A magasabb végzettség megóvhat az Alzheimer-kórtól?

2006. március 08., szerda, 20:24 • Utolsó frissítés: 2006. március 09., csütörtök, 18:49
Szerző:


A magasan kvalifikált, tanultabb emberek esetében az Alzheimer-kór tünetei hosszabb ideig maradnak enyhék, mint a kevésbé iskolázottaknál. Az előrehaladott stádiumban azonban látványos romlás kezdődik. Tehetünk-e valamit, hogy elkerüljük a betegséget, és tud-e ebben nekünk segíteni az orvostudomány?

Egy tanult ember a betegség első tüneteinek jelentkezése után általában öt évvel már nem tudja a szokásos módon használni a telefont, viszont egy kevésbé kvalifikált embernél ez már egy-két év után megtörténhet. Az egyetemet végzettek szellemi hanyatlása később indul csak, de meredekebb lejtő – kommentálja a BBC egyik amerikai kutatási eredményről szóló hírét Keglevichné dr. Urbanics Kinga, a Memória Alapítvány kuratóriumának elnöke. A pszihiáter szerint egy tanulatlanabb embernél hamarabb bekövetkezik az az állapot, amikor már nem tudja a hiányosságait kompenzálni.

A BBC híradása a New York-i Columbia Egyetem tanulmányára hivatkozik. Eszerint a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők tovább tudnak a kognitív tartalékaikból élni, több az idegsejtek közötti kapcsolat, illetve a kapcsolatok hatékonyabban működnek. Ennek eredménye, hogy az agy hatékonyabban tudja kiegészíteni és pótolni a már elpusztult idegsejtek munkáját – legalábbis a betegség korai stádiumában. A kevésbé képzett emberek agyának ugyanolyan fokú hanyatlása nagyobb, észrevehetőbb memória és gondolkodásbeli hiányosságokat mutat.

Az Alzheimer-kór átlagos lefolyása 5-15 évig tart, az agyi működési zavarok miatt bekövetkező testi változások halálhoz vezetnek. - Sajnos mai tudásunk szerint még nem lehet megelőzni a betegséget. A folyamat lassítható sok tanulással és/vagy állandó agyi tréninggel. A változatos, kreativitást igénylő munka ugyanolyan fontos, mint a lexikális tudás. Vannak lassító gyógyszerek, de legalább ilyen fontos a szeretet, a türelmes környezet, az odaadó gondozás – mondja Urbanics Kinga.

Nem lehet gyógyítani »

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:A magasabb végzettség megóvhat az Alzheimer-kórtól?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok...

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X