szerző:
hvg.hu

Az anorexiát és a bulémiát, mint választható életstílust népszerűsítik bizonyos weboldalak, emberek halálát okozva ezzel – állítja egy brit, táplálkozási zavarokkal foglalkozó intézmény.

A kóros étvágytalansággal, azaz anorexiával és a beteges éhséggel, bulémiával foglalkozó internetes oldalak segítséget nyújtó közösségként jellemzik magukat, tagadva azt, hogy arra bíztatnák az embereket: maradjanak vékonyak. Mindezt annak ellenére mondják, hogy tippeket is adnak a sudárság megőrzéséhez, mégpedig vékony hírességek és modellek fotóival körítve.

Anorexiás sztárok
© AP
„Az ilyen oldalakban az a veszélyes, hogy az étkezési rendellenességgel küszködő fiatalok gyakran nem is fogják fel, hogy mi történik velük” – mondta a BBC-nek Steve Bloomfield, a brit étkezési rendellenességek egyesületének kommunikációs vezetője.

„Ami még rosszabb, hogy az ilyen weboldalak szerkesztőinek általában fogalmuk sincs az elborzasztó orvosi szövődményekről, amely ezzel jár – például meddőség, csontritkulás –, ha nem kezelik megfelelő módon és időben. Ötből egy ember hal meg amiatt, mert nem kapott megfelelő kezelést – hangsúlyozta Bloomfiled, aki szerint az ilyen internetes oldalak szó szerint megölik ezeket az embereket.

„Amerikában készült kutatások már határozottan bebizonyították, hogy az ilyen oldalakat látogatóknak csökken az esélye, hogy megfelelő segítséget és kezelést találjanak ” – mondta Bloomfield, ismertetve, hogy egy friss, táplálkozási zavarokkal küzdő pácienseket vizsgáló tanulmány szerint a 10 és 22 év közötti fiatalok harmada sajátít el új tömegcsökkentő és tisztítókúrákat étkezési rendellenességekkel foglalkozó szájtok segítségével. Az internetes csevegőszobák is lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy tippeket adjanak egymásnak - például milyen gyógyszerek okoznak hányást és mely oldalakon lehet hozzájutni.

Janet Treasure, a King's College London táplálkozási zavarokkal foglalkozó osztályának és kutatási egységének vezetője szerint a brit 14-24 éves nők 5-10 százaléka küzd valamilyen táplálkozási zavarral.

A táplálkozási zavar tavaly került a figyelem középpontjába, amikor két modell, egy brazil és egy uruguayi is meghalt anorexiában. A divatipart régóta vádolják azzal, hogy a kifutókon látható kifejezetten vékony modellek alkalmazása miatt arra ösztönzik a tinédzsereket, hogy anorexiásak vagy bulimiásak legyenek. Tavaly szeptemberben a madridi divatshow-n például csak bizonyos súly felett vehettek részt a modellek.

hvg.hu Shake

Anorexiás sztárok – videók, fotógaléria

A közelmúltban halt meg anorexiában - kóros lesoványodásban – egy sikeres brazil fotómodell, aki utolsó napjaiban mindössze 40 kilót nyomott. Az első kórosan sovány híresség szinte magyar volt, Erzsébet királynéről utólag állapították meg az orvosok, hogy problémái voltak a testképével.