Sok gyerek nem ment suliba, a baloldal győzött Salgótarjánban, százmilliárdokat titkosított a Fidesz-többség, Oscar-díj a Toldiban, bajor látogatás a Parlamentben, felbolydult Herceghalom, évértékelő és tüntetés Budapesten - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Nemes Jeles László a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjjal. Harmincnégy év után kapta meg ismét a magyar film a legrangosabb filmes elismerést. Akkor Szabó István Mephistója nyert.
©
Az oktatási rendszer gyökeres megváltoztatását követelő pedagógusok mellett kiálló szülők és diákok ''Nem leszek suliban'' címmel hirdették meg hétfői akciójukat. A szervezők szerint csaknem ötvenezer diák hiányzott aznap az iskolákból.
©
Hívei gratulálnak Fekete Zsoltnak az időközi polgármester-választás után Salgótarjánban. A DK és egy civil szervezet által is támogatott szocialista jelölt több mint 1800 szavazattal többet szerzett, mint a Fidesz színeiben induló Simon Tibor, annak ellenére hogy a kormánypártok az utolsó pillanatokban is nagy energiákat mozgósítottak jelöltjük mellett.
©
Több jogerős ítélet kimondta, hogy közpénz az a 260 milliárd, amelyből a jegybank alapítványokat alapított. Így viszont ezeknek a pénzügyeit megismerhette volna a köz, ami nagyon nem tetszett az MNB-nek, így a kormánypártok törvényben mondták ki, hogy akár közpénz, akár nem, ezeket az adatokat szabad titkolni. Az ügynek folytatása következik, a labda Áder János köztársasági elnöknél van.
©
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde a Várkert Bazárban. A kormányfő úgy fogalmazott, a migrációs hullám és a kvóta ügyében meg kell állítani Brüsszelt, hogy Magyarországon ne alakulhasson ki párhuzamos társadalom.
©
Üzent az Együtt a miniszterelnöknek: az évértékelő idejére szervezett tüntetést a Várkert Bazárhoz közeli Lánchíd utcában.
©
A franciaországi Calais közelében található menekülttábor fiatal afgán lakója videóz égő sátrakat. A rendőrség megkezdte az engedély nélkül épült menekülttábor egy részének felszámolását.
©
Menekültek a macedón határon. Hatósági packázásnak tartják, hogy nem engedik őket tovább Nyugat-Európába. Többen emiatt már próbálnak más útvonalat választani, például Albánia készülhet a nagyobb menekültáradat érkezésére.
©
Erdősi László polgármester a herceghalmi közgyűlés szünetében. Herceghalom több fideszes képviselője is lemondatta volna Erdősit a csütörtöki közgyűlésen, miután nem adott magyarázatot arra, hogy a feleségével támogató kopaszok botrányt okoztak a Nemzeti Választási Irodánál. Felvetődött az is, hogy feloszlatja magát a képviselő-testület, de ez a javaslat sem kapott többséget.
©
Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár a párizsi Elysee Palotában. Fő témájuk a szíriai helyzet és a menekültválság volt, amiről hétfőn folytathatják a megbeszélést a brüsszeli uniós-török csúcsértekezleten.
©
Marco Rubio floridai szenátor, Donald Trump üzletember, Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó (a színpadon balról jobbra) a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok televíziós vitájában Detroitban. Michigan államban március 8-án tartanak előválasztást.
©
Egyhuzamban a negyedik leghosszabb időt töltötte az űrben Scott Kelly amerikai űrhajós. Ezzel a NASA már a hosszú marsi utazáshoz gyűjt tapasztalatot. A képen Kelly a kazahsztáni a földet érés után.
©
Helyi árus mellett kerékpározó férfi Damaszkuszban. Szíriában pénteken egyelőre ismeretlen okból váratlanul leállt az áramszolgáltatás, az ország összes tartománya áram nélkül maradt, az internetszolgáltatás is csupán részleges.
©
Bíróság előtt Gülcsehra Bobokulova, egy moszkvai dada, aki a szíriai bombázásokat megbosszulandó fejezett le egy rábízott négyéves kislányt, majd az áldozat fejével kirohant az utcára. Ha a bíróság bűnösnek találja, 25 évig terjedő börtönnel büntethetik a 39 éves nőt. Ugyanakkor elmeszakértői és drogvizsgálatnak is alávetik az orosz hatóságok, mert felmerült a gyanú, hogy nem épelméjű.
©
Az új metróállomás a 2001-ben terroristák elpusztította New York-i World Trade Center helyén.
©
Manöken a Párizsi Divathéten.
©
Max Verstappen Forma-1-es pilóta tesztel a Barcelona melletti Montmeló versenypályáján. A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szezonnyitó Ausztrál Nagydíját március 20-án rendezik Melbourne-ben.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!