szerző:
Folk György (hvg.hu)

Miközben a korai felismeréssel akár 15 évvel is meghosszabbítható a prosztatarákban szenvedő beteg élete, addig a magyar férfiak többsége ma is tart a fájdalommentes rutinvizsgálattól – derült ki a Prosztata Világnap alkalmából a Semmelweis Egyetemen tartott konferencián.

A magyar férfiak harmadik-negyedik leggyakoribb rákos megbetegedése a prosztatarák - indít sommás felütéssel a második alakalommal megrendezett Prosztata Napon tartott beszédében a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója Romics Imre.

Az Európai Urológus Társaság először tavaly tartotta meg Prosztata Napját uniószerte szeptember 15-én. Miközben a földön hárompercenként hal meg egy férfi prosztatarákban és itthon másfél milliónál is több 50 évnél idősebb férfi él – akiket a prosztatarák veszélye leginkább fenyeget -, a szakorvosok hangsúlyozzák: a korai felismerés, mint minden más daganat esetén itt is kulcsfontosságú. A statisztikák szerint a korai stádiumban felfedezett prosztata daganat túlélése 15 év, míg ha későn fedezik fel a rákot maximum 3 év vagy annál is kevesebb lehet hátra. Nem mellesleg a daganat halálokok közt itthon a prosztatarák a kilencedik pedig csak a férfiakat súlytja.

De mi is az a prosztata?

A megnagyobbodott prosztata
A prosztata, más néven dülmirigy a férfiak kismedencéjében elhelyezkedő 35 milliméter átmérőjű 15-20 grammos gesztenye méretű páratlan szerv. A húgyhólyag alatt található és a húgycső fut rajta keresztül. Élettani szerepe kettős: egyrészt a kismedencei izomzattal együtt segíti az ondó és a vizelet útjának elválasztását, másrészt külső elválasztású mirigyei révén az ondóváladék jelentős részét alkotja. Segíti a herékből érkező spermiumok túlélését, tápanyagot és megfelelő környezetet biztosítva számukra, így nélkülözhetetlen szerepet játszik a megtermékenyítésben.A szűrés fontossága (Oldaltörés)A felvilágosítást és a szűrést azért tarja különösen fontosnak a prosztata megbetegedések esetén Romics doktor, mert a szűréssel öt és fél évvel a rákos megbetegedés előtt fel lehet fedezni a később kialakuló daganat előjeleit, és így nagy hatékonysággal lehet ellene fellépni. Arra figyelmeztet ugyanis az urológus, hogy már a harmincas negyvenes férfiak korosztályának 27-34 százalékának van valamilyen mértékű prosztata megnagyobbodása vagy panasza. Az úgynevezett prosztata specifikus antigén (PSA) érték, mely egy a vérben fellelhető protein, azaz egy a prosztata által termelt szénhidrát-fehérje összetételű komplex molekula segítségével mérik a dülmirigyrák esélyét. Normálértéke 4 nanogramm/milliliter.

A szűrésre jelentkező pácienstől tehát vért vesznek, melyből egy készülék segítségével megállapítják a PSA-szintjét. Ez ugyan útmutatást jelenthet esetleges prosztatadaganatra, de az így kapott érték nem szolgál abszolút bizonyítékkal. Az orvosok által leginkább elfogadott értékskála szerint a 4 ng/ml alatt 4-9 százalék a rák esélye, 4 -10 ng/ml közt 25 százalék, 10 ng/ml felett pedig 33-42 százalék. Más daganatos megbetegedésékhez képest azért is kell, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a szűrés – teszik hozzá az egybegyűlt urológusok -, mert a prosztata daganat lassabban fejlődik azoknál.

Műtét, gyógyszeres kezelés, kemotrápia

A műtét azonban csak egy a járható utak közt, ráadásul a műtéti kezelést csak 70 év alatti betegek esetén alkalmazzák. Ha az operáció már nem járható út, sugárterápiát, gyógyszeres kezelést alkalmaznak, s igyekeznek a tüneteket minimálisra csökkentve a beteg életminőségének fenntartását elérni. Sorrendben, ha a gyógyszeres hormonkezelésre a beteg szervezete nem reagál, akkor jön a kemoterápia. Romics doktor megjegyzi, hogy a prosztatából kiinduló rák mielőbbi kezelése az áttétek kialakulásának fokozott veszélye miatt is különösen fontos, ugyanis a metasztázisos rák a dülmirigyből gyorsabban kerülhet a gerincbe, mely a betegnek kegyetlen fájdalmat illetve bénulást okozhat. Sugárkezelést azonban legjobb esetben is csak a helyi áttétet kialakított daganat esetén vetik be.

A prosztata-formájú sátorban megtartott felvilágosító sajtóesemény mellett a Semmelweis Egyetem vállalta a Magyar Tudományos Akadémia minden férfitagjának prosztataszűrését is, melynek kapcsán Romics doktor bíztató eredményekről számolt be: „szellemi nagyjaink egészséges dülmiriggyel bírnak”. Az érdeklődő férfiak számára mindenképp hasznos olvasmány a Prosztata Nap kapcsán megjelent 66 Kérdés a prosztata betegségeiről című könyv, mely a témában felmerülő kérdésekre egyszerű laikusok számára is érthető válaszokkal szolgál.

hvg.hu Tech

A génterápia hatásos lehet a bőrrák ellen

Két bőrrákban szenvedő embert mentettek meg a haláltól, saját immunsejtjeik genetikai módosításával. Az új eljárás kecsegtető, de még távol van attól, hogy kiforrott legyen.

hvg.hu Tech

Rákos sejteket öl a farmerkék festék

A farmerruhák színezésére használt festéket nemsokára rákos sejtek elpusztítására is használhatják – állítják brit tudósok.

hvg.hu Plázs

Azonosították a rák szétterjedéséért felelős fehérjét

A Newsmax.com híre szerint edinburghi tudósok nyakon csípték azt a speciális sejtfehérjét, amely a rákos daganatok növekedését okozza. Az Edinburgh-i Rákkutató Központ sejtközi jeltovábbításokkal foglalkozó egysége ezzel a felfedezéssel megtalálta az utat ahhoz a fehérjéhez, amely az egészséges sejteket rákossá teszi.

MTI Kult

Marianne Faithfullnak mellrákja van

A brit énekesnő lemondta világturnéját, amely a jövő hónapban kezdődött volna. A turné során december 12-én adott volna koncertet Budapesten, a Művészetek Palotájában.