szerző:
MTI

A rendszeres orvosi ellenőrzés mellett számos más lehetőség létezik a szem épségének megőrzésére. Kihez forduljon, milyen vizsgálaton kell részt vennie, illetve milyen lencsét válasszon az, akinek szemüvegre van szüksége?

A szűrés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A gyermekeknél ötéves kor alatt ajánlott a szemészeti vizsgálat elvégeztetése, így kiszűrhetők a kancsalság és más látási rendellenességek. Az életkorral járó rendellenességek, például a glaukóma vagy az időskori makula degeneráció szűrésére érdemes külön figyelmet fordítani. Bizonyos betegségek, például diabétesz, vagy a családban korábban előfordult szembetegségek esetén különösen fontos a rendszeres időközönként történő ellenőrzés - állítja az orvostkeresek.hu szakmai portál. 

Előzzük meg a problémákat 
© sxc.hu
A napszemüvegek nem csak az aktuális divat kellékei, hanem nélkülözhetetlenek a szem védelme érdekében. Megfelelő minőségű termékekkel kiszűrhetők a káros UV sugarak. A szem sérülés elleni védelme egyes munkafolyamatoknál különösen fontos. Fűrészelés, vágás, szerelés közben mindig ajánlott védőszemüveget viselni. A kontaktlencsék jelentős könnyebbséget jelentenek, azonban megfelelő odafigyelés hiányában sok problémát is okozhatnak gyulladást, irritációt. A tisztasági előírások betartására különösen figyelni kell. 
 
Sokan küzdenek a szemszárazság kellemetlen érzésével. Ennek kiküszöbölésére ajánlott az omega-3 tartalmú kiegészítők fogyasztása, illetve jó, ha az étrend halfélékben gazdag. A számítógép előtt végzett munka közben javasolt rendszeres pihenőt tartani, gyakran pislogni. A műkönny használata ez esetben segíthet a szem nedvességének fenntartásában. 

A dohányzás a szem egészségére nézve is sok veszélyt rejt magában. A rendszeres füstöléssel egyaránt nő a szürkehályog, a makula degeneráció és a látóidegek károsodásának kockázata. A retina egészségének megőrzésében nagy szerepet játszik az "A" vitamin, amely például sárgarépa fogyasztásával fedezhető. A zöld leveles növények, mint a kelkáposzta és spenót lutein tartalmánál fogva segíti a makula degeneráció folyamatának lassítását. 

Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is segíti a szem épségének őrzését. A testedzéssel elkerülhető a diabétesz, amelynek kellemetlen velejárója lehet a szemproblémák megjelenése. Más részről a mozgás a vérkeringés növelésével jótékonyan befolyásolja például a glaukómás betegek állapotát. A megelőzés mellett természetesen a legfontosabb, hogy bármilyen rendellenesség észlelésekor, azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy a problémákat még a kezdeti szakaszban kezelhessék. 
 
Szemüvegvásárlási tanácsok
 
Minden második magyar ember készíttet magának szemüveget. Sokakban merül fel ilyenkor a kérdés, hogy kihez forduljon, milyen vizsgálaton kell részt vennie, illetve milyen lencsét válasszon? 

Mi kell az éleslátáshoz?
© sxc.hu
A szemész szakorvos a szem gyógyításán túl a megfelelő dioptriát is meg tudja állapítani, azonban a szemüveglencsék szakértői a látszerészek, ezért amennyiben "csupán" a látásélességgel van probléma, nem feltétlenül szükséges szemész szakorvoshoz fordulni, elegendő egy optikai üzletbe bejelentkezni, ahol szakképzett optometrista is elvégezheti a látásvizsgálatot - mondta Szabó Dalma, a Hoya Lens Hungary Zrt. szakértője.
 
A szemvizsgálat során azt állapítják meg, hogy milyen erősségű (dioptriájú) szemüvegre van szükség, esetleg van-e egyéb szemprobléma is. Bizonyos egészségügyi problémák befolyásolhatják az adott pillanatnyi éleslátást, ezért jelezni kell, ha például valaki cukorbeteg, vagy magas vérnyomása van. A régi szemüveg mindig kiindulópont a dioptria meghatározásánál, ezért tanácsos elvinni a szemvizsgálatra. 
 
Szabó Dalma szerint inkább műanyag lencsét érdemes választani, mert felületkiképzésének köszönhetően ugyanolyan jó minőségű, mint az üveg, sőt könnyebb is. Kérhetők továbbá extra rétegek is a lencsére, például tükröződésmentesítő réteg, amelynek hatására kevésbé fárad el a szem a monitor előtti munka során és tisztább a kép a mesterséges megvilágításnál. További esztétikai előnye, hogy a szem jobban látszik a lencsén keresztül. 
 
URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A karcmentes réteg tartósabbá teszi a lencsét, védi a sérülésektől. A különböző szemüvegtípusok váltogatását teszi szükségtelenné a fényre sötétedő lencse, amely alkalmazkodik a különböző fényviszonyokhoz. Az új szemüveget kemény tokban ajánlott tárolni, mert a puhában könnyen elállítódik a keret. Az is fontos, hogy a szemüveget sosem szabad lencsével lefelé tenni az asztalra. A szokásos tisztításon túl félévente tanácsos ultrahangos tisztításra is elvinni a szemüveget. Ezzel az eljárással a kézzel el nem érhető helyeken is portalanítják az okulárét.
 
Érdemes megőrizni az optikustól kapott adatlapot, garanciakártyát, hiszen a legközelebbi szemvizsgálatnál (új szemüveg vásárlásakor) ez hasznos kiindulópont a szakember számára - tanácsolja a szakember.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Tech

Gombnyomásra változtatja a színét egy új típusú napszemüveg

A lencsét amerikai tudósok fejlesztették ki, és egy új anyag, valamint a beépített mini elem révén használója másodpercek alatt megváltoztathatja a lencse színét és fényáteresztő képességét. A találmányt az Amerikai Vegyészeti Társaság chicagói konferenciáján mutatta be kifejlesztője, Chunye Xu, a seattle-i egyetem kutatója.

hvg.hu Autó

Szódásüveg szemüveget kapnak az ittas vezetők

Lengyelországban az ittas vezetésen kapott sofőröket a büntetés mellett józanul arra kényszerítik, hogy szódásüveg vastagságú szemüvegben vezessen – így tapasztalják meg, amit részegen nem éreznek.