szerző:

Az alvásban is fontos a mértékletesség, legalábbis a férfiaknál, ugyanis mind az álmatlanságban szenvedőknél, mind az álomszuszékoknál növekszik cukorbetegség kockázata.

© sxc.hu
Dr. Henry Klar Yaggi, a Yale Egyetem kutatója két kollégájával tizenöt éven át követte figyelemmel 1100 középkorú és idősebb férfi sorsát, akik a vizsgálat kezdetén, az 1980-as évek végén nem szenvedtek diabéteszben. A tudósok a kísérlet résztvevőit három csoportra osztották: az elsőbe azok kerültek, akik naponta hat óránál kevesebbet aludtak. A másodikba osztották azokat, akik napi 7-8 órát aludtak, a harmadik csoportba viszont azok kerültek, akik napi nyolc óránál többet töltöttek ágyban.

Az első csoport tagjainál kétszer magasabbnak bizonyult a diabétesz kialakulásának kockázata, mint a második csoport alvóinál. Ennél is nagyobb kockázatnak voltak kitéve a harmadik csoport álomszuszékjai, kiknél háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbaj, mint a második csoportba soroltaknál.

Az alvás és diabétesz közötti kapcsolat egyéb, a cukorbaj kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőtől (kor, vérnyomás, dohányzás és derékbőség) függetlenül kimutatható volt.