Bejelentkezés  

Pillanatok I. János Károly spanyol király életéből - Nagyítás-fotógaléria

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők)

''Egy korszak ér most végez, hiszen az a spanyol király mondott most le, aki létrehozta az alkotmányos monarchia rendszerét és vezényelte le a Franco-diktatúra utáni demokratikus átmenetet'' - értékelte a spanyol király, a Bourbon uralkodóházhoz tartozó I. János Károly lemondásának hírét a hvg.hu-nak Éltető Ágnes, az MTA Világgazdasági Intézetének Spanyolország-szakértője. János Károlyt a rendszerváltó királyként tisztelik, trónra lépése mégis kétes átmenetet képezett Franco diktatúrája és az alkotmányos monarchia között. Miközben hozzá köthető a demokratikus fordulat, a diktátor Franco támogatásával lett belőle uralkodó, és még a saját berendezkedésének megpuccsolásával is megvádolták. János Károly lemondásának bejelentését követően egy több hétig is eltartó jogi procedúra veszi kezdetét: már a bejelentés másnapján összeülnek a kormány és az alkotmányjogászok Spanyolországban, hogy egy kiegészítő törvény beiktatását előkészítsék, hiszen a spanyol alkotmányos monarchia történetében a királyváltás példa nélküli. Képes összeállításunk I. János Károly életéről.

Pillanatok I. János Károly spanyol király életéből - Nagyítás-fotógaléria

Nemsokára eredménye lehet a soltvadkerti nyalásnak - fotók

MTI / hvg.hu

Több mint félszáz fagyi közül választják ki az év fagylaltját hétfőn, Soltvadkerten. Összesen ötvenhat fagylalt és huszonnyolc cukrász verseng a címért. Kötelező feladat volt egy túrófagylalt elkészítése, gyümölcsrétegekkel. A szabadon választott alkotásoknál a zsűri annyit kért, hogy azok lehetőleg természetes alapanyagokból készüljenek. Tavaly a vörösboros málna fagyi győzött.

Nemsokára eredménye lehet a soltvadkerti nyalásnak - fotók

Így írta alá I. János Károly spanyol király a lemondását - fotó

hvg.hu/MTI

A spanyol királyi udvar által közreadott képen I. János Károly spanyol király aláírja lemondónyilatkozatát, mielőtt átnyújtja Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek az uralkodó madridi rezidenciáján, a Zarzuela-palotában hétfőn. I. János Károly fiának, Fülöp hercegnek adja át a trónt.

Így írta alá I. János Károly spanyol király a lemondását - fotó

Mesterházy lemondása és a megáldott űrhajó - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Iliás Katalin

Mesterházy Attila a választások után kicsit még küzdött, aztán mégis lemondott az MSZP vezetéséről, Budapestre érkezett az év fotográfia kiállítása, Donyeckben az utcán hevernek a civil áldozatok holttestei, Ferenc pápa a Siratófalnál imádkozott, a Rolling Stones pedig folytatja a félbeszakadt világkörüli turnéját. A hét eseményei képekben.

Mesterházy lemondása és a megáldott űrhajó - a hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Fotók: tisztességgel temetik el az oroszbarát szakadárokat

hvg.hu/MTI

A donyecki repteret megszálló oroszbarát szakadárok koporsói. Május 26-án hajnalban többtucatnyi fegyveres szakadár érkezett a donyecki ''Prokofjev'' nemzetközi repülőtérre azt követelve, hogy vonják ki a légi kikötő biztonságát védő ukrán katonákat; miattuk a forgalom is leállt. Később az ukrán légierő csapásokat mért a megszálló fegyveres szakadárokra, majd deszantosok érkeztek, hogy megtisztítsák tőlük a légi kikötőt. Előbb két Szu-25-ös vadászgép figyelmeztető lövéseket adott le a megszállók irányába, majd mikor azok viszonozták a tüzet, két MiG-29-es vadászgép, illetve négy Mi-24-es katonai helikopter is bekapcsolódott a harcokba. A repteret végül visszafoglalták.

Fotók: tisztességgel temetik el az oroszbarát szakadárokat

Magukat és a focit fotózták a brazil nyomornegyedben lakó gyerekek – Nagyítás-fotógaléria

Iliás Katalin

Brazíliában a mindennapi élet szerves része a foci, ami persze nem is csoda egy olyan országban, ahol Pelé és más legendás játékosok példája áll a fiatalság előtt. Az AFP hírügynökség fotósa, Christophe Simon azzal a feladattal érkezett Rió de Janeiróba, hogy a világbajnokság előtt javítsa egy kicsit munkájával a városról kialakult képet, azonban minden alkalommal, amikor fotózni indult azon kapta magát, hogy körbeveszik a munkája iránt érdeklődő gyerekek. Simon végül úgy gondolta, az Isten városa nevű nyomornegyedben lakó gyerekek saját maguk mutathatják be a focihoz való szenvedélyes viszonyukat. Kamerát adott a projektben részt vevő, 10-15 év közötti gyerekeknek, akikkel négy hónapon keresztül, majdnem minden hétvégén járta a várost. Nem volt könnyű dolga, hiszen reggel a gyerekekért kellett mennie, este pedig haza kellett vinni őket, ám közben megismerte a gyerekek különleges látásmódját, és bepillantást nyerhetett a favelák titkos életébe is.

Magukat és a focit fotózták a brazil nyomornegyedben lakó gyerekek – Nagyítás-fotógaléria
134567125

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X