Bejelentkezés  

Naplemente az űrben – fotó

hvg.hu/MTI

A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén tartózkodó Alexander Gerst német űrhajós készített képet a lenyugvó Napról a Föld horizontja mögött, valamint az űrállomás napelemes moduljairól.

Naplemente az űrben – fotó

Tienanmen: Kína legkegyetlenebb napjának évfordulója - Nagyítás-fotógaléria

Fülöp Máté (szerkesztő)

Huszonöt éve, 1989-ben az omladozóban lévő szocializmust, a Szovjetunióban Mihail Gorbacsovval meginduló reformfolyamatokat és a nemzetközi hangulatot látva Kínában is megmozdult valami. A pekingi egyetem diákjai már korábban – 1986-87 telén – felléptek a politikai reformok eléréséért, de a mellettük kiálló, végül 1987-ben elmozdított korábbi főtitkár, Hu Jao-pang halálának ürügyén 1989 áprilisban ismét előálltak a követeléseikkel: sajtószabadságot, a tüntetések tilalmának feloldását, Jao-pang újraértékelését és rehabilitálását, szabadságot, demokráciát, ezen kívül a pártvezetők jövedelmének nyílvánosságra hozatalát, az oktatás támogatásánk növelését, az értelmiség helyzetének javítását is követelték. A szívrohamban elhunyt politikus emlékére összegyűlt több ezer pekingi egyetemista tüntetett a pártközpont előtt és a Tienanmen téren, a megmozdulók lelkesedése pedig Hu Jao-pang hivatalos temetése után sem csökkent. Ezt követően a kínai pártvezetés parancsba adta a katonaságnak, hogy június 4-én reggel hat órára tisztítsa meg a teret: a városba bevonuló hadosztályok egyszerűen átgázoltak a fegyvertelen civileken, útjuk során pedig agyonlőttek mindenkit, aki eléjük került. A tüntetők közé lövetés, illetve a Pekingben lezajlott vérfürdő egyértelművé tette a vezetés álláspontját: nem lesznek politikai reformok, nem lesz demokrácia, és nem lesz többpártrendszer, a keményvonalas politikusok pedig egyértelmű győzelmet aradtak a pártvezetésben. 25 éve vezényeltek tankokat a Tienanmen téri civil tüntetők ellen.

Tienanmen: Kína legkegyetlenebb napjának évfordulója - Nagyítás-fotógaléria

Pillanatok I. János Károly spanyol király életéből - Nagyítás-fotógaléria

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők)

''Egy korszak ér most végez, hiszen az a spanyol király mondott most le, aki létrehozta az alkotmányos monarchia rendszerét és vezényelte le a Franco-diktatúra utáni demokratikus átmenetet'' - értékelte a spanyol király, a Bourbon uralkodóházhoz tartozó I. János Károly lemondásának hírét a hvg.hu-nak Éltető Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézetének Spanyolország-szakértője. János Károlyt a rendszerváltó királyként tisztelik, trónra lépése mégis kétes átmenetet képezett Franco diktatúrája és az alkotmányos monarchia között. Miközben hozzá köthető a demokratikus fordulat, a diktátor Franco támogatásával lett belőle uralkodó, és még a saját berendezkedésének megpuccsolásával is megvádolták. János Károly lemondásának bejelentését követően egy több hétig is eltartó jogi procedúra veszi kezdetét: már a bejelentés másnapján összeülnek a kormány és az alkotmányjogászok Spanyolországban, hogy egy kiegészítő törvény beiktatását előkészítsék, hiszen a spanyol alkotmányos monarchia történetében a királyváltás példa nélküli. Képes összeállításunk I. János Károly életéről.

Pillanatok I. János Károly spanyol király életéből - Nagyítás-fotógaléria

Nemsokára eredménye lehet a soltvadkerti nyalásnak - fotók

MTI / hvg.hu

Több mint félszáz fagyi közül választják ki az év fagylaltját hétfőn, Soltvadkerten. Összesen ötvenhat fagylalt és huszonnyolc cukrász verseng a címért. Kötelező feladat volt egy túrófagylalt elkészítése, gyümölcsrétegekkel. A szabadon választott alkotásoknál a zsűri annyit kért, hogy azok lehetőleg természetes alapanyagokból készüljenek. Tavaly a vörösboros málna fagyi győzött.

Nemsokára eredménye lehet a soltvadkerti nyalásnak - fotók

Így írta alá I. János Károly spanyol király a lemondását - fotó

hvg.hu/MTI

A spanyol királyi udvar által közreadott képen I. János Károly spanyol király aláírja lemondónyilatkozatát, mielőtt átnyújtja Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek az uralkodó madridi rezidenciáján, a Zarzuela-palotában hétfőn. I. János Károly fiának, Fülöp hercegnek adja át a trónt.

Így írta alá I. János Károly spanyol király a lemondását - fotó

Mesterházy lemondása és a megáldott űrhajó - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Iliás Katalin

Mesterházy Attila a választások után kicsit még küzdött, aztán mégis lemondott az MSZP vezetéséről, Budapestre érkezett az év fotográfia kiállítása, Donyeckben az utcán hevernek a civil áldozatok holttestei, Ferenc pápa a Siratófalnál imádkozott, a Rolling Stones pedig folytatja a félbeszakadt világkörüli turnéját. A hét eseményei képekben.

Mesterházy lemondása és a megáldott űrhajó - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria
134567126

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X