szerző:
MTI

Eddig több mint háromszázan vettek részt azon a tréningen, amely a mindennapi stressz kezelésére egy évvel ezelőtt indult a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében.

"Külső körülményeinket nehéz befolyásolni, de saját hozzáállásunkat, reakcióinkat megváltoztathatjuk" - hangsúlyozta Stauder Adrienne pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet negyetemi adjunktusa. 
 
Egészségi problémákat is okozhat
Az idei év Selye János (1907-1982) születésének centenáriuma és ennek kapcsán augusztusban nemzetközi kongresszust tartanak Budapesten. Stauder Adrienne szerint büszkék lehetünk arra, hogy egy magyar származású tudós vezette be a stressz fogalmát. "A stressz mindenkit érint. Selye János koncepciója szerint minden stressz, ami valamilyen módon arra ösztönöz minket, hogy alkalmazkodjunk, megoldjuk a helyzetet. A stressz tehát nem feltétlenül káros, valamennyi stressz kell az életünkhöz" - mondta a pszichiáter, a tudóst idézve, aki szerint a stressz az élet sava-borsa.
 
Magyarázata szerint a tartós stressz viszont, miként ezt tudományos vizsgálatok is igazolták, testi tünetekhez, sőt súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Hatására legyengül az immunrendszer, ezért fogékonyabbak az egyetemisták vizsgaidőszakban a különféle fertőzésekre.
 
"A gyász is így hat. Amikor az ember szomorú, depressziós, akkor fogékonyabb lesz mindenféle megbetegedésekre, s sokszor történik meg, hogy valaki utánahal bánatában párjának. A szívinfarktus, agyvérzés is gyakran valamilyen stresszhelyzetet követően következik be. A pszichiátriai kórképek, így a depresszió, a pánikbetegség esetében is nagyon gyakran kimutatható, hogy manifesztálódásukat megelőzően valakit nagyon sok stressz ért, amit nem tudott kezelni, feldolgozni" - fejtette ki a szakember. 
 
Nemcsak a nagy stressz lehet kártékony. Ugyanilyen rossz hatással vannak az egészségre az apró stresszhelyzetek. Ilyen állandó stresszforrás lehet a munkahely, a párkapcsolat, vagy a közlekedés. "Az emberek gyakran felismerik, hogy túl sok a stressz az életükben, s azt is, hogy emiatt betegedtek meg, de nem tanulják meg ezt kezelni. Sokan nem látnak környezetükben pozitív példát, de a médiában is inkább a deviáns megoldási módokat, az erőszakot mutatják be" - tette hozzá.
 
A hatékony stresszkezelést tanítja a Williams Életkészségek Program, amelyet a 90-es évek elején dolgoztak ki az Egyesült Államokban, s azóta már a Távol-Keleten és Dél-Amerikában is alkalmaznak. Több kutatás igazolta hatékonyságát: a programban részt vett szívbetegeknél alacsonyabb vérnyomásértékeket mértek, ráadásul stresszhelyzetben nem regisztráltak olyan vérnyomáskiugrásokat, mint korábban, és a pulzus sem gyorsul fel olyan mértékben.
 
"Infarktuson átesett embereknél, vagy a szívkoszorúér-megbetegedésben szenvedőknél nagyon fontos, hogy ne terheljék túl a szívet" - hangsúlyozta a magyarországi program vezetője.
 
Stauder Adrienne elmondta, hogy betegeken és egészségügyi dolgozókon kívül menedzsereknek is szerveztek tanfolyamot. A 16 órás tréning során a résztvevőket megismertetik a tudományos kutatásokkal, amelyek szerint jobb kibeszélni a gondokat még akkor is, ha időlegesen ez feszültséget okoz, továbbá elsajátítják a megfelelő technikákat, és szituációs gyakorlatot is szerveznek. Budapesten kívül tartanak ilyen tréningeket Kecskeméten, Pécsett és Szegeden is.
 
hvg.hu Plázs

Stressz – a kor kórja

„Küzdj vagy fuss” – a XXI. század népbetegségeként aposztrofált stresszre adható lehetséges válaszok ezek. Számtalan betegség kialakulása miatt okolják az állandó készenlétet igénylő, és sokszor megoldhatatlannak tűnő mindennapi problémák okozta stresszt. A pszichológus a személyiségben keresi a válaszokat, a belgyógyász a szégyenérzetet is okolja, a kardiológus pedig a beteg felelősségéről beszél.

hvg.hu Karrier

Hogyan győzheted le a munkáddal járó stresszt?

Úgy érzed, hogy folytonos nyomás alatt élsz, és ez rányomja bélyegét munkahelyi teljesítményedre is? A stressz azon kívül, hogy felelős a legtöbb egészségügyi probléma kialakulásáért — többek között szív- és érrendszeri panaszokat és migrént okoz — észrevétlenül lopakodik életedbe. Ám különböző módszerekkel kieresztheted a fáradt gőzt. Tanácsaink.

MTI Karrier

A munkahelyi stressz árt a szexuális életnek

A merevedési zavarral küzdő férfiak több mint háromnegyede (85 százaléka) a munkahelyi stresszt és a túlhajszoltságot teszi felelőssé a probléma kialakulásáért, derült ki a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport és az Origo internetes portál kutatásából.