szerző:
hvg.hu

Egy holland kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű gabonaféléket és halakat esznek, kevésbé valószínűsíthető az asztma, vagy a nehézlégzés kialakulása, szemben azokkal, akik nem fogyasztanak ilyen ételeket. A szakemberek további kutatásokat végeznek, hogy kiderítsék az asztma és az étrendi szokások közötti kapcsolatot.

Mike Adams, a Táplálkozás hét törvénye című könyv szerzője szerint az asztma és a nehézlégzés szoros kapcsolatban van a gyermekkori étrenddel. Ha a gyerekek az olyan egészséges ételek, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék és halak által nyújtott tápanyagok hiányában szenvednek, gyakran bajlódnak különféle, szerveket és szöveteket érintő gyulladásokkal, beleértve a tüdőt is. „A legtöbb orvos a tünetek kezelésére egyszerűen antihisztamint ír fel, noha az asztma és a nehézlégzés kialakulása mögött táplálkozási hiányosságok húzódnak; az asztma gyógyítását az étrenddel kéne kezdeni” - állítja a szakember.

A holland kutatócsoport a vizsgálatok során közel hatszáz gyerek táplálkozását elemezte. A nyolc és 13 éves kor közötti csemeték szülei táplálék-kérdőíveket töltöttek ki, valamint az asztma jelenlétéről is be kellett számolniuk. Az analízis során jelentős összefüggést fedeztek fel a hal, a teljes kiőrlésű magvak fogyasztása és az asztma között.

Azon gyerekek esetében, akiknek étrendje tartalmazta a gabonaféléket, kevésbé valószínűsíthető az asztma (54 százalékban), illetve a nehézlégzés (45 százalékban) kialakulása. A halat rendszeresen fogyasztó gyermekek esetében ez az arány 66 illetve 56 százalék volt.

Táplálékallergia

Bizonyos halak húsának, így például a lazacénak igen magas a hisztamin tartalma. Az emberi szervezet azonban nem minden esetben képes étkezés után ezt a nagy mennyiséget lebontani, ilyenkor az allergiás reakciókhoz megtévesztésig hasonló tünetek jelentkeznek. A legtöbb esetben az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek gyorsan hatnak, ám a megfelelő és alapos hőkezeléssel kellő mértékben csökkenthető a halhús hisztaminszintje.MTI Plázs

A jóga hatásos az asztma ellen

Már néhány jóga foglalkozás javíthatja a légzést. A jóga hasznos lehet az asztmások és más légúti betegségben szenvedők kezelésében is.

hvg.hu Plázs

Minden, amit az asztmáról tudni kell

Az asztma kezelhető, ám gyógyíthatatlan betegség. A WHO adatai szerint az asztmások száma 100-150 millióra tehető, számuk tízévenként 50 százalékkal nő - évente 180 ezer ember halálát okozva. Bárkinél, bármikor és bárhol jelentkezhet. Ennek dacára az asztmások örömteli és teljes életet is élhetnek.