Felhevült testekre csapott le a vihar a Balaton Soundon: Nagyítás-fotógaléria

Stiller Ákos

Senkit nem ért váratlanul a vihar a Balaton Soundon: a legtöbben be se mentek a fesztiválra, akik bementek, nem fürödhettek a vihar miatt. Akik bementek és nem fürödhettek a vihar miatt, azok nem mehettek fel a külön színpadokra szintén a vihar miatt, akik mindezek ellenére ott maradtak, ráadásként még jól meg is áztak, természetesen a vihar miatt. Tanulságos képriportunk a fesztivál 0. napjáról.

Felhevült testekre csapott le a vihar a Balaton Soundon: Nagyítás-fotógaléria

Hazai fotós nyerte a Big Picture természetfotó-pályázatát - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Magyar fotós alkotását díjazták egy rangos nemzetközi fotópályázaton. Nem is akárhogyan: Kudich Zsolt ''Repülő kócsagok'' című fotója a Kaliforniai Tudományos Múzeum (California Academy of Sciences) Big Picture nemzetközi természetfotó-pályázatának nagydíjasa lett. A kép a gemenci erdőben készült kora hajnalban, amikor a madárcsapat pihent. Galériánkban a pályázat első helyezettjeit mutatjuk be.

Hazai fotós nyerte a Big Picture természetfotó-pályázatát - Nagyítás-fotógaléria

80 éves a dalai láma – Nagyítás-fotógaléria

Iliás-Nagy Katalin

Egyszerű parasztcsaládban született. Hároméves sem volt, amikor felfedezték benne az egyik legnagyobb vallás vezetőjét. Tizenöt évesen egy háború előtt álló ország vezetőjévé vált. "Dalai láma – ahány ember, annyifélét ért e kifejezésen. Vannak, akik úgy értik, élő buddha vagyok, az irgalom bódhiszattvájának, Avalókitésvarának földi megtestesülése. Másoknak azt jelenti, „istenkirály” volnék. ... Amikor száműzetésbe menekültem, ellenforradalmárnak és parazitának neveztek. Csakhogy magam úgy vélem, a föntiek közül egyik sem illik rám, számomra a „dalai láma” egyszerűen az általam betöltött tisztség viselője. Emberi lény vagyok én is, történetesen tibeti, aki úgy döntött, hogy buddhista szerzetes lesz" – írta magáról negyed századdal ezelőtt életrajzi könyvében Tendzin Gyatso, a XIV. dalai láma, aki nemrég Magyarországon is járt, és lerántotta a leplet a dobogókői szívcsakra titkáról.

80 éves a dalai láma – Nagyítás-fotógaléria

Így sodornak szakadékba egy országot a populista cikcakkok

hvg.hu

Drámai helyzetbe került Görögország, miután múlt hét közepén megbicsaklottak a tárgyalások a szélsőbalos, megszorításellenes görög kormány és a pénzükért megszorításokat követelő nyugati hitelezők között. A görög miniszterelnök a bolondját járatja Európa nagyágyúival, és a politikai cikcakkokért máris borsos árat fizet Görögország: a bankok bezártak, az emberek csak korlátozottan férnek hozzá a pénzükhöz, és az állam gyakorlatilag csődbe ment.

Így sodornak szakadékba egy országot a populista cikcakkok

Tudja milyen lenne, ha 45 fok lenne? Ilyen - Nagyítás-fotógaléria

Iliás-Nagy Katalin

Panaszkodik, hogy idén sem lesz igazi nyár? Hogy tavaly folyamatosan esett az eső, most pedig alig akar 30 fok fölé kúszni a hőmérő higanyszála? Ne tegye! Pakisztán déli részén a napok óta tartó hőségben eddig több mint ezren vesztették életüket. Múlt hét végén a hőhullám által leginkább érintett, 20 milliós Karacsiban 45 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek, ami mindössze két fokkal marad el az 1979-ben regisztrált 47 fokos helyi melegrekordtól. Jelenleg már elviselhetőbb a város időjárása: a helyi meteorológiai szolgálatok szerint csütörtökön Karacsiban 34 fokra esett vissza a hőmérséklet, az égen felhők jelentek meg és friss szelek érkeztek az óceán felől. A kánikula néhány nappal azután vette kezdetét, hogy megkezdődött a ramadán szent hónapja, amikor a muzulmánok többsége a nappali órákban nem iszik és nem eszik. A halál oka sok esetben kiszáradás volt. Egy egészségügyi tisztségviselő kedden azt mondta, több mint tízezer embert kellett kórházba szállítani. Az áldozatok túlnyomó többsége 50 év feletti és szegény sorban él.

