hvg.hu Plázs

Szívre is jó a magyar áfonya

Bár a sarkkörtől a trópusokig az áfonyák mintegy háromszáz faja népesíti be az északi féltekét, hazánkban ritkán fordul elő. Ám egyik különleges változata a nedves, savanyú talajt kedvelő tőzegáfonya az Észak-Alföld tőzegmohalápjain és a Mátra egyes területein él. Magas ásványi anyag, só és vitamin tartalmú piros gyümölcse a népi gyógyászat nélkülözhetetlen szere.

hvg.hu Plázs

Stressz – a kor kórja

„Küzdj vagy fuss” – a XXI. század népbetegségeként aposztrofált stresszre adható lehetséges válaszok ezek. Számtalan betegség kialakulása miatt okolják az állandó készenlétet igénylő, és sokszor megoldhatatlannak tűnő mindennapi problémák okozta stresszt. A pszichológus a személyiségben keresi a válaszokat, a belgyógyász a szégyenérzetet is okolja, a kardiológus pedig a beteg felelősségéről beszél.

hvg.hu Plázs

Feszültséget old a hóban futás

A hatékony mozgásformák közül a futás jótékonyan befolyásolja a légzési és keringési rendszer működését, egyes tanulmányok szerint csökkenti a csontritkulás, a cukorbetegség, sőt még a mellrák esélyét is, emellett a szívrohamok gyakoriságát is ritkítja. Stresszoldó hatású, fiatalon tart, a fogyókúrák ideális kiegészítője. Rugalmas edzésforma, javítja az állóképességet. Harmincpercnyi szaladás után a felszabaduló hormonok euforikus állapotot eredményeznek. Ezt csak fokozza, ha hóban tesszük. Még tart a síszezon, bemelegítésnek is jó.

hvg.hu Plázs

A magasabb végzettség megóvhat az Alzheimer-kórtól?

A magasan kvalifikált, tanultabb emberek esetében az Alzheimer-kór tünetei hosszabb ideig maradnak enyhék, mint a kevésbé iskolázottaknál. Az előrehaladott stádiumban azonban látványos romlás kezdődik. Tehetünk-e valamit, hogy elkerüljük a betegséget, és tud-e ebben nekünk segíteni az orvostudomány?

hvg.hu Plázs

Akar ön egészségesen élni?

Új rovat indul a hvg.hu-n az élet dolgairól, a testünket és lelkünket érintő kérdésekről. Mindenkit nyom, szúr valahol valami, mindenki öregszik és mindenkinek fontos az egészsége. A betegségek mellett a táplálkozással, a fitnesszel, a lélekkel és a nemiséggel is foglalkozunk.

hvg.hu Plázs

Nem szereti a fogyókúrát a magyar

A kelet-európaiak hajlandók a legkevesebb erőfeszítést tenni testsúlyuk csökkentésére. Minden ötödik európai és amerikai próbálkozott már az elmúlt két évben legalább egyszer fogyókúrázással szabadulni felesleges kilóitól, de csak minden harmadiknak sikerült – többek közt ez derül ki Wall Street Journal Europe által rendelt „Fogyókúra, konyha és főzés” című tanulmányból.

travelline.hu Plázs

Graz - Ausztria

"Graz darf alles", azaz Graznak mindent szabad - hirdette nem is olyan régen mindenütt a...

travelline.hu Plázs

Bécs - Ausztria

Az osztrák főváros az Alpok keleti nyúlványának, a Bécsi-erdőnek a...

travelline.hu Plázs

Varsó - Lengyelország

Varsóban összeötvöződik - mind szellemét, mind pedig a városképet tekintve...

travelline.hu Plázs

London - Anglia

LátnivalókLondonban található az ország legnagyobb...

travelline.hu Plázs

Prága - Csehország

A főváros az ország leghosszabb folyója, a Moldva két partján terül el.

BBC Fókusz

Forradalom a cukorbetegség kezelésében?

A cukorbetegek injekció helyett belélegzéssel juthatnak az életben maradásukhoz elengedhetetlen inzulinmennyiséghez egy új eszköznek köszönhetően, melynek kifejlesztését egy éven belülre ígérik.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával