szerző:
MTI

A fűszeres ételek fogyasztása felgyorsítja az anyagcserét, a szervezet metabolizmusát, és segítségével akár fogyni is lehet - derült ki egy nemrégiben befejeződött vizsgálatból a New York Times egészségügyi melléklete szerint.

© sxc.hu
Kanadai kutatók - felnőtt férfiak bevonásával több hónapon át zajló - vizsgálatuk során azt vették észre, hogy azok az egyének, akiknek a főétkezés előtt erős szósszal leöntött előételt szolgáltak fel, átlagosan 200 kalóriával kevesebbet fogyasztottak el az eléjük tett többi ételből az ebéd során, illetve a későbbi étkezések alatt is, mint korcsoportjuk hozzájuk fizikailag és életmódban egyaránt hasonló tagjai, akik semmi olyat nem ettek, amiben összetevőként kapszaicin szerepelt.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kapszaicin természetes étvágykioltó anyagként viselkedik. Az erős fűszerek ugyanakkor egyesek számára veszélyt rejtenek magukban, ugyanis rosszabbíthatják a gyomorfekély illetve a gyomorégés tüneteit, állapotát - figyelmeztetnek az orvosok.

Évek óta, különféle vizsgálatokban keresik arra a magyarázatot, a fűszerek milyen fiziológiai hatást gyakorolnak a szervezetre. Az ma már egyértelműen igazolódni látszik, hogy a testhőmérséklet növelése révén egyes fűszerek valóban gyorsítják az anyagcserét, de azt ma még nem lehet pontosan megmondani, hogy milyen tartós, illetve milyen mértékű a metabolizmusra gyakorolt hatás. A megfigyelések szerint az anyagcsere átlagosan 8 százalékkal szokott megnövekedni a fűszeres étel fogyasztása után, ez a sebesség-fokozódás egyes tudósok szerint önmagában elhanyagolható volna, ha nem járna együtt a teltségérzet növekedésével.

A csili paprikában szereplő anyag, a kapszaicin váltja ki a legnagyobb hőhatást, aminek segítségével a legtöbb kalóriát lehet elégetni, rögtön az étkezés után. A feketeborsnak és a gyömbérnek hasonló a hatása - állítják a kanadai tudósok.

hvg.hu Plázs

Erős paprika – az okos fájdalomcsillapító

Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerű fűszernövény a népi orvoslásnak és mindenapi praktikák tárházának is régóta ismert és meghatározó szereplője.