Ramadán – pillanatok az iszlám szent ünnepéből – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Befejeződött a Ramadán, kezdődhet az adakozás – az iszlám szerint a testi-lelki megtisztulás időszaka alatt a pokol zárva tartja kapuit. Az elmúlt hónap alatt a hívők hagyományaik szerint napkeltétől napnyugtáig böjtöltek: tartózkodtak az evéstől, az ivástól, a testi örömöktől, kerülték az erőszakot, a dühöt, a vágyat, az irigységet. A böjt mentességét csak az utazók, a terhes anyák, a tizennégy éven aluli gyermekek, a betegek, valamint a csatában harcolók élvezhetik.

Ramadán – pillanatok az iszlám szent ünnepéből – Nagyítás-fotógaléria

Fotók: háborús nyomor fenyeget az ukrajnai Horlivkában

MTI / hvg.hu

Kétségbeejtő helyzetbe kerültek a kelet-ukrajnai Horlivka város lakói. Az ukrán katonák és az oroszbarát lázadók közötti összecsapásoknak nap mint nap ők isszák meg a levét. A légitámadások miatt a pincékben zsúfolódnak össze a menedéket kereső emberek, de a város kórházaiban is csak a folyosók padlóján vagy a pincében jut hely a betegek egy részének, köztük az idős, legyengült embereknek.

Fotók: háborús nyomor fenyeget az ukrajnai Horlivkában

A világháború, mint reklámfogás – Nagyítás-fotógaléria

Gyenis Ajándok

A száz éve kezdődött nagy világégés a korabeli reklámipart is tematizálta: a katona reklámarc lett, a pezsgősüveg tarackágyúvá vált. A háborús reklámok száma 1915-16 környékén tetőzött, 1918-ra viszont már csak elvétve találhatunk rajzolt katonákat az újságokban – addigra már mindenkinek elege lett az öldöklésből. A Vasárnapi Ujság 1914 és 1918 közötti hirdetéseiből válogattunk.

A világháború, mint reklámfogás – Nagyítás-fotógaléria

Kiürítik a világ legmagasabb nyomornegyedét – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

A hatóságok a héten kezdték meg az első családok elköltöztetését a függőleges szegénynegyednek is nevezett, 190 méter magas befejezetlen felhőkarcolóból, amelyet 2007-ben foglalt el több mint kétezer fedél nélküli család. Az építtetőjéről Dávid-toronynak nevezett épületben mára 1156 család maradt, őket város széli szociális lakásokba telepítik át. A venezuelai főváros kellős közepén emelkedő, bankközpontnak szánt felhőkarcoló építése 1994-ben maradt félbe a befektető, David Brillembourg ingatlanfejlesztő halála és a pénzügyi válság miatt. A félkész felhőkarcoló állami tulajdonba ment át, az elárverezésére 2001-ben tett kísérlet pedig eredménytelen maradt. Végül a csupasz betonszerkezet 45 emeletéből 28-at hajléktalan családok foglaltak el, azt egészen otthonossá tettek, lakásokat, boltokat, szolgáltató-műhelyeket alakítottak ki, gondoskodtak a víz- és áramellátásról, kerteket létesítettek, a gyermekek védelmében befalazták a réseket. A nemzetközi hírnév ellenére a hatóságok az épület kiürítése mellett döntöttek, mert – mint mondták – "a toronyban a biztonság és méltóság minimuma sem garantálható". Az elmúlt években többen is szörnyethaltak a korlát nélküli lépcsőkről vagy az épületszegélyekről a mélybe zuhanva. Nicholas Maduro elnök szerint hiba volt ilyen sokáig hagyni, hogy az emberek egy befejezetlen toronyépületben éljék az életüket. A felhőkarcoló kiürítés utáni sorsáról még nincs döntés. Az elnök szerint társadalmi vitát nyitnak arról, hogy lebontsák-e, üzletközponttá vagy lakóépületté alakítsák-e át, de szerinte mindenképp közösségi célokat kell szolgálnia. A helyi sajtóban elterjedt a hír, hogy az épületet kínaiak vásárolnák meg és bankcenterré alakítanák, de a kínai elnök e heti caracasi látogatásán nyilvánosan nem esett szó ilyen tervről.

Kiürítik a világ legmagasabb nyomornegyedét – Nagyítás-fotógaléria

És az ember 45 évvel ezelőtt meghódította a Holdat – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Negyvenöt évvel ezelőtt lépett először ember a Holdra. Ő volt Neil Armstrong, aki utána a "kis lépés – nagy ugrás"-mondásával szállóigét is adott az emberiségnek. Az Apollo-11 repülés a hasonló nevű program ötödik bevetése volt, résztvevői, Armstrong, Aldrin és Collins pedig olyan hősök, amilyeneket Amerika és a világ se nagyon látott addig.

És az ember 45 évvel ezelőtt meghódította a Holdat – Nagyítás-fotógaléria

Krisztus sírjától a felhőkarcolókig – Izrael a légiriadók csendjében – Nagyítás-fotógaléria

Iliás Katalin

Már második hete lövi a Hamász palesztin szervezet Izraelt a Gázai övezetből, mire az ország légitámadásokkal válaszol. A konfliktusnak palesztin oldalon több száz, izraeli oldalon pedig eddig egy halálos áldozata van, és egyelőre nem tudni, hová fajul a lövöldözés. De miről szól Izrael akkor, amikor nem a rakéták és a légiriadók miatt hangos?

Krisztus sírjától a felhőkarcolókig – Izrael a légiriadók csendjében – Nagyítás-fotógaléria

Út a döntőig - a focivébé nagy pillanatai - Nagyítás-fotógaléria

Iliás Katalin

Búcsúzó címvédő, és már a csoportmeccsek során kieső nagyok. Harapás és csigolyatörés. Egy új rekord születése. A játékvezetők szuperhabja. A sérülékeny focisták és a mindent gyógyító csodavíz. Az idei vébé sem múlhatott el néhány emlékezetes momentum nélkül. Néhány pillanat a döntőig vezető útról, és arról, hogy miért lehet a vébét szeretni.

Út a döntőig - a focivébé nagy pillanatai - Nagyítás-fotógaléria

Dalí és Gaudi találkozása a halpiacon – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu Szóljon hozzá

A több mint 1,6 millió lakosú Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa. A katalán fővárost nemcsak híres focicsapata, de állandó pezsgése, mediterrán lazasága, a kulináris élvezetek és a mindenhol megjelenő művészet találkozása teszi Európa egyik legszerethetőbb városává. Képes barangolás Spanyolország csodálatos városában.

Dalí és Gaudi találkozása a halpiacon – Nagyítás-fotógaléria
134567130

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X