Tudja milyen lenne, ha 45 fok lenne? Ilyen - Nagyítás-fotógaléria

Még nincs kerítés, de így is nehéz az átjutás - Nagyítás-fotógaléria

Szalai Balázs - Fazekas István

Naponta száznál is többen próbálnak átjutni a Szabadka környéki határsávon, ahol a várakozás sem egyszerű. A főként Szíriából, Afganisztánból és Pakisztánból érkező menekültek a szabadkai téglagyárnál bokrok és fák közé ácsolt búvóhelyeiken várják az alkalmas pillanatot vagy a megfelelő embercsempészt. A határátlépés szinte minden esetben sikerrel jár, de a környékről igen nehéz kijutni, néhány kilométeren belül szinte minden csoport összetalálkozik a helyi mezőőrrel vagy egy készenlétis járőrrel.

Még nincs kerítés, de így is nehéz az átjutás - Nagyítás-fotógaléria

Ahol isten ajándékának tartották az idegeneket – Nagyítás-fotógaléria

Fazekas István - Németh András

Már-már szitokszóvá vált az utóbbi hónapokban a 2,5 milliós Koszovó neve, ahonnan ezrek indultak el (és indulnak ma is) a jobb élet reményében Nyugat-Európába – jobbára Magyarországon keresztül. A 2008 óta független országban kétségtelenül nagyon gyorsan bővül a lakosság, az ott élők fele 27 éven aluli, a gazdaság és a munkahelyek számának gyarapodása azonban messze nem tartja ezt az ütemet. Fotógalériánk Európa legfiatalabb országába visz el – úgy ezer kilométerre "Európától".

Ahol isten ajándékának tartották az idegeneket – Nagyítás-fotógaléria

Áttörték a török határt a szíriai menekültek – Nagyítás-fotógaléria

Iliás-Nagy Katalin

A szíriai kurd harcosok és az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei között, a török határhoz közeli Tal-Abjadban vívott harcok miatt néhány nap alatt csaknem 13 ezren menekültek Törökországba. Egy török illetékes az AFP francia hírügynökségnek múlt héten úgy nyilatkozott, hogy csak szerdán több mint 6600 szír menekültet fogadtak. Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes aznap este bejelentette, hogy az újabb menekültáradattal szembesülő Törökország helyenként lezárja a Szíriával közös határátkelőit, hogy elejét vegye egy humanitárius tragédiának. Kurtulmus egyúttal ostorozta az európai országokat, amelyeket azzal vádolt, hogy nem veszik ki a részüket megfelelő arányban a szíriai menekültek elhelyezéséből. A határon várakozó menekülteket a török katonák és határőrök vízágyúkkal és figyelmeztető lövésekkel próbálták visszatartani, vasárnap azonban a háborús övezetből szabadulni próbáló emberek áttörték a határ kerítését. Eddig több mint 1,8 millió szíriai és 200 ezer iraki állampolgár keresett menedéket Törökországban a szomszédos országokban dúló háborúk elől.

Áttörték a török határt a szíriai menekültek – Nagyítás-fotógaléria

Amikor tényleg a női lábaké a főszerep - Nagyítás-fotógaléria

Iliás-Nagy Katalin

Négyévente megőrül a világ, amikor a labdarúgó-világbajnokság során a legnagyobb sztárok csapnak össze a gyepen. Egészen más a helyzet a női focival, sokan valószínűleg nem is tudnak arról, hogy egy hete tart a nők vébéje. Pedig a képeket elnézve itt sem kisebb a küzdelem. A 2015-ös női labdarúgó-világbajnokságot Kanadában rendezik június 6. és július 5. között, hetedik alkalommal, 24 nemzet részvételével.

Amikor tényleg a női lábaké a főszerep - Nagyítás-fotógaléria

Gyönyörű kastélyok a századfordulóból - Nagyítás-fotógaléria

Fülöp Máté (szerkesztő)

Gyönyörű kastélyok és kertjeik a századforduló tájáról a századforduló legfontosabb magyar fényképészének, Klösz Györgynek fotóhagyatékából. A Fortepanon elérhető és szabad felhasználásúvá tett ezerötszáz fotóból álló gyűjtemény átfogó képet ad a millenniumi Magyarországról, melyek falinaptárak, képeskönyvek, könyvillusztrációk kihagyhatatlan fotói is egyben.

Gyönyörű kastélyok a századfordulóból - Nagyítás-fotógaléria

Rejtett kincsekre bukkantunk a 150 éves Akadémián

hvg.hu

Példátlan összefogás eredményeként épülhetett fel a Magyar Tudományos Akadémia székháza 150 évvel ezelőtt. Ma már szinte elképzelhetetlen, de akkoriban a teljes magyar értelmiség összefogott az Akadémia létrejöttéért. Az épület több rendezvénnyel is ünnepli a jubileumot, de előtte még körbejárhattuk a patinás épület rejtett zugait, a Kézirattártól egészen a padlásig. Radnóti, Ady vagy Arany féltve őrzött kéziratai mellett még egy halotti maszkra, és egy titkos, de annál impozánsabb kilátóra is bukkantunk.

Rejtett kincsekre bukkantunk a 150 éves Akadémián
134567139

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X