szerző:
hvg.hu

Bár a sarkkörtől a trópusokig az áfonyák mintegy háromszáz faja népesíti be az északi féltekét, hazánkban ritkán fordul elő. Ám egyik különleges változata a nedves, savanyú talajt kedvelő tőzegáfonya az Észak-Alföld tőzegmohalápjain és a Mátra egyes területein él. Magas ásványi anyag, só és vitamin tartalmú piros gyümölcse a népi gyógyászat nélkülözhetetlen szere.

Vörös áfonya
A tőzegáfonya magas káliumtartalma révén az egyik legbiztosabb természetes gyógyszer a szívszélhűdés (infarktus) ellen. Hatékonysága a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kiegészítő kezelésében tudományosan igazolt. Az áfonyában található festékanyagok – melyek a gyümölcs színét adják – az antocianinok, erélyes antioxidáns vegyületek: védenek a sejtkárosodás és a rák kialakulása ellen. A gyümölcs - érvédő festéktartalmának gyógyító hatása mellett - vérkeringési zavarok, vérzékenység, visszértágulat, ödéma-készség, érelmeszesedés, érszűkület esetén is ajánlott. Fogyasztása magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírok, érszövődmények megelőzésére szintén javallott.

Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamint tartalma révén a szem különféle betegségeinek kezelésére is használható. Általa leküzdhető a farkasvakság, enyhíthető a szürke hályog, a zöld hályog, valamint a cukorbajból eredő látási zavar. A tőzegáfonya gyümölcssavakban, cukorban, pektinben, cseranyagokban, vitaminokban is gazdag. A kálium mellett kiemelkedően nagy a kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor és C-vitamin tartalma. Ásványisó-, fém- és nyomelem szintje magas, baktériumölő hatása is bizonyított.

Lázas, vörhenyes megbetegedések, skarlát, malária, reumatikus láz, influenza és más betegségek esetén jótékony hatású, mivel magas vitamin-, ásványi anyag-tartalma aktiválja az immunsejteket, és elősegíti a károkozók leküzdését. Az áfonya vértisztító hatású, gyógyítólag hat a bőrbetegségekre, bőrkiütésekre, enyhíti az ekcémás, pikkelysömörös panaszokat.

MTI Tech

Agyő fogkő! Jön az áfonya

Bizonyítékot találtak rá, hogy az áfonyában olyan anyag található, amely a fogszuvasodást akadályozza. A napvilágra került tervek szerint az anyagot fogkrémekhez, illetve szájvizekhez fogják adagolni.