szerző:
hvg.hu

A francia elnök éppen az olyan szimbolikus és jogállami vitás ügyekben fogja EU-pártiságát demonstrálni, mint amilyeneket a magyar kormány jól kiszámítható módon produkálni szokott – írja a Véleményvezér legfrissebb bejegyzésében.

A tegnapi nap fejleményei kétségtelenül jelentős hatással lesznek az Európai Unió jövőjére, de a francia és a görög választások eredményei Magyarország szempontjából is jól érzékelhető változásokat fognak hozni – írja a Véleményvezér.

A szerző szerint, amíg eddig a megszorításalapú válságkezelés politikai kockázatai csak amolyan elvont lehetőséget jelentettek, most mindenki számára nyilvánvaló módon bebizonyosodhat, hogy a fizetendő ár a bajba került ország teljes politikai elitjének, és vele együtt akár adott esetben európai elköteleződésének a bukását is hozhatja.

"Túl sok apró hógolyó indult lefelé a hegyről ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, pontosan melyik nőhet akkora lavinává, ami Magyarországot is elérheti" – írja a Véleményvezér, aki úgy sejti, a változások eredője inkább negatív lesz az ország számára. Ha ugyanis a készülőben lévő újabb görög válság aláássa a többi déli ország válságkezelésébe vetett hitet, ezen keresztül olyan általános bizonytalanságot generálhat, amihez hasonlót az elmúlt két évben már többször megszenvedtünk.

©

Mindeközben a francia elnökkel Magyarország kormánya minden bizonnyal egy fajsúlyos ellenfelet szerzett – fejti ki a szerző. Szerinte ugyanis nagyon valószínű, hogy a gazdaságpolitikában az eddigi brüsszeli irányvonaltól eltérni szándékozó Hollande éppen az olyan szimbolikus és jogállami vitás ügyekben fogja EU-pártiságát demonstrálni, mint amilyeneket a magyar kormány jól kiszámítható módon produkálni szokott. "Rázós szakasz következik, jó lesz kapaszkodni” – zárja blogbejegyzését a szerző.