szerző:
MTI

Az Európai Unióban a férfiak 27, a nők 38 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A probléma hozzávetőlegesen 5 millió gyermeket is érint. Ezért az EU-nak egységesen és határozottan kell fellépnie az elhízás és az egészségtelen életmód ellen - mondta Harangozó Gábor (MSZP) európai parlamenti képviselő.

Az Európai Uniónak egységesen és határozottan kell fellépnie az elhízás és az egészségtelen életmód ellen, hiszen így egyrészt életek menthetők meg, másrészt csökkenthetők az egészségügyi és egyéb kiadások is, amelyek nagy részéért a kóros elhízás a felelős - húzta alá Harangozó Gábor (MSZP) európai parlamenti képviselő írásos hozzászólásában, amelyet Az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység előmozdításáról; a túlsúly, az elhízottság és a krónikus betegségek megelőzésének európai dimenziójáról szóló jelentéshez nyújtott be a szerdai brüsszeli plenáris EP-ülésén. 
 
Életmódváltás kell
© sxc.hu
Az egészségügy működőképességének fenntartása érdekében a reformok, a racionális működés és az állandó technológiai fejlesztés mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a prevencióra, az egészség megőrzésére - vélte a politikus. Nemcsak azért, mert ezáltal állampolgáraink életminősége javul, hanem mert hosszú távon csak így válik finanszírozhatóvá az egészségügy. Az EU-tagállamok egészségügyi kiadásainak bizonyíthatóan legalább 4-7 százalékát teszik ki az elhízással kapcsolatos kezelések költségei.
 
Harangozó Gábor emlékeztetett, hogy jelenleg az Európai Unióban a férfiak 27, a nők 38 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A probléma hozzávetőlegesen 5 millió gyermeket is érint, és a számuk évről évre növekszik. Kifejtette, hogy hatékony fellépésre van szükség az élet számos területén ahhoz, hogy ezt a folyamatot megállítsuk. Ezért kezdeményezni fogja, hogy a tagállamok nyújtsanak elégséges támogatást ahhoz, hogy minél több bio- és helyben megtermelt egészséges élelmiszert kapjanak az iskolások. Emellett növelni kell a rendszeres testmozgási lehetőségeket is. Harangozó szerint fontos az is, hogy korlátozzák a médiában a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek reklámozását.
 
Ugyanehhez a jelentéshez ugyancsak írásban hozzászólva Kósáné Kovács Magda (MSZP) arra mutatott rá, hogy fokozott figyelmet kell fordítani az idősekre a túlsúly és elhízottság miatt kialakuló krónikus betegségek megelőzése során. Kiemelte, hogy az időseket és a fogyatékkal élőket jobban veszélyezteti a túlsúly és a fizikai tevékenység hiánya, valamint az ebből fakadó betegségek. Az idős emberek esetenként halmozottan hátrányos helyzetbe kerülnek ezek miatt.
 
Kósáné megjegyezte, hogy az időseknek biztosítani kell az emberhez méltó élet esélyét, amelynek elengedhetetlen része az egészséges élethez való jog is. Ennek érdekében a megelőzés szervezésekor a hátrányos helyzetű csoportok kijelölése során kiemelten kell foglalkozni az idősekkel és a fogyatékossággal élőkkel, és a megelőző-rehabilitációs programokat lehetőleg a helyi igényekhez kell igazítani. Ezt pedig csak az EU tagállamainak összefogásával, a legjobb tapasztalatok terjesztésével lehet megvalósítani.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

Az EP is harcol az elhízás ellen

A könnyű, a rostban, illetve kálciumban gazdag és ezekhez hasonló élelmiszer-feliratozás ügyében foglalt állás kedden az Európai Parlament, a megfelelő tájékoztatás és az elhízás elleni harc jegyében.

MTI Plázs

Elhízott gyerekeknél gyakori a magas vérnyomás

Az erősen elhízott gyerekek esetében már igen fiatal korban is jelentkezhet emelkedett, vagy magas vérnyomás - közölték a szakemberek a Hipertónia Hét keretében végzett vérnyomásmérési akciók összegzéseként.

MTI Plázs

Föltalálták az elhízás elleni oltóanyagot?

Amerikai kutatóknak olyan elhízás-elleni oltóanyagot sikerült kifejleszteniük, amely a ghrelin nevű hormont veszi célba. A vegyület mindenekelőtt növeli az étvágyat, másrészt lelassítja a metabolizmust, azaz a szervezet anyagcseréjét, ily módon elősegíti a zsírlerakódást és a súlynövekedést - olvasható a BBC News hírei között.

MTI Plázs

Elfogadták az Elhízás Elleni Chartát

Az elhízás járványszerű terjedésének megállítására és a kóros jelenségek visszafordítására fogadtak el - történelminek nevezett - chartát november 16-án Isztambulban a WHO Európai Régió országainak képviselői.