Így fest Debalceve pokla – Nagyítás-fotógaléria

Fülöp Máté (szerkesztő)

Kertelés nélkül mutatják be a kelet-ukrajnai háború poklát azok a képek, amelyeket egy szabadúszó fotóriporter készített az oroszbarát lázadókról. Max Avdeev a felkelők Első Szlavjanszki Brigádja nevű alakulatát követte. A stratégiailag fontos Debalcevét szerdán adták fel az ukrán katonák, miután nem tudták visszaszorítani a helyi önkéntesekből verbuválódott csapatokat, amelyeknek a hírek szerint orosz parancsnokaik voltak. A fegyvereket is állítólag az oroszok adták. A várost az elmúlt hetekben a felismerhetetlenségig lerombolták, a civilek elmenekültek, de így is nagyon sok a halott. A lövészárkokban készített képek a világháborús hadszíntereket idézik faggyal, szürkeséggel, temetetlen halottakkal és elgyötört katonákkal.

Így fest Debalceve pokla – Nagyítás-fotógaléria

Késő Putyin, félpucér tüntető - Képes krónika Putyin látogatásáról - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a várnál egy órával később, 15 órakor érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre. Leszállás után a hivatalos program szerint a Hősök terén, majd a Fiumei úti temető szovjet katonai parcellájánál koszorúzott, ezután egyezményeket ír alá Orbán Viktorral, majd Áder Jánossal találkozik a Sándor Palotában. Putyin autókonvoja villámgyorsan mozog a városban, talán, hogy behozzák a késést. Közben félmeztelen tüntetőt vittek el a rendőrök.

Késő Putyin, félpucér tüntető - Képes krónika Putyin látogatásáról - Nagyítás-fotógaléria

A Szépművészeti utolsó órái – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

A Liget-projekthez is kapcsolódó felújítás miatt 2018 márciusáig lakat került vasárnap a Szépművészeti Múzeumra. Az utolsó két napon fergeteges bulikkal vehettünk búcsút a Hősök terén álló épülettől. Mi történt a három évre bezárt Szépművészeti utolsó óráiban? Fotógaléria.

A Szépművészeti utolsó órái – Nagyítás-fotógaléria

Kárpátalja: háború a mindennapokért - Nagyítás-fotógaléria

Neuberger Eszter - Stiller Ákos

Csütörtökön sikerült tető alá hozni a fegyverszünetet Ukrajna és az oroszok által támogatott szakadárok között, kérdés, hogy az egyezmény pontjait mennyire sikerül betartatni a felekkel. Miközben a nemzetközi tárgyalások zajlottak, a hvg.hu munkatársai a Magyar Református Szeretetszolgálat segélyszállítmányát kísérve Kárpátalján jártak, ahol azt tapasztalták, hogy a lakosság értelmetlen háborúként éli meg a kelet-ukrajnai harcokat, a gazdaság csődközelben, a közigazgatás pedig romokban.

Kárpátalja: háború a mindennapokért - Nagyítás-fotógaléria

Isteni szerencsével lezuhant repülőgépek – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Happy End – így nevezte el Dietmar Eckell fotográfus azt a munkáját, amely során évtizedekkel ezelőtt lezuhant repülőgépek elhagyott roncsait fotózta a világ minden táján. Azért Happy End, mert ezekben a balesetekben senki sem vesztette életét. Dietmar Eckell amatőrként kezdett el fotózni, először használaton kívüli vasúti pályákat, autóroncsokat és épületek romjait fotózta, aztán egyszer, miközben légi felvételeket készített, összeütközött egy ejtőernyőssel. A balesetet szerencsésen, lábtöréssel megúszta, de ekkor merült fel benne először a kérdés: vajon mi történik a lezuhant repülőgépekkel? Kutatni kezdett, és kiderült, hogy több tucat olyan helyszín van a világon, ahol szerencsés kimenetelű légi balesetek, kényszerleszállások nyomán elhagyott, és a természet által körbeölelt roncsokat fotózhat. Eckell 2010-ben otthagyta állását, és elindult világkörüli útjára.

