szerző:
hvg.hu

A hologram maga is fénykép, amit filmre vagy fotólemezre rögzítenek megvilágítás segítségével. A holografikus kép azért olyan valószerű, mert tökéletesen rögzíti a tárgyról visszavert hullámokat. A Holográfia blog friss bejegyzésében bemutatja, hogyan készül a hologram.

A blogon látható videó tanúsága szerint először is beállítják a lézerfényt, hogy a megfelelő szögből világítsa meg a holografálni kívánt tárgyat. Ezt követően a helyére illesztik a szobrot, amelyről a képet készítik, majd ismételten ellenőrzik a lézerfény irányát.

A fényhullám két irányból érkezik: a felvételhez a tárgyról visszavert fényt és a referenciahullámot használják. A szerkezet egy speciális, rendkívül stabil asztalra van állítva, ugyanis akár a legkisebb bemozdulás is elmosódottá teheti a felvételt.

A lézersugár beállítását követően a tárgy elé helyezett üvegtáblára illesztik a filmet, amelyre a felvétel rögzül majd - olvasható a blogon. A hologram készítését bemutató videót a Holográfia blogon nézheti meg.

MTI Tech

Készül a holografikus videózásra képes technológia

Amerikai kutatók újabb lépéssel kerültek közelebb a holografikus videózás megvalósításához, a valódi mozgókép élményére darabig még várni kell, mert a speciális kijelzőn jelenleg még csak két másodpercenként jelenhetnek meg az újabb képkockák.