szerző:
MTI

A világon már 60 intézményben végeznek komplex szűrést azzal a magyar érdiagnosztikai találmánnyal, amely korai, még tünetmentes időszakában kimutatja a különböző keringési és daganatos betegségeket.

Illyés Miklós kandidátus-feltaláló találmánya egy vérnyomás-mérőhöz hasonló, felkaros eszköz, a hozzá kapcsolt számítógép pedig mutatja, van-e kóros elváltozás a vizsgált ember szervezetében - mondta Pohl Tibor, a szűrővizsgálatot végző társaság orvos-igazgatója.

A teljesen fájdalommentes, mindössze 15 perc alatt elvégezhető vizsgálat korai, kezdődő szakaszában mutatja ki például az érelmeszesedést, az érszűkületet, amely később szívinfarktust okozhat. Pohl Tibor elmondta: 30 éves kor után - megelőzési céllal - mindenkinek ajánlják az arteriográf vizsgálatot, sőt 15 éves koruktól azoknak, akiknek a családjában már volt szív- és érrendszeri beteg.
 
A főorvos megjegyezte, hogy Magyarországon az egészségbiztosítási pénztár még nem támogatja anyagilag a két éve indított betegségfeltáró vizsgálatot, a tárgyalások még folynak, talán 3-4 éven belül sikerül az illetékesekkel elfogadtatni az eljárást.
 
Pohl Tibor szerint a most néhány ezer forintba kerülő "magánvizsgálat" emberek ezreinek teremti meg a gyógyulás esélyét, hiszen korán, még a panaszmentes időszakban jelzi a találmány a bajt. "Magyarországon évente 30 ezren halnak meg rákban, 60 ezren szívinfarktusban, ezért fontos a betegségek korai, még a tünetmentesség időszakában történő megállapítása, hiszen ez a gyógyuláshoz teremti meg a nagy esélyt" - mutatott rá a főorvos.
 
A fonyódi központú társaság húsz orvosi stábja 20 géppel járja az országot, s januárban Szabolcsban is megkezdődött a magán szűrővizsgálat-sorozat, ahol az országban az ÁNTSZ adatai szerint a legrosszabb a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek halálozási mutatója.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Plázs

Hogyan keseríti meg életünket a magas vérnyomás?

Mit okozhat a magas vérnyomás? címmel jelent meg Dr. Barna István hipertóniaspecialista, belgyógyász legújabb könyve, amelyben választ kapunk arra, milyen tényezők okolhatók a magas vérnyomás kialakulásáért, illetve mik a szövődményei.

hvg.hu Plázs

Nanorészecskékkel a rákos daganatok ellen

A tudósok bíznak abban, hogy megtalálták a módját, hogyan akadályozhatják meg a rákos daganatok tápanyaggal való ellátását, illetve továbbterjedését a szervezeten belül.

MTI Tech

Magyar daganatellenes eljárást mutattak be a Harvardon

Somlyai Gábor biológus, aki elsőként kezdte vizsgálni a természetben megtalálható deutérium szerepét a sejtekben lejátszódó folyamatok szabályozásában, az elmúlt hónapokban három jelentős nemzetközi tudományos konferencián is bemutatta a kutatások legújabb eredményeit.