szerző:
hvg.hu

Adott esetben aránytalan áldozatokat kívánna a görög uniós tagság fenntartása: a tőkekimenekítés ellen a kormány, a migrációs hullám fékezésére a többi tagállam zárhatná le a határokat - áll a Véleményvezér legfrissebb blogbejegyzésében.

"Mindössze három nappal a választások után Görögországban már áll a bál, amivel az eurózóna átalakulásának új szakaszába léptünk. Amint azt nagyon sokan nagyon sokszor elmondták, Magyarországnak már régóta készen kellene állnia egy ilyen vagy ehhez hasonló eshetőségre. A magát a nyugati trendek nagy ismerőjének tekintő magyar kormányfő azonban erre mindezidáig nem volt hajlandó" - írja a Véleményvezér blog legfrissebb bejegyzésében.

"Bármi is történjék, annyi bizonyos, hogy a görög társadalom jelenleg elutasítja a 'további megszorítás-további recesszió' kombinációját, amit a hitelezőik a további finanszírozás előfeltételeként előírtak. Ilyen társadalmi és politikai környezetben pedig eléggé valószínűtlen, hogy ezek a hitelezői egyezmények betarthatóak maradnak, és hogy Görögország képes lesz az eurózóna tagja maradni. Sőt, ezzel nagy valószínűséggel kilép az EU-ból is. Az eurózónából való kilépés után ugyanis az országtól aránytalan áldozatokat kívánna az uniós tagság fenntartása, különösen a tőke és a munkaerő szabad áramlására vonatkozó szabályok: a teljes tőkekimenekítés megakadályozására a kormány, az esetleges komoly migrációs hullám megfékezésére pedig a többi uniós ország zárhatná le a határokat" - írják.

"Ha pedig a kilépés valóban megtörténik, akkor az egyrészt megtöri az eurózóna sérthetetlenségével kapcsolatos tabut, másrészt alááshatja a többi hasonló megállapodás hitelességét is. Ez a két tényező együttesen pedig igen jelentősen rombolni fogja az eurózóna fenntarthatóságának esélyét. Ebből pedig könnyen kerekedhet olyan vihar, amitől minden józanul gondolkodó ember már egy jó ideje félti Magyarországot." A teljes bejegyzést itt olvashatja!