szerző:
hvg.hu

A koleszterint-szint meghatározása a legtöbb orvosi vizsgálat rutin részét képezi, ám a szív egészségének felmérésekor a koszorúerekben található kalcium-szint is értékes adatot szolgáltathat.

Zeller, petrezselyem, hagyma

Egyes zöldség- és fűszernövények nem csupán ízjavítók, hanem hatóanyagaik révén erősítik a káliumnak és a magnéziumnak a szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatását. Az ernyősvirágzatú növények - sárgarépa, zeller, pasztinák – olyan antioxidánsokat (például béta-karotin, regeneráló flavonoid, C-vitamin) tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az LDL, vagyis a rossz koleszterin lerakódását a koszorúerekben. Fogyasszuk bátran a zellert vérnyomáscsökkentő, a petrezselymet pedig vizelethajtó hatása miatt is. A vírusölő fokhagyma és a vöröshagyma csökkentik a vérlipid-szintet csakúgy, mint a paprikaőrlemény, ezért érdemes ezeket a finomságokat is felhasználni ételkészítés során. Azt se felejtsük el, hogy a babér és a lestyánlevél elősegítik az emésztést és a koleszterin-ürítést.

Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az ateroszklerózis, mely során a kalcium lerakódása miatt megkeményedett plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Éppen emiatt a kalcium szint jelzőértékű lehet – írja a Fortune magazin. 2003-ban már publikáltak egy olyan tanulmányt, amely összefüggést talált a koszorúerek kalciumszintje és a halandósági kockázatok között.

Dr. Shelton Thomas, virginiai szívspecialista szerint a koleszterin rejtett módon befolyásolja az egészséget. „Megnézzük valakinek a vérét, hogy lássuk, az erei mit csinálnak” – nyilatkozta a Fortune magazinnak. „Azonban ha a koleszterin-szintje normális, ám a kalcium-értéke magas, egyértelmű, hogy lerakódásokkal teli az érfala.” Egy egyszerű szívvizsgálat során gyorsan és fájdalommentesen kimutatható a kalcium-szint.

hvg.hu Plázs

Koleszterin: a jó, a rossz és a csúf

A szív- és érrendszeri betegségek leggyakoribb kiváltó tényezője a nem megfelelő koleszterin-szint. Bár örökletes tényező is lehet, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stresszhatások mellett az étkezés szintén befolyásolhatja szintjét a vérben. Ha leletén a koleszterinszintje 6,5-7,8 mmol/l értéknél, vagy triglicerid szintje 1,7 mmol/l-nél magasabb, nagy az érelmeszesedés és az infarktus kockázata, forduljon orvoshoz!

hvg.hu Plázs

A legjobb nyári fogyókúrák

Nyáron könnyűszerrel megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás pedig anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat. Íme néhány recept, tanács és ötlet, hogyan tegye élvezhetőbbé nyári fogyókúráját.

hvg.hu Plázs

A koleszterin-csökkentők nem előzik meg a rákot

Két olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, mely szétfoszlatta a reményt, miszerint a koleszterin-csökkentő statin alapú szerek legalább akkora eséllyel csökkentik a rák kialakulásátnak esélyét, mint a szívrohamét. Ettől függetlenül a statin továbbra is a szívbaj legkiválóbb ellenszerének bizonyult.

Biró Csongor Plázs

A tíz legjobb zsírégető tea

Összegyűjtöttük a szervezetben felhalmozódó zsírok kiürülését leginkább segítő tíz teaitalt. Amellett, hogy segíthetnek a felesleges kilóktól való szabadulásban, finom és egészséges meleg folyadékként táplálják szervezetünket.