012. április 10., kedd, 10:09
Szerző: hvg.hu
Galéria nézet

Címkék: BudapestNagyításszáz éves házakBudapest100

Idén is megrendezik a százéves házak ünnepét: április 14-én és 15-én hatvan épületbe - lakóházba, iskolába, közintézménybe - lesz szabad a bejárás. Többek között a Külügyminisztériumba, az egykori MAHART-székházba, a Katona József Színházba és a Wekerle-telepre. A programot megelőző sajtósétán négy belvárosi lakóházba látogattunk el.

Károly körút.

Károly körút.

#1

Károly körút 3/A. - VII. kerület

Károly körút 3/A. - VII. kerület

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

Városház utca 4.

Városház utca 4.

#9

#10

#11

Zoltán utca 12. - V. kerület

Zoltán utca 12. - V. kerület

#12

#13

#14

#15

Balaton utca 12. - V. kerület

Balaton utca 12. - V. kerület

#16

#17

#18

#19

#20

#21

#22

Kövessenek minket a Facebookon is!

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK:

6 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 19., 14:27 Manguszta

Ízlések és pofonok, de mégis, nem lehetett volna több házbelső fotóját is közreadni, olyanokat, amiben van valami "pláne"? Ez a körfolyosó, a korlátját valamennyire kivéve, semmi különös.
Régi bérházban nőttem fel, VII. kerületben, omlott ott is a vakolat rendesen, de szép volt az udvar téglafala, a poroló, a kapualj boltozata, a kőpadló színes, mintás, geometrikus berakásokkal, a rogyadozó, de díszes korlát... Szóval vannak házak, ahol mindez együtt is megvan, nem csak egyetlen kis ciráda a korláton.

2012. április 7., 17:26 enoci

heidi
Városvédő Ráday Mihály volt már parlamenti képviselő is, csak sajnos mindig kisebbségbe szorult, nem tudott sok mindent elérni, amit szeretett volna. Ezért nem komálom a szocialistákat sem, mert bűnösök a város sok értékes, régi épületeinek lebontásában, az Orbán kormány pedig az újépítésű lakásokra adott és ad most is jóval nagyobb állami támogatást. Ezért van tele a belváros foghíjtelkekkel, félig megkezdett építkezésekkel, pl. Corvin sétány.
A városban bőven akadnak rozsdaövezetek, posztszocialista ipari területek, ahova a lakóparkokat, irodaházakat lehetett volna építeni.
Sajnos a jelenlegi kormány levette Ráday Mihály városvédő műsorát is.

2012. április 7., 12:12 heidi

Talán szükségünk lenne olyan emberekre is a politikában akikben egy kis városvédö Ráday Mihály lakik és az Ö és a Bp-i Városvédö Egyesület szemével, szivével és kellö tisztelettel néznének a régi még mindig megmenthetö házakra. Ahogy a fenti szép hangulatos fotókon is látható és érzékelhetö milyen sok még ez irányban a tennivaló. Egy Budapest által is követendö példa lenne amit Arad belvárosában láttam, hogy minden régi házra kivétel nélkül rá van helyezve egy "Monument Istoric" ( Történelmi Müemlék ) tábla - az, hogy mikor lessz rá pénz helyreállitani az egy másik kérdés de a cél az, hogy egyenlöre meg legyenek mentve !!!

2012. április 7., 07:50 enoci

A szívem fáj ezekért a gyönyörű házakért, a régi Budapestért, ez a város még mindig ragyoghatna a régi fényében ha a politika nem tette volna tönkre.
A rendszerváltás utáni ingatlanpanamázás, a újépítésű lakásokra kiterjesztett állami támogatások nagyon sok kárt tettek, régi házakat eltüntetve, hogy az értékes belvárosi telkekre tucattársasházakat építsenek. Pedig több példa van rá a világon, hogy a több százéves házakat nagy becsben tartják, és építőipari válságot is lehet úgy kezelni, hogy házrenoválásokat támogat az állam.

2012. április 7., 07:29 Teller Ede

A legnagyobb részük borzalmasan rossz műszaki állapotban van; gondolok itt a vezetékes infrastruktúrára, a kéményekre, az évtizedek alatt szakszerűtlenül leválasztott lakásokra vagy a belógó stukatúr mennyezetekre. - S igaz ez a belvárosi lakások nagy részére (így is igen szép teljesítmény, hogy még mindig állnak szemben az elmúlt 10-15 év "mindenki építési vállalkozó" sokkjával, melynek eredménye a néhány év alatt széthulló lakóparkok lettek; tisztelet a kivételnek!), hellyel-közzel a külső falak használhatóak; volt szerencsém néhány komplett felújításához. Az azonban igaz - ha szakszerűen újjáépítik - ad egyfajta "polgári" életérzést és jobban beleilleszkedik a városképbe.

További 1 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Százéves házakban jártunk - Nagyítás-fotógaléria
  Másolat Önnek

Még több kép »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X