szerző:
MTI

Egy halálesetet és öt súlyos megbetegedést okozott Franciaországban egy fogyókúrás szer használata.

Pajzsmirigyhormon-túltengés okozta mérgezés tüneteit mutatta az a személy, aki április 18-án halt meg Párizsban, miután bevette az egyik fővárosi gyógyszertárban készített fogyókúrás kapszulát - jelentette be Didier Houssin francia egészségügyi főigazgató.

Összesen tizenhat embert szállítottak kórházba április közepén abból a hetvenháromból, akik a feltételezések szerint fogyasztottak a kapszulából. A gyógykezeltek közül csak kettőt engedtek haza, öten azóta is intenzív osztályon vannak. A készítmény sertés pajzsmirigy-kivonatból készült.

Egyelőre egy orvost gyanúsítanak a kapszulák receptjének felírásával, de lehet, hogy többen is voltak. Houssin professzor szerint az ügy nagyon aggasztó, és ismét fellángol majd a vita Franciaországban a "csodatevő fogyókúrákról". A kapszulákat készítő észak-párizsi Demours gyógyszertárat kedden ideiglenesen bezárták. A francia egészségügyi hatóságok szerint a kapszulák elemzése azt mutatja, hogy azok a fogyókúrákban időnként alkalmazott pajzsmirigy-kivonatot tartalmaztak. De kimutatták egy másik, szintén a pajzsmirigy-hormon családjához tartozó anyag "abnormális mennyiségű" jelenlétét is. Továbbra is keresik azokat, akik ehettek még a kék-fehér kapszulákból, mert esetleg nem értesültek az április 19-i riadóról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Reform étrend egyes iskolák étlapján

Reformétkeztetést vezet be Újbuda az önkormányzati iskolák többségében. A januári iskolakezdéssel a konyhákban egészségmegőrző, reform étrend váltja fel az eddigi hagyományos menüt.

MTI Plázs

A böjt nem fogyaszt és káros is

A napjainkban is divatos böjtölés nem fogyaszt, viszont károsítja a szervezetet – állítják a józanul mérlegelő táplálkozási szakemberek.

MTI Plázs

A génekből megállapítható a testtömegindex

Amerikai tudósok a gének vizsgálatával meg tudják határozni egy ember testtömeg-indexét, és az elhízás mértékét, mégpedig mindezt anélkül, hogy ismernék, vagy egyáltalán látnák az illetőt.

MTI Táplálkozás

A táplálkozási szokásaink már az anyaméhben eldőlhetnek

Egy olasz orvos csoport a táplálkozási zavarok és a születéskori rendellenességek között talált párhuzamot: egy lehetséges magyarázat szerint az anya táplálkozása a terhesség alatt kihat a magzat agyának fejlődésére, s a terhesség alatti, illetve születés utáni táplálkozási rend egész életre beprogramozza az étvágy helyes vagy helytelen működését.

MTI/hvg.hu Plázs

Már nem divat a sörhas

Egy brit tanulmány eredménye szerint a sörhas már nem jelképezi többé a férfiasságot. Az urak megirigyelték David Beckham és Brad Pitt kockahasát, sokukat még az önsanyargatással járó fitnesz-termi edzés sem riasztja.