szerző:
MTI

A kevés alvás túlsúlyossághoz vezethet a gyerekeknél – állapították meg egy kanadai tanulmány szerzői.

A Laval egyetem kutatói szerint azoknál a gyerekeknél, akik éjszakánként tíz óránál kevesebbet alszanak, három és félszer nagyobb a túlsúly későbbi kialakulásának kockázata, mint a legalább tizenkét órát alvóknál.

A tanulmány szerint az alvás időtartama bizonyult a gyerekek testsúlyát befolyásoló legfontosabb tényezőnek: nagyobb súllyal esett latba, mint a szülők testsúlya, a tévénézés, vagy a rendszeres sport.

Az International Journal of Obesity című szaklap közlése szerint a kutatók 442, öt és tíz év közötti gyereket tanulmányoztak, közülük minden ötödik fiú és nagyjából minden negyedik lány túlsúlyos volt.

A tudósok úgy vélik, hogy az alváshiány és a túlsúlyosság közötti összefüggés hormonális tényezőkre vezethető vissza. Az alváshiány miatt ugyanis az éhségérzetet mérséklő leptin hormon termelése csökken, az étvágyfokozó ghrelin hormoné viszont nő. Angelo Tremblay kutató ezért azt ajánlja: túlsúlyos gyerekek számára a legjobb recept a sok mozgás és a megfelelő időtartamú alvás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!