Megszületett az idei év, vagy talán az évszázad legnagyobb tudományos felfedezése, a fél világon a tűzmajom évét ünnepelték, a tanárok tárgyaltak, de közben tüntetésre készültek, Rióban pedig ismét a maszkok és a tánc ünnepét tartották. A hét eseményei képekben.

Több ezer pedagógus, diák, szülő, illetve civil és érdekvédő vett részt szombaton a Pedagógus Sztrájkbizottság által a Kossuth térre meghirdetett tüntetésen. A tüntetésen elhangzott magyar népmese, és kiderült az is, hogy milyen erők állnak a tüntető pedagógusok mögött.
©
A két összetartó fekete lyuk keltette gravitációs hullámokat ábrázoló kivetítő látható Kip Thorne, a Lézer Interferométeres Gravitációshullám-vizsgáló Obszervatórium (LIGO) társalapítója mögött egy sajtóértekezleten a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban február 11-én. Ezen a napon jelentették be, hogy tudósok nemzetközi csoportjának először sikerült közvetlenül észlelni a gravitációs hullámokat, azaz a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozását. A hullámok létezését Albert Einstein jósolta meg száz évvel korábban.
©
Roncsok és mentők a bajorországi Bad Aiblingban február 9-én, miután összeütközött két személyszállító vonat. A balesetben 10-en meghaltak, 18-an súlyosan, 63-an könnyebben megsérültek. A vizsgálat első eredményei szerint emberi mulasztás okozta a tragédiát.
©
Tűzijáték a hongkongi Viktória kikötőben a kínai holdújév alkalmából. Megkezdődött a tűzmajom éve.
©
Hatalmas hullám csap ki egy tengerparti sétány végén fekvő világítótoronyra Newhavenben február 8-án. Az utóbbi évek legnagyobb vihara söpört végig hétfőn Nagy-Britannia déli részén, sérüléseket, komoly közlekedési fennakadásokat és károkat okozva.
©
Egy összedőlt toronyépület romjai a Tajvan déli részén fekvő Tajnanban február 8-án, három nappal az után, hogy a Richter-skála szerinti 6,4 erősségű földrengés rázta meg a térséget. A természeti katasztrófában legkevesebb 55 ember életét vesztette, több mint ötszázan megsebesültek, 83 embert továbbra is keresnek.
©
A pedagógusok bérét nem emelik az egekbe, de a Klikhez hozzányúlhatnak – körülbelül ennyi derült ki a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülése után. Ennek ellenére az eseményt meglepő módon még a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is sikeresnek mondta, bár két nappal később közölte: többé ők sem vesznek részt a fórumon. A Pedagógusok Szakszervezete az első találkozóra sem ment el.
©
A szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) nevű ellenzéki párt támogatói tüntetnek a dél-afrikai Alkotmánybíróság épülete előtt. A dél-afrikai elnököt, Jacob Zumát az utóbbi időben élesen bírálja az ellenzék, egyebek közt azért, mert ő mintegy 250 millió rand (mintegy 4,3 milliárd forint) közpénzt költött saját otthonára. Az államfő, miután hónapokig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, a múlt héten megígérte: visszafizet az államkasszába minden randot , amit nem biztonsági előírások miatt kellett a házra költeni. Az ügy miatt az ellenzék a legfelsőbb bírósághoz fordult, annak megállapítását kérve, hogy megszegte-e az elnök a törvényt. Csütörtökön a rendőrség összecsapott a dél-afrikai parlament előtt tüntetőkkel.
©
A török parti őrség által közreadott képen egy 20 éves szíriai menekült, Pelen Hussein várja süllyedő csónakjába kapaszkodva, hogy kimentsék az Égei-tenger partjainál, Edremiti közelében. Február 8-án 27 bevándorló, köztük 11 gyermek fulladt a tengerbe, miközben megpróbálták elérni a görög szigeteket.
©
Észak-koreaiak ünnepelnek a phenjani Kim Ir Szen téren hétfőn, egy nappal azután, hogya diktatúra útjára bocsátotta a Kvangmjongszong-4 nevű műholdat szállító, nagy hatótávolságú rakétát. Észak-Korea a kilövés után bejelentette, hogy sikeresen pályára állította a műholdat. A nemzetközi közvélemény szerint valójában ballisztikus rakétát teszteltek.
©
Megfáradt busók a mohácsi busójárás negyedik napján.
©
A riói karnevál egyik arca.
©
Hétfőn tartották a hivatalos Oscar-vacsorát, az eseményen készült csoportképen a Saul fia rendezője is helyet kapott. Méghozzá nem is akárhol. Ilyen közel még sosem állt az Oscar-szoborhoz Nemes Jeles László.
©
Rex, Varga Károly gyermekorvos kutyája figyeli a vizsgálatot az óbudai Ányos utcai gyermekorvosi rendelőben. A terápiás minősítéssel rendelkező német juhász minden rendelésre elkíséri gazdáját, ahol neki is szerepe van, megnyugtatja a gyerekeket, leköti a figyelmüket.
©
Fiatalok játszanak az utcán hömpölygő ivóvízben Manilában, miután előző nap eltört a vízhálózat egyik vezetéke a Fülöp-szigetek ővárosában. A jelentős vízveszteséggel járó csőtörés nehezíti a közlekedést is, de a járókelőket úgy tűnik, ez nem zavarja.
©
Mézesüvegek mellett gyújtanak mécsest a bulgáriai Blagoevgradban a hívek a méz megszentelésére tartott ortodox misén a Szent Szűz Bemutatása-templomban. Történt mindez február 10-én, Szent Haralambosz napján.
©
Egy vadon élő indiai elefánt elől menekülnek emberek az északkelet-indiai Sziliguri egyik utcáján. A riadt állat a közeli Bajkunthapur erdőből tévedt a városba, ahol parkoló autókat és kétkerekű járműveket rongált meg, mielőtt végül altatólövedékkel sikerült megállítani.
©
Koldusnő Kabulban
©
Havasi csókák röppennek fel a 2224 méter magas Nebelhorn hegyről a dél németországi Oberstdorf közelében.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Érdekesnek találta cikkünket? Értékelje!
Köszönjük!