szerző:
MTI

A gyereket nevelő, s velük egy háztartásban élő felnőttek több telített zsírsavakban gazdag élelmiszert esznek otthon, mint a gyermektelenek - derült ki az amerikai táplálkozástudományi és dietetikai kérdésekkel foglalkozó társaság (American Society for Nutrition) honlapján közölt tanulmányból.

A családok egészségtelen táplálkozási szokásaira vonatkozó megfigyeléseiket az Iowa-i Egyetem szakemberei csaknem hétezer (6,6 ezer) 17-65 év közötti felnőtt vizsgálatára alapozták. Az átlagéletkoruk szerint 38 éves felnőttek fele gyerekkel élt együtt a háztartásában, a nemek aránya egyenlően oszlott meg.
 
Táplálkozástudományi szakemberek részletesen kikérdezték a családokat, hogy az előző 24 órában milyen táplálékot fogyasztottak, bizonyos kedvelt ételeikben milyen magas a zsírtartalom, általában mi a legfőbb szempontjuk az élelmiszerek kiválasztásánál. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekkel egy háztartásban élő felnőttek 4,9 grammal több zsírt (ebből 1,7 gramm a telített) fogyasztanak, mint a gyerek nélkül élők. A naponta mintegy 2 grammnyi többlet telített zsír - amellett, hogy a szervezetben mindenütt jelentős hájasodással jár - orvosilag fogalmazva, az erek falán masszív zsírlerakódást idézhet elő, amivel súlyos károsodást okoz az érrendszerben, a keringésben.
 
A kutatók feltevése szerint - mellesleg erre utalt egy korábbi tanulmány is -, valószínűleg a szülők javasolják gyerekeiknek, hogy egyenek valamilyen gyorsételt, vagy készen kapható nassolnivalót - ha éppen nincs otthon semmi más. Ugyanakkor a szülők mintegy fele véli úgy, hogy az élelmiszerboltot, vagy a büfét a gyerek igénye szerint választják ki.
 
Számos egyéb tényező befolyásolja az étrend kialakítását a gyerekes családokban, mint ahogy kétségtelenül egészen más szempontok érvényesülhetnek a gyerek nélküli háztartásokban. Mindezek pontos meghatározásához azonban további kutatásra van szükség - szögezte le az amerikai tanulmány.
 
Az étrend kiválasztása nagymértékben függ az idő-tényezőtől, vagyis attól, mennyi időt, energiát szánnak a családtagok az étel elkészítésére, a táplálkozás megszervezésére, lebonyolítására. De tapasztalatok szerint függ a médiától is, amelynek célcsoportja egyaránt lehet gyerek és felnőtt. Sok reklám sugallja azt, hogy a gyerekek csak gyorsételeket (hot-dog, pizza) fogyasztanak szívesen, és többnyire úgy alakul, ha már egyszer ez van otthon, maga a felnőtt is könnyen hajlik a könnyebb megoldásra, valószínűleg ő is ezt fogja fogyasztani, összegzi a reklámokkal kapcsolatos megfigyelést a kutatás.

hvg.hu Plázs

Az izmok eltűnnek, a háj megmarad

A túlsúlyról szóló információk rendkívül ellentmondásosak. A stern.de német hetilap egy táplálkozási szakértőt kérdezett az elhízás okairól, a kezeléséről és arról, hogy az egyes kutatók miért nem alkotnak egységes véleményt.

MTI Plázs

A túlsúlyosak tovább élnek?

Felül kell vizsgálni a túlsúlyról alkotott eddigi nézeteket - ez a végső következtetése azoknak az izraeli tudósoknak, akik negyven éven keresztül vizsgálták 10 ezer férfi életét és halálát.