szerző:
hvg.hu

Harminc éve, 1980. szeptember 14-én halt meg Sebők Imre, a magyar képregény Mount Rushmore-jának egyik arca, akit Gugi Sándorhoz hasonlóan a gyűjtők fedeztek fel újra a "nagyközönségnek" - olvasható a Könyves blogon.

2005-re sokunk emlékezetéből kikoptak már az egykori Népszavák, Fülesek jellegzetes Sebők-képcsíkjai. Halvány, de bevésődött lenyomatuk maradt csak, néhány jellegzetes vonal, tompa fények és árnyékok. A gyűjtők - köztük Kiss Ferenc képregényszerető - ekkor jöttek össze, hogy a "felejtés virágait" újra elkezdjék komolyan gondozni. Nekik megvolt az, ami nekünk, mezei képregényeseknek nem: rálátás a teljes életműre és kapcsolat az örökösökhöz.

Sebők stílusát Cserkuti Dávid találóan jellemezte a Képregénymúzeum első számában: "az általa használt erős, kontrasztos fény-árnyék viszony egyszerre idézi fel a legjobb amerikai-francia kortársakat, valamint a múlt század első felének fekete-fehér kalandfilmjeinek a világát. Olykor még az akkortájt gyakran alkalmazott, stúdióban felvett külső helyszínek különös atmoszférája is felidéződik egy-egy kockáján. Ebbe a drámai hangulatú kulisszába hihetetlen pontos, anatómiailag korrekt figurákat helyez. Legtöbbször nem is ők, sokkal inkább a fényviszonyok adják a jelenet érzelmi töltetét. 'Színészei' ritkán élnek finom arcjátékkal, inkább színpadiasan erős gesztusokba merevednek" - olvasható a blogon. Részletekért, valamint a szebbnél szebb képregénygrajzok megtekintéséért látogasson el a Könyves blogra.

hvg.hu Napi merítés

Az író, aki Kurt Cobainre emlékeztetett

Roberto Bolaño a jelenkori irodalom egyik legnagyobb rejtőzködő figurája volt. A 2003-ban, 50 évesen meghalt chilei író csak 1993-ban publikálta első regényét, és néhány éven belül a spanyol nyelvű kortárs irodalom egyik legismertebb alakja lett - olvasható a Könyves blogon.

hvg.hu Sport

Rosetti, rendőr segédje, a mexikóiak és a videobíró

"Jobb híján a játékvezetőket kezdtem figyelni. És vártam valamit, amit az egyenes kiesés hozhat el. Azt a bizonyos delejező-mágikus mondatot, hogy hosszabbítás lehetséges. Hogy nincs hibalehetőség, és hogy csak hibalehetőség van." - Szegő János publicisztikája a Könyves blogról.

hvg.hu Napi merítés

Az olvasás ma már nem trendi

Ha van téma, ami bármikor alkalmat adhat a borongásra és apokaliptikus jóslatok kibontására, akkor az olvasás helyzete ilyen - írja a Könyves blog szerkesztője.