szerző:
hvg.hu

A magyar lakosság megdöbbentően alacsony hányada (9 százalék) sportol rendszeresen. Akik igyekeznek eleget mozogni, azok is hajlamosak elhanyagolni a sport egy igen lényeges elemét: a nyújtást. A pilates.blog.hu szakértőjétől megtudhatjuk, miért olyan fontos ez.

A legkevesebb, hogy egy-egy edzés után rászánunk néhány percet a nyújtásra. Ha specifikus edzést végeztünk, akkor legalább a műsorban fellépő izomcsoportokat mindenképp nyújtsuk, de nem fog megártani az sem, ha végigmegyünk tetőtől talpig. Önmagában a nyújtás is hasznos lehet egyébként, hiszen nemcsak az edzés, de egy nyugtalan, forgolódó éjszaka vagy épp az ülőmunka is kellőképp haza tudja vágni az állapotunkat. A hivatalos álláspont az, hogy hideg izmot nyújtani nem szabad - de ha nem inkvizíciós fokozatú nyújtásról beszélünk, akkor az elgyötört testnek jobbat tesz az óvatos nyújtás, mint ha nem tennénk semmit.

A nyújtásoknál nem rugózunk, hanem statikusan kitartunk, és igyekszünk milliméterről milliméterre fokozni a nyújtást - aranyszabály, hogy nem fájhat. Addig nyújtunk, amíg azt érezzük, hogy nyúúúúlik, de ne erőltessük. Ha ijesztően kicsit nyúlik, akkor sem - majd idővel jobb lesz, és mindig csak egy hajszállal próbáljuk túlszárnyalni az előző produktumunkat.

Ha szeretne többet tudni, a pilates.blog.hu oldalon részletes információt talál, kattintson!

hvg.hu Napi merítés

Mi számít drágának a sportok világában?

Azt szokták mondani, az egészség megfizethetetlen: mégis sokan első legyintéssel rávágják, hogy luxus, mennyi pénzbe kerül. A Pilates blog bemutatja, hogy az egészségünk megóvása a sport által nem is kerül olyan sokba, mint gondolnánk.