És akkor Európában hirtelen csend lett...

Tóta W. Árpád, Fülöp Máté (szerkesztők)

Németország feltétel nélküli megadásával hetven éve ért véget a második világháború Európában. Hosszú út vezetett idáig - képösszeállításunk az utolsó fél év borzalmait mutatja be, Hitler utolsó nagy próbálkozásától, az ardenneki csatától egész addig, amíg 1945 május 7-én Franciaországban Jodl vezérezredes aláírta a végleges kapitulációt, majd Sztálin őrjöngése nyomán Keitel vezértábornagy megismételte ezt Berlinben Zsukov tábornagy előtt is.

És akkor Európában hirtelen csend lett...

Nepál: Élet a romokon - Nagyítás-fotógaléria

Stiller Ákos - képszerkesztés

Tovább nőtt Nepálban az április 25-i földrengés halálos áldozatainak száma, a legfrissebb adatok szerint 7652-en veszették életüket, míg a sérültek száma 16 390-re emelkedett - közölte a helyi belügyminisztérium szerdán. A tájékoztatás szerint 10 718 kormányzati épület semmisült meg a 7,9-es erősségű rengésben, további 14 741 épület megrongálódott. Emellett 191 058 lakóház dőlt romba, míg 175 162 részleges kárt szenvedett.

Nepál: Élet a romokon - Nagyítás-fotógaléria

Így érettségiztek ti - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

A magyarral és a matematikával elkezdődött az érettségi, amely a történelemmel és a nyelvekkel folytatódik majd. A magyar érettségi idei feladatait a diákok és a tanárok nehéznek ítélték, azt mondták, büszke lehet magára, aki jelest szerez. A keddi matematika feladatsor is nehezebb volt, mint amilyenre többen számítottak. Fotósunk körbenézett az izguló vizsgázók között.

Így érettségiztek ti - Nagyítás-fotógaléria

Pusztító földrengés, könnyes hazatérés és a magyar szavazó a hét képein

fm

Hatalmas erejű földrengés rázta meg Nepált, amiben több mint hétezren vesztették életüket. Szombaton megszületett a világ legjobban várt babája, Tóásó Előd pedig hatévnyi börtön után hazatért Bolíviából. Itthon botrány lett az Éden Hotelből, a politikusok kolbásszal, ingyen ívóvízzel és kerti törpékkel "kényeztették" a szavazókat. Képes válogatásunk a hét fontosabb eseményiől.

Pusztító földrengés, könnyes hazatérés és a magyar szavazó a hét képein

Kolbászok, pártok, május elseje - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Sör, majális, kolbászok, lazítás - és persze a pártok elmaradhatatlan rendezvényei. A PM majáliskor is bevetette az alapjövedelmet: az alapjövedelem bevezetése méltóságot ad azoknak, akiknek nem jut munka - vallja a párt szóvivője. A DK már az előrehozott választások utáni programján dolgozik, és kormányra kerülésük után az ''elfelejtett kétharmadnak'' akarnak igazságot adni - mondta a párt elnöke beszédében. Az MSZP rendezvényén délután kettőkor Tóbiás József, később Kunhalmi Ágnes beszélt. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a milliárdos vagyonok egyszeri, 40 százalékos megadóztatását, legalább 200 ezer forintos minimálbért követelte beszédében. A Jobbik rendezvényén Vona Gábor ismertette a párt terveit a tapolcai választási győzelem után.

Kolbászok, pártok, május elseje - Nagyítás-fotógaléria

Gyűlöl vagy közönyös – nézze meg A magyar választót

Stiller Ákos-Kálmán Attila

Átfogó tanulmányt tettek közzé a magyar választói csoportokról, ami sok evidencia megerősítése mellett fontos új tanulságokkal is szolgál. A pártszimpátiát már nem jelzi előre régi osztálylogika, de a kulturális különbségek továbbra is jelentősek. A szocialista nyugdíjasok, a jobbikos melósok és a misejáró fideszesek jól ismert csoportjai mellett tizenhét további választói csoportot írt le a Policy Solutions. Az utálkozás úgy látszik örök, miközben egyre nő a közönyös lecsúszók tábora. A kutatáshoz a hvg.hu fotóriportere készített portrésorozatot.

Gyűlöl vagy közönyös – nézze meg A magyar választót

Száz éve történt az örmény genocídium – Nagyítás-fotógaléria

Fülöp Máté (szerkesztő)

Az Örmény Genocídium 100. évfordulója alkalmából több napon keresztül emlékeztek Jerevánban, ahol számos ország államfője és politikai képviselője is tiszteletét tette. Az örmény katolikoszok Ecsmiadzinban ünnepélyes liturgia keretében avatták szentté a népirtás másfél millió áldozatát. A népirtás évfordulója alkalmából már az elmúlt hetekben számos klasszikus koncerttel és egyéb rendezvényekkel készültek, április 23-án a System of a Down is ingyenes koncertet adott a jereváni főtéren. 1915-től örmény források szerint mintegy másfél millió örményt telepítettek ki az Oszmán Birodalomban arra hivatkozva, hogy felkelést akarnak kirobbantani és szövetkeztek az ellenséges hatalmakkal. Az örményeket a sivatagon át meneteltették speciális "táborok" felé, melynek során legalább ötszázezren vesztették életüket. Ennek ellenére még ma, az események 100 éves évfordulóján sincs konszenzus arról, hogy pontosan hány ember volt érintett, Törökország pedig nem hajlandó népirtásnak nevezni a XX. század első genocídiumának tartott eseményeket.