Isteni szerencsével lezuhant repülőgépek – Nagyítás-fotógaléria

G.I. King – A király, aki szembeszállt az Iszlám Állammal – Nagyítás-fotógaléria

Nagy Gergő - Iliás-Nagy Katalin

Egy hete égette halálra az Iszlám Állam az általuk elfogott Maáz al-Kasszaszbe jordán pilótát. A katona megölésére Jordánia a szemet szemért elvével válaszolt, kivégezték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két, bebörtönzött tagját. A közel-keleti állam az azóta eltelt időben pedig folyamatosan bombázza az Iszlám Államot, több tucat légi csapást hajtottak végre. A terrorszervezet elleni harcot az Egyesült Államok és a Nyugat egyik fő helyi szövetségese, II. Abdullah jordán király vezeti, aki maga is komoly katonai képzettséggel rendelkezik. A király trónra lépése előtt a jordán különleges erőket vezette – az Egyesült Királyságban járt a sandhursti katonai akadémiára, ide járt Vilmos cambridge-i herceg is –, emellett rendelkezik harcihelikopter-pilóta végzettséggel. Állítólag jól is repül, elismert pilótának számít. Az Iszlám Állam elleni harc során a király most előszeretettel mutatkozik katonák körében, az angolszász sajtó "tökös fickónak" is nevezi.

G.I. King – A király, aki szembeszállt az Iszlám Állammal – Nagyítás-fotógaléria

Bob Marley 70 - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Pontosan hetven éve született Robert Nesta Marley, vagy ahogy mindenki ismeri Bob Marley, aki bár a legtöbbeknek egyet jelent a reggae-stílussal, valójában jóval több volt ő egy tehetséges dalszerzőnél. A legendás Wailersszel készített dalai tele voltak filozófiai, vallási témákkal, a későbbi popkultúrára gyakorolt hatása pedig felbecsülhetetlen. Kingston szegénynegyedében nőtt fel, a hatvanas években élt Amerikában is, de igazán '72-ben robbant a Catch The Fire albummal. A marihuána gyógyító szentségét és a pánafrikanizmus nézeteit hirdette. 1981-ben, hosszas betegeskedés után, rákban hunyt el, de szellemi és zenei öröksége ma is elevenen él.

Bob Marley 70 - Nagyítás-fotógaléria

Merkel Budapesten: feszült sajtótájékoztató és a letiltott tüntetés – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Csaknem megbénította a főváros életét a néhány órára Budapestre érkező Angela Merkel, ugyanis látogatása miatt a várost több ponton lezárták és magas volt a rendőri készültség. Orbán Viktorral való találkozása során olyan kérdéseket is érintettek, mint az orosz-ukrán kapcsolatok, a civil szféra és az illiberális demokrácia. A német kancellár látogatásának idejére tüntetést is szerveztek a Pollack Mihály térre, azonban a szervezőkkel hétfő reggel közölték telefonon, hogy a terrorelhárítás nem engedélyezte a demonstrációt. A tüntetők a Baross utcához helyezték át megmozdulásukat.

Merkel Budapesten: feszült sajtótájékoztató és a letiltott tüntetés – Nagyítás-fotógaléria

Íme, az ország legdrágább szállása - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

A Gresham palotaszálló a tekintélyes amerikai Condé Nast Traveller utazási szakmagazin rangsora szerint már évek óta a világ egyik legjobb szállodája, Közép-Európában pedig a legmenőbb. A királyi lakosztály egy éjszakára 1,5 milliót kóstál. Körbenéztünk.

Íme, az ország legdrágább szállása - Nagyítás-fotógaléria

Hetven éve ért véget a rémálom - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Hetven éve szabadult fel az emberiség történetének egyik legnagyobb halálgyára. Az Auschwitz-Birkenaut felszabadítók alig 7500 túlélőt találtak ott, ahol korábban majdnem másfél millió embert – köztük számtalan magyar zsidót – pusztítottak el.

Hetven éve ért véget a rémálom - Nagyítás-fotógaléria

Boldogsággyakorlatok fotókon - Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu

Szombat Éva fotói témájukban és megfogalmazás-módjukban is meghökkentik a nézőiket. Hol Boldogság-projekten dolgozik, hol a New Yorkban élő magyarokról készít sorozatot, fotóin sokszor a giccs határait feszegeti vagy inkább vágja durván az arcunkba. Az egyre felkapottabb fiatal művész szerint ugyanis van jó és rossz, öncélú giccs is.

Boldogsággyakorlatok fotókon - Nagyítás-fotógaléria

33. Sajtófotó – a magyar fotóriporterek legjobb képei – Nagyítás-fotógaléria

hvg.hu Szóljon hozzá

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harmincharmadik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 243 fotográfus, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel pályázott. A kategóriák közül az Emberábrázolás-portré kategóriára érkezett a legtöbb pályamű, a zsűri összesen 506 egyedi és sorozat pályamű közül válogathatott. Tartalmilag is ezeket a kategóriákat értékelte kiemelkedőnek a nemzetközi zsűri.

33. Sajtófotó – a magyar fotóriporterek legjobb képei – Nagyítás-fotógaléria
134567135

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X