szerző:
MTI

Kereken 250 féle fejfájást tartanak nyilván az orvosok, ezért nem egyszerű megállapítani, hogy a paciensnek valójában mi okoz panaszt.

Németországban a fejfájás népbetegség, amely évente 50 millió embert kínoz, és mintegy 700 milliárd forintnak megfelelő összegű kárt okoz a gazdaságnak. A Die Welt című német napilap internetes kiadásában beszámol arról, hogy a német alkalmazottak betegbiztosítója (DAK) értékelte a tavalyi adatokat. Ennek alapján egyfelől jó hír, hogy a tagok egészségi állapota tíz év óta a legjobb, másfelől viszont kiderült, hogy a hátfájás után a fejfájás a második leggyakoribb egészségi zavar.
 
A DAK közvélemény-kutatása szerint a nők kétharmada és a férfiak több mint 50 százaléka panaszkodott az elmúlt fél évben legalább egyszer fejfájásra, és minden ötödik páciensnek volt napi panasza. Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a betegség okát nagyon ritkán diagnosztizálják pontosan, és túl sok páciens bízik a fájdalomcsillapítóval való öngyógyításban.
 
Fejfájásra naponta egymillió ember vesz be Németországban valamilyen fájdalomcsillapítót. Eközben - vélik az orvosok -, havi tíz napra kéne korlátozni a szerek szedését, mert különben a szervezet megszokja a tablettákat, és a fájdalmak újra fellépnek.
 
Hosszú távon segíthet az okok megállapításában, ha a páciens feljegyzi a fejfájás gyakoriságát és az időpontot. Ha a gyerekek panaszkodnak fejfájásra, a szülőknek feltétlenül ki kell deríteni az okokat. Egyébként pedig a gyerekeket gyakrabban érinti ez a panasz, mint ahogy a statisztikákból kiderül - vélekedett Hartmut Göbel berlini specialista.
 
A munkavállalók a fejfájás gyakorisága ellenére emiatt csak ritkán maradnak távol munkahelyüktől: a megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy súlyos panaszai ellenére elment dolgozni, pedig teljesítőképessége finoman szólva hiányos volt. A DAK számai azt is mutatják, hogy a munkavállalók általában egyre ritkábban mennek betegállományba, ami összefügghet azzal a félelemmel, hogy elveszíthetik állásukat.
 
MTI Plázs

Sok a tévhit a fájdalomcsillapítás körül

A daganatos betegségben szenvedők fájdalomcsillapítása megfelelőnek mondható, azonban a krónikus mozgásszervi betegség következtében jelentkező fájdalom csillapítása még nem mondható optimálisnak - jelentette ki Bonyhády Elemér háziorvos kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

További 19 fájdalomcsillapító lesz vényköteles

Bővítette a vényköteles fájdalomcsillapítók körét az Egészségügyi Minisztérium. Ezek olyan készítmények, amelyek metamizolt, amidazofent vagy ezek más hatóanyagokkal való kombinációját tartalmazzák.