Száz éve történt az örmény genocídium – Nagyítás-fotógaléria

Több tízezer bringás gurult Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

Fülöp Máté (szerkesztő)

A Bakáts téri gyülekező után némi csengetés kíséretében szombat délután négykor indult az I bike Budapest elnevezésű kerékpáros felvonulás. A résztvevők a város többszöri megkerülésével végül este fél hét körül értek a margitszigeti Nagyrétre, ahol a kerékpáros felvonulások hagyományai szerint biciklit is emeltek a résztvevők. A menet nagyon lassan haladt, mert a kerekeseket helyenként csak szakaszosan engedték át az útvonalon. Egyes becslések szerint több tízezren vette részt a felvonuláson.

Több tízezer bringás gurult Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

Pokolból a halálba hajóznak a menekültek – Nagyítás-fotógaléria

Iliás-Nagy Katalin

Vasárnapra virradóra felborult egy menekülteket szállító hajó a Földközi-tengeren. A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre süllyedt el. A hajókatasztrófa egyik túlélője szerint a hajón összesen 950-en tartózkodtak, köztük 40-50 gyermek és körülbelül 200 nő. Az olasz hatóságok azt közölték, hogy egy közelben tartózkodó kereskedelmi hajó huszonnyolc embert vett a fedélzetre. Hétfőn ismét baleset történt, szintén illegális bevándorlókat szállító hajó futott zátonyra a Rodoszon fekvő Zefirosz tengerpartján. A mintegy 200 menekültnek sikerült sértetlenül partot érni. Az EU bel- és külügyminiszterei az egyre égetőbb kérdéssé váló menekültügy miatt hétfő délután egyeztetést tartottak, ugyanis a hajóra szálló kétségbeesett emberek már évek óta az életüket kockáztatják. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén eddig 20 ezer illegális bevándorló ért partot Dél-Európában, ez valamivel kevesebb, mint 2014 első négy hónapjában. Idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Ennek oka, hogy az embercsempészek a líbiai kaotikus állapotok közepette embertelen körülmények között gyorsítják fel az emberek hajókra tételét. Ferenc pápa a nemzetközi közösség határozott és gyors fellépését sürgette a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében. "Fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak" – mondta beszédében a katolikus egyházfő.

Pokolból a halálba hajóznak a menekültek – Nagyítás-fotógaléria

Így kell bulizni, ha áprilisban van az újév - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

A világ másik felén éppen óriás bulik zajlanak, Indiában szent vízben merítkeznek a szikh hívők, Mianmarban punkok lepik el az utcákat, és a vízünnep alkalmából nyilvános zuhanyzóvá vált több város, Nepálban porral öntik le és kenik be egymást a jövő évi jó szerencséért.

Így kell bulizni, ha áprilisban van az újév - Nagyítás-fotógaléria

Nahát, egy iskola, ahol jó lenni

Neuberger Eszter

Csodát tesznek a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában a főképp hátrányos helyzetű roma gyerekekkel. Együtt tűzik ki az egyénre szabott célokat, kudarc esetén nem büntetnek, azt is jutalmazzák, ha valaki segít a gondnoknak, és nem csak akkor hívják be a szülőket, ha baj van a gyerekkel. A speciális, amerikai minta alapján működő módszer működik, az iskola minden mutatója jelentősen javult, de a legfontosabb, hogy a gyerekek és a tanárok is szeretnek ott lenni. Abcúg a hvg.hu-n.

Nahát, egy iskola, ahol jó lenni

Világháborúk túlélői Budapesten – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

100 éves budapesti épületekre, a házak megkapó részleteire, és az ott élők történeteire fókuszál a Budapest100 nevű civil esemény, április 8-án pedig kiállítás nyílt Minden ház érdekes! címmel, amely a projekt elmúlt öt évének legjobb fotóit és legérdekesebb pillanatait mutatja be. A fotókiállítást, amely a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban látható, az ötlettől az építésig a BME Építészklub, a Szellemkép Szabadiskola és a Budapest100 önkéntesei valósították meg. 2015-ben azok a lakóházak is csatlakoztak a programhoz, amelyeknek építése kötődik az 1911 és 1914 közötti időszakhoz. Galériánkba a projekt során készült fotókból válogattunk.

Világháborúk túlélői Budapesten – Nagyítás-fotógaléria

Tapolca éjszakája: Jobbról előzték a Fideszt – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Jobbik jelöltje 256 szavazatnyi különbséggel nyerte a választást a tapolcai központú választókerületben. "Nix Orbán Viktor, Nix Fidesz" – mondta Vona Gábor, aki szerint a választás legitimálta a Jobbik néppárti politikáját. Vona szerint bebizonyosodott, hogy van kormányváltó erő az országban.

Tapolca éjszakája: Jobbról előzték a Fideszt – Nagyítás-fotógaléria

A kézcsókoló Orbán, a sértődött jobbikos és az elszánt szoci - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Szürreális kampányzáró zajlik a hétvégi választásra készülő Ajkán és Tapolcán: a pártok aktivistái nagy élvezettel trollkodják szét egymás rendezvényeit, a jelöltek leginkább egymás lejáratásával törődnek, miközben országos politikusaik is a maguk módján próbálnak hozzájárulni a sikerhez. Az Orbánt elkísérő Balog Zoltán például a magyarokat "szívmagyarokra" és "zsebmagyarokra" osztotta: az előbbiek a polgári-keresztény értékrendet képviselik, utóbbiak pedig azok, akiknek szólt a rezsicsökkentés.

A kézcsókoló Orbán, a sértődött jobbikos és az elszánt szoci - Nagyítás-fotógaléria
134567137

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X