szerző:
MTI

A gyereket nevelő, s velük egy háztartásban élő felnőttek több telített zsírsavakban gazdag élelmiszert esznek otthon, mint a gyermektelenek - derült ki az amerikai táplálkozástudományi és dietetikai kérdésekkel foglalkozó társaság (American Society for Nutrition) honlapján közölt tanulmányból.

A családok egészségtelen táplálkozási szokásaira vonatkozó megfigyeléseiket az Iowa-i Egyetem szakemberei csaknem hétezer (6,6 ezer) 17-65 év közötti felnőtt vizsgálatára alapozták. Az átlagéletkoruk szerint 38 éves felnőttek fele gyerekkel élt együtt a háztartásában, a nemek aránya egyenlően oszlott meg.
 
Táplálkozástudományi szakemberek részletesen kikérdezték a családokat, hogy az előző 24 órában milyen táplálékot fogyasztottak, bizonyos kedvelt ételeikben milyen magas a zsírtartalom, általában mi a legfőbb szempontjuk az élelmiszerek kiválasztásánál. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekkel egy háztartásban élő felnőttek 4,9 grammal több zsírt (ebből 1,7 gramm a telített) fogyasztanak, mint a gyerek nélkül élők. A naponta mintegy 2 grammnyi többlet telített zsír - amellett, hogy a szervezetben mindenütt jelentős hájasodással jár - orvosilag fogalmazva, az erek falán masszív zsírlerakódást idézhet elő, amivel súlyos károsodást okoz az érrendszerben, a keringésben.
 
A kutatók feltevése szerint - mellesleg erre utalt egy korábbi tanulmány is -, valószínűleg a szülők javasolják gyerekeiknek, hogy egyenek valamilyen gyorsételt, vagy készen kapható nassolnivalót - ha éppen nincs otthon semmi más. Ugyanakkor a szülők mintegy fele véli úgy, hogy az élelmiszerboltot, vagy a büfét a gyerek igénye szerint választják ki.
 
Számos egyéb tényező befolyásolja az étrend kialakítását a gyerekes családokban, mint ahogy kétségtelenül egészen más szempontok érvényesülhetnek a gyerek nélküli háztartásokban. Mindezek pontos meghatározásához azonban további kutatásra van szükség - szögezte le az amerikai tanulmány.
 
Az étrend kiválasztása nagymértékben függ az idő-tényezőtől, vagyis attól, mennyi időt, energiát szánnak a családtagok az étel elkészítésére, a táplálkozás megszervezésére, lebonyolítására. De tapasztalatok szerint függ a médiától is, amelynek célcsoportja egyaránt lehet gyerek és felnőtt. Sok reklám sugallja azt, hogy a gyerekek csak gyorsételeket (hot-dog, pizza) fogyasztanak szívesen, és többnyire úgy alakul, ha már egyszer ez van otthon, maga a felnőtt is könnyen hajlik a könnyebb megoldásra, valószínűleg ő is ezt fogja fogyasztani, összegzi a reklámokkal kapcsolatos megfigyelést a kutatás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

Az izmok eltűnnek, a háj megmarad

A túlsúlyról szóló információk rendkívül ellentmondásosak. A stern.de német hetilap egy táplálkozási szakértőt kérdezett az elhízás okairól, a kezeléséről és arról, hogy az egyes kutatók miért nem alkotnak egységes véleményt.

MTI Plázs

A túlsúlyosak tovább élnek?

Felül kell vizsgálni a túlsúlyról alkotott eddigi nézeteket - ez a végső következtetése azoknak az izraeli tudósoknak, akik negyven éven keresztül vizsgálták 10 ezer férfi életét és halálát.