szerző:
hvg.hu

A NewsMax.com híre szerint a pekándióban található E-vitamin a diétánál is jobban segít megőrizni a szív egészségét.

A Dél-Kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói vizsgálták a pekándió egyészségre gyakorolt hatását. Ennek érdekében két csoportba osztották a vizsgálatban résztvevő férfiakat és nőket. Az egyik csoport speciális diétát tartott, amelyet kifejezetten a szívbetegségek előfordulásának csökkentésére dolgoztak ki. A másik csoport napi kalória bevitelének 20 százalékát pekándió tette ki. Négy héttel később, a vérvétel után kiderült, hogy a pekándiót fogyasztó páciensek körében a vérzsír szintje 7,4 százalékkal csökkent.

© sxc.hu
A pekándió növelte a szervezet gamma-tocoperol szintjét, amely az E-vitamin egyik formája, és csökkenti a vérben található rossz koleszterin mennyiségét is. „Habár a pekándió zsírtartalma magas, mégis jótékony hatással van” – mondta a kutatást vezető dr. Ella Haddad. „Az eredmények nem meglepőek. A természetes gyógymódok hívei régóta tudják, hogy a mogyorófélék és az olajos magvak erőteljes védelmet nyújtanak az idegrendszernek és a szívnek.”

hvg.hu Plázs

Együtt jár a szívbetegséggel a cukorbaj

A diabétesz gyakori megbetegedés az idősebb, szívproblémákkal küzdő személyeknél, valamint a legjelentősebb független rizikófaktora a halál bekövetkeztének ezeknél az egyéneknél – írja a Newsmax.com.

hvg.hu Plázs

A fűszívás nem okoz tüdőrákot

A marihuána szívása nem növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát - lepte meg a kutatókat is annak az új vizsgálatnak az eredménye, amelyet a Kaliforniai Egyetemen (UCLA) végeztek – írja a Reuters.

MTI Tech

Őssejteket fedeztek fel a szívben

Amerikai őssejt kutatók megtalálták, hogy hol "laknak" a szívben az őssejtek. A felfedezés arra utal, hogy valószínűleg a szív is képes kijavítani önmagát - bár egyelőre nem tudni, milyen feltételek esetén, és kérdés, sikerül-e egyszer a szívhez tartozó őssejteket úgy befolyásolni, hogy meggyógyítsák a halálozási statisztikákat vezető szívbetegségeket is.

hvg.hu Plázs

A halevés jó tesz a szívritmusnak

A grillezett vagy sütőben sütött hal jótékony hatással van a szív elektromos rendszerére, ami segíthet az életveszélyes szívritmuszavarok megakadályozásában – írja a Newsmax.com.

hvg.hu Plázs

A túl sok sport elhasználja a szívet

A biológusok azt hiszik, hogy az emberi szív sohasem fárad el, szakadatlan dobog a születéstől egészen a halálig, hacsak valami miatt meg nem sérül. Ám egy friss tanulmány szerint ez koránt sincs így.

hvg.hu Plázs

Depresszióhoz vezetnek a szívbajok

Az Amerikai Orvosi Szövetség által közzétett jelentés szerint a szívproblémákkal kezelt páciensek több mint fele depressziós lesz.