szerző:
hvg.hu

A magyar diákok többsége túlzott mértékben fogyaszt húskészítményeket, cukrozott üdítőket és zsíros ételeket, így az elhízás fenyegeti a fiatalságot – derül ki az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kutatásából, amely budapesti középiskolások táplálkozási és életmódbeli szokásait vizsgálta.

A vizsgálat kimutatta, hogy a túlsúlyosok aránya a fiúk körében kiemelkedően magas, közel 16 százalék, az elhízottak aránya 4 százalék. A lányoknál ezek az értékek valamivel alacsonyabbak: mintegy 8 százalékuk túlsúlyos, 3 százalékuk elhízott. A derék-körfogat mérése során kapott eredmények is megdöbbentők. Az elhízott fiúk esetében a has-körfogat 30 centivel, a lányoknál 16,5 centivel haladta meg normál értéket, a derék-körfogat a fiúk körében 19 centivel, a lányoknál 11 centivel volt több a normál értéknél. A vizsgálat a kóros soványság problémájára is felhívja a figyelmet. A fiúk és lányok is közel 7 százaléka sovány.

Foci helyett dohányzás és fogyókúra

A vizsgálat a 15-18 évesek életmódját is feltérképezte. A végzős diákok 60 százaléka naponta vagy hetente dohányzik rendszeresen, ugyanakkor a sporttal, sétával eltöltött idő az életkor előrehaladtával radikálisan csökken. A diákok 15-20 százaléka csupán iskolába menet tartózkodik szabad levegőn, a sportolásra fordított idő a tanulók 60 százalékánál naponta kevesebb, mint egy óra. A középiskolások szabadidős tevékenységei közül a tévénézés, számítógépezés, olvasás és zenehallgatás a legkedveltebbek. Tízből csupán három tanuló jelölte meg hobbijaként a sportot, a fiatalok mégis elégedetlenek fizikai állóképességükkel. A lányok 90 százaléka nincs kibékülve testsúlyával. 40 százalékuk rendszeresen diétázik, ahelyett, hogy táplálkozási szokásain változtatna.

Az elhízás és a túlsúly fiatal kori kialakulásának hátterében az ismeretek hiánya áll. A diákok többsége nincs tisztában a helyes táplálkozás alapjaival. Magas a felvágottak, húskészítmények, a cukrozott üdítők fogyasztásának aránya szemben a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, halfélékkel. Annak ellenére, hogy a zöldség (45%) és a gyümölcs (68%) napi fogyasztása emelkedő tendenciát mutat, arányuk még mindig alacsony. A kedvező élettani hatású hal fogyasztása (17%) továbbra is elenyésző. A vitaminok bevitelében is súlyos hiányosság mutatkozik. A kalciumbevitel a diákok 70 százalékánál a kritikus szint alatt van, valamint a B-vitamin csoport, a D-vitamin mennyisége sem megfelelő a tanulók többségénél.

A reprezentatív felmérést az OÉTI és az ÁNTSZ szakemberei a főváros 11 kerületének 17 középiskolájában, 1273 tanuló részvételével végezték el. A felmérésben a diákok önkéntes alapon vettek részt. A vizsgálat egy kérdőív kitöltéséből és egy állapotfelmérésből állt, melynek különlegessége, hogy az elhízás mértékét a test összetételének mérésével is vizsgálták.

Már az általános iskolában is probléma a túlsúly

A középiskolások táplálkozási és életmódszokásait vizsgáló kutatás előzménye az OÉTI tavalyi felmérése, amely a budapesti általános iskolások egészségi állapotát mérte fel. Az 1930 kisdiák bevonásával készült kutatás 2006 tavaszán közzétett eredményei azt mutatták, hogy a fiúk mintegy 18 százaléka túlsúlyos, 7 százaléka elhízott, míg a lányoknál a túlsúlyosak aránya megközelítően 20 százalék, az elhízottaké pedig meghaladja a 6 százalékot. A kutatás eredményei szerint már a 7-14 évesek körében jelentkeznek a felnőtt korra jellemző rossz táplálkozási szokások, többek között a nem kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, vagy a túlzott zsírfogyasztás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Plázs

Elhízott emberek gondjai

A túlsúlyos emberek nemcsak önmagukat és az orvostudományt teszik próbára: légitársaságoktól az injekcióstű-gyártókig sokan kénytelenek figyelembe venni a népbetegséggé vált elhízást.

hvg.hu Plázs

Hízással butul az ember

A NewsMax.com írása szerint az elhízás befolyásolhatja az IQ-hányadost. Az ezt vizsgáló tanulmányban részt vett, magas testtömeg-indexszel rendelkező alanyok alacsony eredményt értek el a kognitív teszteken. Ezt az állapotot Homer Simpson effektusnak keresztelték el.

hvg.hu Plázs

A legjobb nyári fogyókúrák

Nyáron könnyűszerrel megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás pedig anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat. Íme néhány recept, tanács és ötlet, hogyan tegye élvezhetőbbé nyári fogyókúráját.

MTI Plázs

Elhízott gyerekeknél gyakori a magas vérnyomás

Az erősen elhízott gyerekek esetében már igen fiatal korban is jelentkezhet emelkedett, vagy magas vérnyomás - közölték a szakemberek a Hipertónia Hét keretében végzett vérnyomásmérési akciók összegzéseként.

MTI Plázs

Aki keveset alszik, hamar elhízik

Azok a gyermekek és kamaszok, akik sokáig fent maradnak és keveset alszanak, hajlamossá válnak a hízásra - állapította meg egy angol kutató.

MTI Plázs

Föltalálták az elhízás elleni oltóanyagot?

Amerikai kutatóknak olyan elhízás-elleni oltóanyagot sikerült kifejleszteniük, amely a ghrelin nevű hormont veszi célba. A vegyület mindenekelőtt növeli az étvágyat, másrészt lelassítja a metabolizmust, azaz a szervezet anyagcseréjét, ily módon elősegíti a zsírlerakódást és a súlynövekedést - olvasható a BBC News hírei között.

hvg.hu Plázs

A hatékony fogyókúra titka

Egy ausztrál kutatócsoport jelentése szerint az alacsony glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátokban gazdag diéta hatékonyabb lehet a lerakódott zsírtömegek csökkentésében, mint a magasabb besorolású szénhidrátokból álló vagy akár a fehérjékben gazdag étrendnél is.