szerző:
MTI

A korai alkoholizálás veszélyeire figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik szerint az iddogáló kamaszok közül lényegesen többen válnak később a szesz rabjává, mint az első pohár italt csak felnőtt fejjel elfogyasztó emberek közül.

A Boston University School of Public Health kutatói vizsgálataik során 43 ezer felnőttet kérdeztek ki - olvasható a MEdNovosztyi című egészségügyi kérdésekkel foglalkozó hírportálon.

A kutatást irányító Ralph Hingson professzor és munkatársai adatai szerint a már tinédzserkorban iddogálók 47 százaléka válik később az alkoholistává. Azok körében viszont, akik 21 éves koruk után ízlelték meg először a szeszesitalokat, mindössze 9 százaléknál alakul ki függőség.

A korai ivászat nemcsak a szenvedélybetegség nagyobb gyakoriságát vonja maga után, de a betegeket is nehezebb gyógyítani. Ezeket az összefüggéseket egyéb tényezőktől, például az alkoholizmust elősegítő genetikai hajlamtól függetlenül regisztrálták a kutatók.

A tudósok, akik eredményeiket az Archives of Pediatric & Adolescent Medicine című szaklapban publikálták, kutatásaikkal a társadalom és a szülők figyelmét szeretnék felhívni a kamaszokra leselkedő veszélyre.
MTI Világ

Súlyos veszélyt jelent az alkoholsemlegesítő ital

A francia gazdasági minisztérium visszavonatta az üzletek polcairól a Security Feel Better nevű italt. Az alkohol kellemetlen mellékhatásait csökkenteni hivatott készítmény az indoklás szerint "súlyos és azonnali veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve".

MTI Gazdaság

Alkoholhiány lehet Oroszországban

Nem árulhatnak alkoholt nagyon sok orosz üzletben július elsejétől, mert nem nyomtak elegendő jövedéki jegyet. Így az importtermékek teljesen kiszorulhatnak a piacról.

MTI Világ

Lukasenko nem kér az iszákosak szavazataiból

Az iszákosság mint a legfőbb rossz elleni küzdelemre szólította fel a fehéroroszokat Alekszandr Lukasenko államelnök, s közölte a rendszeresen italozókkal, hogy ha választás lesz, nem kér a voksaikból.