szerző:
MTI

A magas vérnyomással küszködő betegeket rendszerint eltanácsolják az alkoholfogyasztástól, a legújabb vizsgálati eredmények szerint azonban napi egy-két pohárka jó hatással van, és csökkenti a szívroham kockázatát - olvasható az Annals of Internal Medicine című szaklap tanulmányában.

Több mint 11 ezer egészségügyi dolgozó férfi vett részt a kutatásban, amelynek eredménye szerint kevés vagy mérsékelt mennyiségű alkohol csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát. A kedvező hatás annak tulajdonítható, hogy az alkoholból lipoprotein, azaz úgynevezett "jó" koleszterin és véralvadásgátló anyag kerül a szervezetbe.
 
Az alkoholt rendszeresen fogyasztó személyek vérnyomása általában nagyobb eséllyel nő túl magasra, aki pedig keményen italozik, bizton számíthat korai halálra, mindazonáltal korábban is már számos tanulmány bizonyította, hogy a visszafogott alkoholfogyasztás jó hatással van az egészségre.
 
Az amerikai Harward egyetem és a hollandiai Wageningen egyetemének kutatói is ennek a tételnek az alapján kezdtek hozzá közös kísérletükhöz, amelyben arra a kérdésre kerestek választ, hogy vajon a magas vérnyomással bajlódó férfiak is ihatnak-e különösebb kockázat nélkül egy-egy pohárkával alkalomadtán.
 
A kutatók a vizsgálatba bevont 11 711 egészségügyi dolgozó 1986 és 2002 között felvett adatait elemezték, és úgy találták, hogy jelentősen csökkent a végzetes és a nem végzetes kimenetelű szívroham kialakulásának kockázata azoknál a résztvevőknél, akik nem fogyasztottak többet napi két pohár italnál.
 
"A magas vérnyomástól szenvedő betegeket rendszerint elhalmozzák tanácsokkal, hogy miként változtassanak az életmódjukon, az alkoholt mérsékelt mennyiségben fogyasztó betegek viszont nyugodtan megtarthatják ezt a szokásukat" - mondta Joline Beulens, az amerikai-holland kutatócsoport vezetője. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy két pohár a felső határ és "nem szabad, hogy az eredmények könnyelműsködésre csábítsák a magas  vérnyomásos férfiakat."
 
A kutatók a tanulmányban arra is felhívják a figyelmet, hogy eredményeik csak az egészségügyben dolgozó férfiakra érvényesek, és bizonytalan, hogy alkalmazhatóak-e nőkre vagy más foglalkozást űző férfiakra.
MTI Plázs

Regenerálódik az alkoholisták agya

Az alkoholizmus okozta károsodás egy részét az ivás abbahagyása után az agy képes helyreállítani - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

hvg.hu Plázs

Már az anyaméhben eldől az alkoholizmus

Azok a nők, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt a terhességük alatt, valószínűleg gyermekeiknél is előidézik a későbbi alkoholproblémákat. A vizsgálatok szerint a felnőttkori alkoholizmus nem csak a környezeti tényezők, mint például a szülők italozása és dohányzása hatására alakul ki, hanem biológiai eredete is van.

hvg.hu Plázs

Hogyan keseríti meg életünket a magas vérnyomás?

Mit okozhat a magas vérnyomás? címmel jelent meg Dr. Barna István hipertóniaspecialista, belgyógyász legújabb könyve, amelyben választ kapunk arra, milyen tényezők okolhatók a magas vérnyomás kialakulásáért, illetve mik a szövődményei.

MTI Plázs

Elhízott gyerekeknél gyakori a magas vérnyomás

Az erősen elhízott gyerekek esetében már igen fiatal korban is jelentkezhet emelkedett, vagy magas vérnyomás - közölték a szakemberek a Hipertónia Hét keretében végzett vérnyomásmérési akciók összegzéseként.