szerző:
MTI

A világon már 60 intézményben végeznek komplex szűrést azzal a magyar érdiagnosztikai találmánnyal, amely korai, még tünetmentes időszakában kimutatja a különböző keringési és daganatos betegségeket.

Illyés Miklós kandidátus-feltaláló találmánya egy vérnyomás-mérőhöz hasonló, felkaros eszköz, a hozzá kapcsolt számítógép pedig mutatja, van-e kóros elváltozás a vizsgált ember szervezetében - mondta Pohl Tibor, a szűrővizsgálatot végző társaság orvos-igazgatója.

A teljesen fájdalommentes, mindössze 15 perc alatt elvégezhető vizsgálat korai, kezdődő szakaszában mutatja ki például az érelmeszesedést, az érszűkületet, amely később szívinfarktust okozhat. Pohl Tibor elmondta: 30 éves kor után - megelőzési céllal - mindenkinek ajánlják az arteriográf vizsgálatot, sőt 15 éves koruktól azoknak, akiknek a családjában már volt szív- és érrendszeri beteg.
 
A főorvos megjegyezte, hogy Magyarországon az egészségbiztosítási pénztár még nem támogatja anyagilag a két éve indított betegségfeltáró vizsgálatot, a tárgyalások még folynak, talán 3-4 éven belül sikerül az illetékesekkel elfogadtatni az eljárást.
 
Pohl Tibor szerint a most néhány ezer forintba kerülő "magánvizsgálat" emberek ezreinek teremti meg a gyógyulás esélyét, hiszen korán, még a panaszmentes időszakban jelzi a találmány a bajt. "Magyarországon évente 30 ezren halnak meg rákban, 60 ezren szívinfarktusban, ezért fontos a betegségek korai, még a tünetmentesség időszakában történő megállapítása, hiszen ez a gyógyuláshoz teremti meg a nagy esélyt" - mutatott rá a főorvos.
 
A fonyódi központú társaság húsz orvosi stábja 20 géppel járja az országot, s januárban Szabolcsban is megkezdődött a magán szűrővizsgálat-sorozat, ahol az országban az ÁNTSZ adatai szerint a legrosszabb a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek halálozási mutatója.
hvg.hu Plázs

Hogyan keseríti meg életünket a magas vérnyomás?

Mit okozhat a magas vérnyomás? címmel jelent meg Dr. Barna István hipertóniaspecialista, belgyógyász legújabb könyve, amelyben választ kapunk arra, milyen tényezők okolhatók a magas vérnyomás kialakulásáért, illetve mik a szövődményei.

hvg.hu Plázs

Nanorészecskékkel a rákos daganatok ellen

A tudósok bíznak abban, hogy megtalálták a módját, hogyan akadályozhatják meg a rákos daganatok tápanyaggal való ellátását, illetve továbbterjedését a szervezeten belül.

MTI Tech

Magyar daganatellenes eljárást mutattak be a Harvardon

Somlyai Gábor biológus, aki elsőként kezdte vizsgálni a természetben megtalálható deutérium szerepét a sejtekben lejátszódó folyamatok szabályozásában, az elmúlt hónapokban három jelentős nemzetközi tudományos konferencián is bemutatta a kutatások legújabb eredményeit.