szerző:
hvg.hu

Olasz kutatók szerint a pizza fogyasztása megóv a ráktól – köszönhetően a védő hatású paradicsomszósznak. A pizza evésével 59 százalékkal csökkenthető a fejlődő stádiumban lévő nyelőcső daganat, emellett a végbélrákot 26, a szájrákot 34 százalékkal szorítja vissza - állítják itáliai szakemberek a likopén áldásos hatására utalva.

© Dripnet
Ám mielőtt tárcsáznánk a helyi pizzériát, nem szabad elfelejtenünk, hogy a pizza sok kalóriát, sót és telített zsírokat tartalmaz – figyelmeztet Nicola O'Connor, a brit rákkutató-központ munkatársa. „A hagyományos olasz pizzával ellentétben a brit változat tele van zsíros húsokkal és sajtokkal, melyek az elhízásért felelősek, így közvetetten a rák kialakulásának rizikófaktorai” – olvasható a BBC honlapján. A szakértő szerint ehetünk pizzát, de legyen rajta több zöldség vagy gyümölcs.

© Dripnet
Néhány szakember kétségbe vonja, hogy a pizza fogyasztása a magyarázat azokra az esetekre, melyek során nem alakul ki daganatos megbetegedés. Szerintük a többi étel, azonkívül az étkezési szokások játszhatnak szerepet ebben.

A kutatók 3300 száj-, nyelőcső-, torok- valamint vastagbél-rákban szenvedő beteg pizza fogyasztását hasonlította össze 5000 rákmentes emberével. Az eredmények szerint, akiknek hetente legalább egyszer pizza van az ebédlőasztalán, kisebb az esélyük a rák kialakulására. Dr. Silvano Gallus kutatásvezető leszögezte: „Tudjuk, hogy a paradicsomszósz megvéd a legtöbb daganat kialakulásától, de nem tartjuk valószínűnek, hogy a pizza a legkielégítőbb táplálék a szervezet számára.” Nicola O'Connor szerint az eredmények megerősítik azt a tényt, amit már eddig is tudtunk a mediterrán étrendről és annak daganat-megelőző hatásáról.

Likopén
A likopén olyan antioxidáns, amely meggátolja a szöveteket károsító úgynevezett szabadgyökök képződését, de jóval hatásosabb a C-vitaminnál. Természetes pigment, amely a paradicsom szép piros színét adja.
Carlo La Vecchia, milánói epidemiológus arra figyelmeztette a pizzaimádókat, hogy a kutatási eredményeket ne tekintsék felhatalmazásnak az étel iránt érzett elfogultságukra vonatkozóan. „Semmi bizonyíték, hogy egyedül a pizza okolható az eredményekért.” Az AFP-nek nyilatkozva elmondta: „A pizza nem más, mint életstílus és étkezési szokás, más szóval a mediterrán étrend olasz változata.” A mediterrán étrend olívaolajban, növényi rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, frissen készült ételeket jelent, beleértve a nem fagyasztott, saját gyártású pizzát is.

Lycopene

MTI Plázs

Kevés kalória a hosszú élet titka

Ha kevés kalóriát tartalmaz táplálékunk, nagy valószínűséggel tovább élünk, ebben azonban feltehetően szerepet játszik az is, hogy mennyire érzékenyen reagál szervezetünk az inzulin hatására - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

hvg.hu Plázs

Erős paprika – az okos fájdalomcsillapító

Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerű fűszernövény a népi orvoslásnak és mindenapi praktikák tárházának is régóta ismert és meghatározó szereplője.

MTI/hvg.hu Plázs

A fogat károsítja a sült zöldség

A zöldségfélék megfelelő elkészítésével lényegesen lehetne csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. Ugyanakkor egyes zöldségek sütve károsak lehetnek a fogzománcra.

MTI Plázs

A böjt nem fogyaszt és káros is

A napjainkban is divatos böjtölés nem fogyaszt, viszont károsítja a szervezetet – állítják a józanul mérlegelő táplálkozási szakemberek.

MTI/hvg.hu Plázs

Több barna kenyeret esznek a magyarok

Megváltoztak a kenyér- és péksütemény-vásárlási illetve fogyasztási szokások Magyarországon: a friss pékáruk piacán is teret nyertek a hipermarketek, és az asztalra gyakrabban kerül barna kenyér - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

MTI Plázs

A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.