szerző:
hvg.hu

Japán kutatók szerint a tradicionális alacsony zsírtartalmú halas diéta jóval egészségesebb, mint az amerikai étrend.

© sxc.hu
A szigetország Tohoku Egyetemén három hétig folyt a kutatás nyolc egéren kísérletezve. Az élelmezéstudományi kutatók kétféle étrendet állítottak össze 21 jellegzetes amerikai, illetve japán ételekből, melyeket fagyasztási eljárással alakítottak porrá. Az USA-menüben hamburger, sült csirke, míg a japánban sashimi, azaz hal és rizskása volt – olvasható a NewsMaxon.

Az eredmények szerint számos gén másfélszer aktívabban dolgozott a koleszterin és a zsír lebontásakor a japán étrend hatására, valamint a koleszterinszint 10 százalékkal magasabb volt az amerikai étrendet fogyasztó egereknél. A kutatás megerősítette azt az elterjedt nézetet, miszerint a japán ételek növelik az életévek számát, valamint megakadályozzák a súlyfelesleg kialakulását. Ez utóbbi újabban a fiatalok számára is egyre több gondot jelent az egészségügyi szakemberek szerint.

Japánban élnek a világ legöregebbjei. Az ország egészségügyi minisztériumának adatai szerint a nők átlagéletkora 86, a férfiaké pedig 79 év, de nem ritkák a matuzsálemi időt megélt japán öregek sem.

A Tohoku egyetem kutatócsapata a japán kormány és az amerikai agrártárca adataira alapozva állította össze a vizsgálatban – melyet nemsokára embereken is kipróbálnak – szereplő étrendeket.

hvg.hu Plázs

Erős paprika – az okos fájdalomcsillapító

Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerű fűszernövény a népi orvoslásnak és mindenapi praktikák tárházának is régóta ismert és meghatározó szereplője.

hvg.hu Plázs

A pizza visszaszorítja a rákot?

Olasz kutatók szerint a pizza fogyasztása megóv a ráktól – köszönhetően a védő hatású paradicsomszósznak. A pizza evésével 59 százalékkal csökkenthető a fejlődő stádiumban lévő nyelőcső daganat, emellett a végbélrákot 26, a szájrákot 34 százalékkal szorítja vissza - állítják itáliai szakemberek a likopén áldásos hatására utalva.

hvg.hu Plázs

A kávé jó májzsugor ellen

Kutatók szerint a kávé fogyasztásával csökkenthető az alkohol okozta májzsugorodás kialakulásának kockázata – áll a Reuters hírében. Napi egy csészével 22 százalékban csökkenthetjük a rizikót, ám ez nem jelenti azt, hogy az orvosok erre hivatkozva kávét írhatnak fel a betegségre – jelezték a szakértők.

Biró Csongor Plázs

A tíz legjobb zsírégető tea

Összegyűjtöttük a szervezetben felhalmozódó zsírok kiürülését leginkább segítő tíz teaitalt. Amellett, hogy segíthetnek a felesleges kilóktól való szabadulásban, finom és egészséges meleg folyadékként táplálják szervezetünket.

MTI Plázs

A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.

MTI Plázs

Egy liter üdítővel 32 kockacukrot szopogatunk el

A boltokban kapható üdítőitalok némelyikében literenként 32 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van, de még a főleg édesítőszerrel készülő light változatokban is lehet akár 14 kockacukornyi.

MTI Plázs

Kevés kalória a hosszú élet titka

Ha kevés kalóriát tartalmaz táplálékunk, nagy valószínűséggel tovább élünk, ebben azonban feltehetően szerepet játszik az is, hogy mennyire érzékenyen reagál szervezetünk az inzulin hatására - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

MTI Plázs

Ingerült? Nyaljon fagyit

A fáradtság vagy ingerültség ellen olykor egészen egyszerű módszerekkel, akár egy fagylalt elszopogatásával is lehet harcolni - ez derült ki egy brit vizsgálatból.