Hosszú Katinka magányos háborúba kezdett, egy kevés havazás és ónos eső felforgatta az országot, kitört a nagy oszlopháború. Megvolt a Charlie Hebdo elleni merénylet egyéves évfordulója, David Cameron brit miniszterelnök Budapestre látogatott, Kim Dzsong Un hidrogénbombával riogatta a világot. A hét eseményei képekben.

Áder János pezsgővel koccint a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. két kéményseprő mesterével, Völgyesi Tündével és Kocsis Krisztiánnal a Sándor-palota teraszán hétfőn. A kéményseprők boldog új évet kívántak az államfőnek és a magyar nemzetnek a Köztársasági Elnöki Hivatalban.
©
A januárral megérkezett az igazi téli időjárás is - Szélmalom a Tési-fennsíkon, a Bakonyban.
©
A havazást pedig ónos eső követte: autóra fagyott eső Pécsen.
©
Hosszú Katinka sajtótájékoztatón tépi össze a Magyar Úszószövetség 12 millió forintról szóló szerződésajánlatát, amely a 2017-es budapesti vb népszerűsítését várná el az úszótól. Hosszú Katinka azt mondta, hogy továbbra is magyar színekben indulna a megmérettetéseken, de egyedül készül majd a versenyeire, mivel úgy érzi, a szövetség nem biztosítja számára az elvárható feltételeket, például mozgáselemző szoftvert és regeneráló helyiséget. A történtek hatására Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya lemondott.
©
Karácsonyfa-égetés az amszterdami Múzeum téren január 3-án. A fák elégetése 1974 óta szilveszteri hagyomány.
©
A héten folytatódott a Mahir Cityposzter Kft. és a fővárosi önkormányzat oszlopcsatája. Szerdán a XI. kerületben egy hirdetőoszlopos jelenet után egy benzinkútnál szóváltás alakult ki a bontók és a Simicska-cég által megbízott vagyonőrök között. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz két vagyonőr ellen, az egyikük ügyvédje azonban feljelentést tesz a bontó ellen, azt állítva, hogy a vagyonőrt elsodorta kocsijával.
©
David Cameron és Orbán Viktor a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a Parlamentben, ahol kedélyesen csak Davidnek és Viktornak szólították egymást. A brit kormányfő látogatásának kulcskérdése a brit és a magyar EU-politika, illetve a külföldi munkavállalók nagy-britanniai segélyjogosultsága volt, amely vastagon érint több százezer kinti magyar munkavállalót. Úgy fest, Cameron nem ígérte meg, hogy a magyarokat nem sújtja a segélyek bizonyos feltételek melletti megvonása.
©
Sajtótájékoztató szerdán az Illatos úti telepen, ahonnan az összes veszélyes hulladékot elszállították. A veszélyes hulladékok eltávolítása után állítólag elkezdődik a tényfeltárás az Illatos úti telepen; megvizsgálják, mi rakódott le a talajban, a talajvízben, illetve a zárt vezetékekben, amelyeken áthaladtak a veszélyes anyagok.
©
Dél-koreai férfiak az észak-koreai állami televízió híradását hallgatják Szöulban 2016. január 6-án, miután Észak-Korea állítása szerint sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észlelt a Koreai NDK-ban.
©
Rendőri készültség Kölnben szerdán. Szemtanúk beszámolói alapján arab kinézetű, feltehetőleg észak-afrikai férfiak számos nőt molesztáltak a kölni főpályaudvar közelében szilveszter éjszakáján.
©
A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap különszáma egy párizsi nyomdában, a lap elleni terrortámadás első évfordulóján. Az újság címlapján, a géppisztolyos istenkarikatúra alatti felirat jelentése: "Egy év múlva - A gyilkos még szabadlábon".
©
Egy férfi holtteste fekszik egy rendőrségi robot mellett egy párizsi rendőrkapitányság közelében. A férfit a rendőrök agyonlőttek, miután henteskéssel a kezében megrohamozta a rendőrség épületét január 7-én, a Charlie Hebdo elleni merénylet első évfordulóján. A robbanómellény-utánzatot viselő férfinél az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlaját ábrázoló papírt találtak.
©
Huszonegy holttestet hozott a partra a víz Törökországban, miután felborult a Leszbosz szigete felé hajózó menekültek csónakja. Legalább három gyerek holttestét is megtalálták, azt egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok melyik országból érkeztek. A holttesteket török csendőrök őrzik a nyugat-törökországi Izmir tartomány egyik tengerparti fövenyén.
©
Mao Ce-tung néhai kínai kommunista vezető mintegy 37 méter magas aranyozott cementszobráról a közép-kínai Henan (Honan) tartománybeli Tung Hszü megyében. Az egykori vezetőt ülő helyzetben ábrázoló gigantikus emlékmű 3 millió jüanba (135 millió forint) került. Megépítését környékbeli üzletemberek finanszírozták. A slusszpoén, hogy a szobrot még ezen a héten lebontották, mert kiderült, hogy engedély nélkül húzták fel.
©
Tonhalárverés Japánban - Kimura Kijosi, a Sushi Zanmai étteremlánc tulajdonosa egy hatalmas kékuszonyú tonhallal egyik tokiói éttermében. Kimura mintegy 14 millió jenért (kb. 34 millió forintért) vásárolta a halat a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac első idei árverésén.
©
Egy gondozó pingvineket számlál a medencéjük partján a Londoni Állatkert évenkénti állatösszeírásán január 4-én. Az állatkertben minden év elején összeírják az itt élő több mint 750 faj valamennyi példányát.
©
Újév a tokiói tőzsdén: kimonót viselő alkalmazottak és modellek az első munkanap alkalmából rendezett ünnepségen január 4-én.
©
A szaúdi Jazíd ar-Radzshi német navigátora, Timo Gottschalk társaságában vezeti Toyotáját a 2016-os Dakar-rali második szakaszán, az argentin Villa Carlos Paz és Termas de Rio Hondo között.
©
Japán tűzoltók bambuszlétrákon egyensúlyoznak a hagyományos újévi tűzoltóünnepségen Tokióban szerdán.
©
A görög Nikolaosz Szolisz a Boszporusz vízéből kiemelt fakeresztet fogja az isztambuli Aranyszarv-öbölben vízkereszt ünnepén, szerdán. A hagyomány szerint aki elsőként éri el a vízbe dobott keresztet, egész évben egészséges lesz.
©
Fiatal szerzetesek okostelefonnal a Shangri-La Ganden Sumtseling kolostorban, a kínai Jünan tartományban.
©
Több mint 330 ezer köbméternyi hóval és jéggel várja a látogatókat keddtől három hónapon keresztül a világ egyik legnagyobb téli fesztiválja az északkelet-kínai Harbinban.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!